İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Burcu: "Akıncı, YÖDAK'ın tarafsızlığı konusunda ödün vermeyecek"

Burcu: "Akıncı, YÖDAK'ın tarafsızlığı konusunda ödün vermeyecek"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın YÖDAK yönetiminde baş gösteren ve yoğun bir biçimde kamuoyu gündemini meşgul eden tartışmaların, giderek uzlaşmazlık boyutuna ulaşmış olmasından rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Burcu, Akıncı'nın YÖDAK'ın bağımsız ve tarafsız bir kurul olarak görevlerini layıkıyla yerine getirmesi konusunda ödünsüz bir yaklaşım içinde olacağını vurguladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 29/07/15 17:30
okuma süresi: 4 dak.
Burcu: "Akıncı, YÖDAK'ın tarafsızlığı konusunda ödün vermeyecek"
A- A A+

"Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, YÖDAK ve benzeri kurumların belirli bir iş disiplini içinde; bağımsız, tarafsız ve özerk işleyişlerini sağlıklı biçimde kurabilmelerine büyük önem vermektedir.

Özellikle akademik camianın içinden çıkmış bilim insanları tarafından yönetilmekte olan YÖDAK'ın nesnel ölçütlere bağlı kalarak, hukuk sınırları içinde hareket etmesi ve sorunlar karşısında bilimsel referanslara başvurmayı ilke edinen bir çalışma sistemi kurması son derece önemlidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, YÖDAK yönetiminde baş gösteren ve yoğun bir biçimde kamuoyu gündemini meşgul eden tartışmaların, giderek uzlaşmazlık boyutuna ulaşmış olmasından dolayı oldukça rahatsızdır.

Bugüne kadar kurulun özerk işleyişine müdahale etmekten özenle kaçınan Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tavrı, YÖDAK konusuna kayıtsız kaldığı biçiminde yorumlanmamalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Cumhurbaşkanlığı'nın ilgili birimleri, YÖDAK'a ilişkin gelişmeleri en başından beri titizlikle takip etmektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin önce onaylanıp sonra iptal edilen Sınıf Öğretmenliği lisans programı başvurusuna ilişkin konu halen mahkeme aşamasında olup, Cumhurbaşkanlığı tarafından yakından takip edilmektedir.

Diğer bir tartışma konusu olan Girne Üniversitesi'nin Pilotaj Bölümü lisans onayına ilişkin iddialar da yine Cumhurbaşkanlığı tarafından incelenmektedir. Cumhurbaşkanlığı hukuk bölümü, iddialar hakkında etraflı bir çalışma yürütmektedir.

Bilindiği gibi YÖDAK Başkanı, dört yılda bir Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Dört üyesinin ikisinin ataması ise yine dört yılda bir, Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu'nun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kurulun halen görevde olan mevcut yönetiminde Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı döneminde atanmış herhangi bir üye bulunmamaktadır.

Yükseköğretim Yasası YÖDAK üyeliklerinin, görev süreleri tamamlanmadan siyasi gerekçelerle sona erdirilmesini önleyecek düzenlemeler içermekte; görevden alınma şartlarını Yüksek Mahkeme yargıçlarına uygulandığı biçimde öngörmektedir.

Bu anlayış Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasal vizyonuyla örtüşmektedir. YÖDAK gibi bir kurulda görev yapan kişilerin, politik hesaplara değil akademik ölçütlere göre hareket edebilme şansına sahip olmaları gerekmektedir.

Fakat bu durumun, akademik nesnellik duygusundan uzak bir yönetim anlayışıyla istismar edilmemesi gerektiği muhakkaktır.

Bu bakımdan üyelerin görev sürelerini KKTC'deki tüm yükseköğretim kurumlarına eşit mesafede durarak ve eğitimin kalitesinin yükseltilmesine yönelik hamleleri planlayarak geçirmeye odaklanmaları zorunludur.

YÖDAK'ın akademik ölçütlere bağlı, hukuktan şaşmayan ve uyum içinde çalışan bir yönetim bütünselliğine kavuşması ertelenemez bir ihtiyaçtır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Kurulun bilimsel ve hukuki zeminden çıkarak, kişisel ve verimsiz bir çatışma ortamına sürüklenmesi halinde, bunun en başta akademi camiasına ve eğitim yaşamına zarar vereceğinin bilincindedir.

Cumhurbaşkanımızın, YÖDAK'ın bağımsız ve tarafsız bir kurul olarak görevlerini layıkıyla yerine getirmesi konusunda ödünsüz bir yaklaşım içinde olacağının tüm ilgili taraflar ve kamuoyu tarafından bilinmesinde yarar vardır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.