İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Bakanlık UBP'nin program CTP'nin

Bakanlık UBP'nin program CTP'nin

CTP-UBP Koalisyon Hükümeti'nde ülkenin geleceğine yön veren insan gücünün yetişmesini organize eden bakanlık konumundaki Milli Eğitim Bakanlığı, koalisyon protokolü gereği UBP kanadının yönetiminde olurken, eğitimle ilgili hükümet programında ise CTP'nin ağırlığı hissediliyor.

Yayın Tarihi: 27/07/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Bakanlık UBP'nin program CTP'nin
A- A A+

28 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen Milletvekilliği Erken Genel Seçimi öncesinde "Toplumsal Vizyonumuz & Sosyal ve Ekonomik Programımız" başlığı altında hedeflerini açıklayan CTP, bu hedeflerini yeni hükümet programına döktü. CTP-UBP Hükümet Programı'nın eğitim ayağının önmeli bir kısmı CTP'nin seçim sürecinde eğitim konusunda açıkladığı hedefleriyle bire bir örtüşüyor.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Ömer Kalyoncu Hükümeti'nin programının eğitim ayağındaki birçok unsur, CTP'nin 28 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'nde ortaya koyduğu "Toplumsal Vizyonumuz & Sosyal ve Ekonomik Programımız" adlı programının eğitim bölümündeki hedefleri içeriyor.

Hükümet programının eğitim ayağındaki toplam 30 madde ile CTP'nin 2013 seçimindeki eğitim vizyon ve programı karşılaştırıldığında, hükümet programının eğitim hedeflerinin yarısının CTP'nin seçim döneminde kamuoyuna deklare ettiği ve sözünü verdiği hedeflerden oluştuğu tespit edildi.

Toplumsal Vizyonumuz & Sosyal ve Ekonomik Programı'nda, okullar arası kalite farkının ve ayrımcılığın ortadan kalkması için bir dizi önlemi sunan CTP'nin önlemleri arasında yer alan Okula Dayalı Yönetim anlayışına temel olarak Okul Tabanlı Bütçe uygulamasına geçilmesi projesi, hükümet programının eğitimle ilgili bölümünün ilk maddesini oluşturdu.

Hükümet programının eğitim bölümünün 4'üncü maddesini oluşturan "İki yıl içerisinde 0-3 yaş gurubundaki çocuklara yönelik eğitim programları ve eğitim uygulamaları eğitimden sorumlu bakanlığın yetki alanı içerisine alınarak bu alanda tam denetim sağlanacaktır" hedefi de CTP'nin vizyonunun bir parçası.

Programın eğitimle ilgili bölümünün 6'ıncı maddesi de CTP'nin seçimlerde ortaya koyduğu eğitim vizyonuyla bire bir örtüşüyor. CTP'nin seçim öncesi açıkladığı programında "İlkokul döneminden itibaren 'Psikolojik Danışma ve Rehberlik' ve 'Yönlendirme' hizmetiyle birlikte öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre yönlenebilecekleri farklı program türleri eğitim sistemine entegre edilmelidir" şeklinde ifade edilen vizyonu, hükümet programının eğitim bölümünün 6'ıncı maddesinde önüne okul öncesi ibaresi eklenerek ve 2 yıl hedef, konularak yer buldu.

Hükümetin 9'uncu maddede ortaya koyduğu ve "Kolejlerin, uluslararası düzeydeki lise bitirme sınavları statüsündeki GCE-A Level sınavlarına ve IB programlarına yönelik işlevlerinin geliştirilmesi için çalışma başlatılacaktır" şeklindeki hedefi de CTP'nin 2013'te topluma sunduğu hedefleri arasında.

Hükümet programının eğitim ayağındaki 10'uncu madde de CTP'nin "Ortaöğretim kapsamında bulunulan eğitim kurumlarımızın, okul türü yerine program türü ilkesiyle çok programlı liselere dönüştürülmesi hedeflenecektir" şeklindeki vizyonunun izdüşümü. Keza bu hedefi hayata geçirebilmek içinse programda öngörülen süre 3 yıl.

Programın eğitimle ilgili 16'ıncı maddesi de, CTP'nin vizyon ve programında ortaya konulan "Siyasi kaygılardan ve çeşitli ideolojilerden bağımsız; bilimsel, evrensel ve demokratik ilkelerden ödün vermeyen, çağdaş öğretmen yetiştirme, istihdam etme ve yükselme politikaları hayata geçirilmelidir" şeklindeki hedefinin, takvime bağlanmış hali. 16'ıncı maddede bu bağlamda 1 yıllık bir hedef konuldu.

Hükümet programının eğitim bölümünde yer alan 15'inci madde ise CTP'nin Toplumsal Vizyonu ile Sosyal ve Ekonomik Programı'nın eğitim ayağında yer alan "Öğretmenlerin meslek içindeki gelişimlerini destekleyecek ihtiyaç analizine dayalı, profesyonel anlayışla düzenlenmiş, belirli gün ve dönemlere değil, tüm yıla yayılmış hizmet içi eğitim programları yaşam bulmalıdır" hedefiyle kelimesi kelimesine aynı.

Hükümet programının eğitim bölümünde yer alan Mesleki ve Teknik eğitimin geliştirilmesi ve mesleki teknik eğitime katılımın yüzde 50 seviyesine çıkarılması hedefini içeren 26'ıncı maddesi; Mesleki Yeterlilik Kurulu'nun oluşturulmasını taahhüt eden 18'inci maddesi; üniversitelerde meslek yüksek okullarının kurulmasını öngören 11'inci maddesi; Atatürk Öğretmen Akademisi'nde görev yapan öğretim elemanlarının bilimsel ve profesyonel deneyimlerinden faydalanılarak, Akademi'nin sistemin ihtiyaç duyduğu merkezi ölçme-değerlendirme uygulamaları ve öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinin gerçekleşmesinde etkili bir merkez olması hedefini kaydeden 17'inci maddesi; engelli, farklı gelişen ve öğrenme güçlüğü çeken çocukların ihtiyaç duyduğu özel eğitim uygulamalarını içeren özel eğitim yasasının oluşturulması için gerekli çalışmalar başlatılması hedefini içeren 5'inci maddesi; öğretim programları ve kitaplarının ülkedeki akademisyenler, eğitim uzmanları ve öğretmenlerin katkılarıyla hazırlanmasını öngören 12'inci maddesi; kültürel çeşitliliği odağına alan eğitim-öğretim uygulamalarının programlanmasını hedefleyen 14'üncü maddesi de CTP'nin 2013 seçiminde ortaya koyduğu vizyon ve programda yer alıyor.

Tam olarak aynı şekilde ifade edilmese de CTP seçim için kamuoyuna açıklanan vizyon ve programında DAİ ve DAK konusunda hukuki girişim ve incelemeler başlatacağını deklare ederken, hükümet programının eğitim bölümünde ise 24'üncü madde ile bu konuda sözleşmenin yenilenip yenilenmeyeceğinin hukuki durum, veliler, öğretmenler ve öğrencilerin memnuniyeti de değerlendirilerek karar üretileceği kaydedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.