İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Askeri Savunma Akademisi kuruyorlar!

Askeri Savunma Akademisi kuruyorlar!

Gerek garantileri gerekse de adadaki askerî varlığı 'barışçı samimiyetle' tartışmaya açmaya çalışan Güney Kıbrıs, Yunanistan ile birlikte geniş tabanlı savunma ve strateji alanlarda" faaliyet gösterecek bir Savunma Akademisi kurmaya karar verdi…

Yayın Tarihi: 06/07/15 16:40
okuma süresi: 5 dak.
Askeri Savunma Akademisi kuruyorlar!
A- A A+

Kıbrıs Postası – Vatan Mehmet

Gelişmeyi değerlendiren Güvenlik Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kasapoğlu: "Milli güvenlik alanındaki düşünceler geniş bir askeri-bürokratik-akademik tabana yayılması isteniyor. Bu, müzakereler sürerken ikiyüzlülük…"

Gerek garantileri gerekse de adadaki askerî varlığı 'barışçı samimiyetle' tartışmaya açmaya çalışan Güney Kıbrıs, Yunanistan ile birlikte geniş tabanlı savunma ve strateji alanlarında" faaliyet gösterecek bir Savunma Akademisi kurmaya karar verdi…

Güvenlik Bilimleri alanında stratejik analizler üreten akademisyenleriyle dikkat çeken ve Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik bürokrasisiyle eşgüdüm içinde olan Panteion Üniversitesi, Güney Kıbrıs'ta askeri Savunma Akademisi kuruyor…

Güney Kıbrıs, National Defense University olarak adlandırılan ve yükseköğrenim kurumlarının da dâhil olacağı kurumlar düzeyinde çalışacak akademi için 2016 bütçesinden pay ayırırken projeyle ilgili Panteion Üniversitesi'nden üst düzey bir delegasyon geçtiğimiz haftalarda Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis'i ziyaret etti.

"Rum Savunma Bakanı, reel-politik ajandasını ortaya koyuyor"

Yüksek Lisans ve Doktorasını Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü ile Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde yapan Güvenlik Bilimleri Uzmanı Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yrd. Doç. Dr. Can Kasapoğlu, bu tip kurumların özellikle stratejik-istihbarat, savunma konsept ve stratejilerinin geliştirilmesi ve milli güvenlik alanındaki düşüncelerin geniş bir askeri-bürokratik-akademik tabana yayılarak benimsetilmesini sağladığını ifade ederek "Gerek garantileri gerekse askeri varlığı barışçı samimiyetle tartışmaya açmaya çalışan bir yönetim, böyle bir adım atmaz ve federal çözüme samimiyetle inananlar, böyle bir kurumun çözüm öncesi tek yanlı olarak kurulmasını planlamazlar… Rum Savunma Bakanı, reel-politik bir zeminde ajandasını ortaya koyuyor... Üstelik bunu 2016 vizyonuyla yapıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kasapoğlu, özellikle Frederick Üniversitesi'nin söz konusu ziyarette yer alması, Güney Kıbrıs'ın da yükseköğrenim kurumlarıyla buna dâhil olacağı anlamına geldiğini kaydetti.

"Yunan Savunma Bakanını açılış konuşması yaparken görebiliriz"

Kasapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Yunanistan'da Savunma Bakanlığı'nda Kammenos'un oturduğunu, söz konusu bakanın Güney Kıbrıs'a 'hava kuvvetleri kurma ve hava unsurlarını Girit'e konuşlandırma' gibi tekliflerde bulunarak, 'Kuzey'e bayrak dikmek' gibi düşmanca bir retoriği resmi ziyaret esnasında seslendirdiğini, göreve başlarken de Kardak Kayalıkları'na çelenk bıraktığını hatırlamalıyız...

Eğer bu gelişmeye tepki göstermezsek, 2016 yılında Kammenos'u Güney Kıbrıs'ta kurulması planlanan söz konusu Savunma Akademisinin açılış konuşması yaparken bulabiliriz..."

"Savunma alımı' projesi gibi değerlendirmemiz gerekecek…"

"Güney Kıbrıs böyle bir adım atarsa, bizim bunu klasik bir bakış açısından sıyrılarak, tıpkı 'önemli bir savunma alımı' projesi gibi değerlendirmemiz gerekecektir… Gerekirse mütekabiliyet esasına dayanarak, Kuzey Kıbrıs'ta akademik kurumları, diplomatik kadroları, stratejik sektörleri ve Güvenlik Kuvvetlerimizi de faaliyet sahası içine alacak, mütekabil bir adım atılabilir. Muadil bir kurum kurulabilir… Türkiye'de gerek sivil gerekse askeri akademi içinde Panteion Üniversitesi ve Yunan Savunma Koleji'nden çok daha etkin ve üretken biçimde Güvenlik Bilimleri alanında faaliyet gösteren kurumlar mevcut… Benzer şekilde bir ziyaret ve çalışma takvimi düşünülebilir…"

"Müzakereler devam ederken ikiyüzlülük"

Bir devletin askeri kapasitesi yalnızca envanteriyle, silahaltındaki ve seferberliğe hazır durumdaki unsurlarıyla, savunma bütçesiyle ölçülmez… Doktrin, stratejik düşünce, güvenlik-savunma ve diğer stratejik alanlardaki bürokratik ve sektörel kapasitesiyle de doğrudan ilgilidir…

Güney'de Savunma Akademisi kurulması mı Güven Yaratıcı Önlemleri inandırıcı kılacak... Hem de müzakereler devam ederken… Anastasiades bir yandan 'garantiler, asker çıksın...' vb derken, bir yandan böyle bir adım atılması, güney Kıbrıs'ta akademinin de katılacağı yeni bir atılım anlamına gelecektir. Bu durum açıkça ikiyüzlülük..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.