İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

TDP Tüzük Kurultayı mahkemelik!

TDP Tüzük Kurultayı mahkemelik!

Siyasal tarihimiz içinde mahkemeye taşınan Ulusal Birlik Partisi Kurultayı ardından şimdi de Toplumcu Demokrasi Partisi, Tüzük Kurultayı nedeniyle mahkemelik oluyor… TDP Tüzük Kurultayı hakkında dava hazırlığı için bir gurup TDP'li düğmeye bastı…

Yayın Tarihi: 01/08/15 10:17
okuma süresi: 5 dak.
TDP Tüzük Kurultayı mahkemelik!
A- A A+

Özellikle kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyan kadın kotasının yüzde 30 cinsiyet kotası şekline dönüştürülmesi nedeniyle tartışılan kurultay için TDP Kadın Örgütü'nün Eski Başkanı Seval Oyaltan'ın öncülüğündeki bir grup mahkemeye gidiyor.

"Tüzük ihlal edilerek salt çoğunluk sağlanmadan kurultayın gerçekleştirildiği ve karar üretildiği" iddiasıyla dava açmaya hazırlanan TDP'li grup, dava için kurultaydan itibaren tanınan 75 gün yasal süre dolmadan harekete geçti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Seval Oyaltan, 28 Haziran Tüzük Kurultayı'nda mevcut tüzük gereği Divan düzeneği oluşturulduğunu ancak 3'te 2 çoğunluk sağlanmamasına rağmen, tüzük çiğnenerek kurultayın gerçekleştirildiğini ve kararlar üretildiğini savundu.

"Biz içerikten ziyade yüzde 50 kotanın geri çekilmesinden, fermuar sisteminin iptal edilmesinden ve ilçelerdeki bütün kadın örgütlerinin kapatılmasından rahatsızlık duyan bir kadın grubuyuz" diye konuşan Oyaltan, hukuki olarak kurultayın yasal bir zeminde olmadığını ifade etti.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

TDP Kadın Örgütü'nün Eski Başkanı ve 2013 Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'nde Lefkoşa Milletvekili adayı Seval Oyaltan'ın öncülüğündeki bir grup, TDP'nin 28 Haziran'da gerçekleştirilen Tüzük Kurultayı'nda, eski tüzüğün 27'inci maddesine uyulmayarak, salt çoğunluk sağlanmamasına rağmen kurultayın gerçekleştirildiği gerekçesiyle, TDP aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.

Kıbrıs Postası'na konuşan Seval Oyaltan, 28 Haziran Tüzük Kurultayı'nda mevcut tüzük gereği Divan düzeneği oluşturulduğunu ancak 3'te 2 çoğunluk sağlanmamasına rağmen, tüzük çiğnenerek kurultayın gerçekleştirildiğini ve kararlar üretildiğini savundu.

"160 kişiyle kurultayı açtılar"

TDP Tüzüğü'nün çiğnendiği ve kurultayın yasal zemini bulunmadığı gerekçesiyle dava açmaya hazırlandıklarını açıklayan Oyaltan, şöyle konuştu:

"Bizim dava açma gerekçemiz tüzükte yazılan hukuksal süreye uyulmaması. Tüzüğün 27'inci maddesi kurultay ve kongrelerle ilgilidir.Tüzüğün ilgili maddesine göre kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. Bu çoğunluk sağalanamdığı takdirde 15 gün sonra yapılır. Yaklaşık 2 bin tane üyemiz var. Toplanıldı ve yeter sayısı olmadığı için 1 saat ertelendi. 160 kişiyle kurultayı bir daha açtılar ve kararlar alındı.15 gün ertelencekti ve sonra kararlar çıkacaktı. Tüzük değişiklikleri kurultayla yapılır. Kurultay maddesinin işletilmesi yasal bir zorunluluktur."

"Kadın örgütlerinin kapatılmasından rahatsızlık duyuyoruz"

TDP Kadın Örgütü Eski Başkanı olan Oyaltan, Tüzük Kurultayı'nda kadın kotasının değişmesinden ve kadın örgütleri sisteminin devre dışı bırakılmasından rahatsız olduklarını da ifade ederek, yüzde 50 kadın kotası yerine yüzde 30 cinsiyet kotası getirilmesini ise kurultayın tüzüğe uygun gerçekleşmesi durumunda kabul edebileceklerini ancak tüzüğe uyulmadığını söyledi.

Oyaltan şöyle konuştu: "Biz içerikten ziyade yüzde 50 kotanın geri çekilmesinden, fermuar sisteminin iptal edilmesinden ve ilçelerdeki bütün kadın örgütlerinin kapatılmasından rahatsızılık duyan bir kadın grubuyuz. Ülke kadınları adına .. Çünkü bu ülke siyasetine kadın açısından baktığımızda, kadın örgütleri olumlu bir misyondu. Zamanında da bu misyonu Sayın Akıncı ve Sayın Gülsen Bozkurt tarafından, İsviçre gibi ülkelerden örken alınarak oluşturulmuştu. Kota geriletildi. Bununla ilgili mücadleemizi vereceğiz ama hukuksal olarak kurultayın yasal bir zeminde olmadığını iddia ediyoruz."

Yüzde 30 cinsiyet kotası

TDP'nin 28 Haziran Tüzük Kurultayı'nda yüzde 50 kadın kotası, Seçim ve Halkoylaması Yasası'nd öngörülen yüzde 30 cinsiyet kotası bağlamında değiştirilmiş, kadın örgütleri yerine de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında projeler üreterek, hem parti içerisinde hem de ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çalışmalar yapacak etkin bir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi oluşturulması, komitede cinsiyet ayrımı olmaksızın üye katılımı sağlanması ve komite üyelerinin MYK'da temsiliyetinin olması karara bağlanmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.