İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıs'ta birleşme planı otomotivcinin takibinde

Kıbrıs'ta birleşme planı otomotivcinin takibinde

Yaklaşık 10 yıl önce Annan Planı referanduma sunulduğunda 'evet' diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kesiminde otomotiv pazarı ikiye katlanmıştı.

Yayın Tarihi: 03/08/15 06:19
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıs'ta birleşme planı otomotivcinin takibinde
A- A A+

Yaklaşık 10 yıl önce Annan Planı referanduma sunulduğunda 'evet' diyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kesiminde otomotiv pazarı ikiye katlanmıştı. Görüşmelerin tekrar başlaması üzerine yıllık 3 bin adet olan pazarın tekrar 6 binlerin üzerine çıkma ihtimali otomotivcinin dikkatini çekti. Ada'da Range Rover markasını satan Borusan Oto, şimdi de Jaguar'ın satışına başladı.

2004'te dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs'ın birleşmesini öngören bir plan hazırlamıştı. Rum Kesimi'nin referandum ile planı reddetmesi üzerine sayfa kapandı. Bugün birleşme tekrar masaya gelince ekonomi hareketlendi. Otomotiv pazarı ekonominin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. 2004'te bir önceki yıla göre 2 kat büyüyerek yıllık 6 bin adetler seviyesine gelen pazar, son 5 yıldır 3 bin 20 ila 3 bin 40 arasında gidip geliyor. Nüfusu Türk tarafı'nın 4 katı olan 1 milyonluk Rum Kesimi'nde ise ortalama yıllık pazar 8 bin 500 adet civarında. Siyasi gelişmelerin ışığında bugün özellikle lüks segment fırsatlar barındırıyor. Daha önce Ada'da Range Rover markasıyla bulunan Borusan Otomotiv'in bayi zinciri Borusan Oto, şimdi de Jaguar markasını satışa sundu.

Yıllık 51 adetlik satışla lüks pazarında yüzde 20 paya sahip Borusan Oto, 2015'te 20 Jaguar ve 60 Range Rover satışıyla lider konumunu pekiştirmek istiyor. Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, yıllık 80 adetlik satış rakamının operasyonel maliyetleri ancak karşıladığını belirterek kâr elde etmek için 100 adetlerin üzerine çıkmak istediklerini kaydetti. Pazarın 2007'den beri 3 bin adetler civarında olduğunu aktaran Sakarya, 2004'lerdeki seviyelere çıktığında Kıbrıs'ın kârlı bir teşebbüs olacağını dile getirdi. Jaguar'ın yeni XE ve XF'le yılın son 6 ayında 500 adetlik satış hedefi bulunuyor. Bu rakamların yüzde 60'ını Borusan Oto gerçekleştiriyor. Yaklaşık 300 adetlik satışın 20 adedinin Kıbrıs'ta gerçekleşecek olmasının dikkat çekici olduğunu belirten Uğur Sakarya, "KKTC pazarını ciddiye alıyor ve müşterilerimizi memnun etmek için buraya da yatırım yapıyoruz." açıklamasında bulundu. Borusan Oto Genel Müdürü, aslında Türkiye'nin binde 4'ü büyüklüğündeki Kıbrıs'taki satışların bir Kütahya pazarı kadar olsa da kârlı olduğunun altını çizdi. Kıbrıs'ta aracın ağırlığına göre vergi alınıyor. Bu ilave vergi ile de Rum Kesimi'nden daha pahalıya satılıyor. Türklerin Rum tarafından araç alma hakları var. Örnek olarak 56 bin Euro'ya satılan bir Range Rover, Rum tarafından 45 bin Euro civarında alınabiliyor. Ancak Türkler Rum plakası taşımak istemediğinden pek tercih etmiyor. Diğer taraftan Ada'da küçük otomobiller tercih ediliyor. Sakarya'nın sıfır araç satışının önündeki en ciddi engel olarak tanımladığı 5 yaşına kadar otomobil ithalatında aslan payı Ada'da distribütörü olmamasına rağmen Suzuki.

SAMANDIRA'YA 50 MİLYON LİRALIK YATIRIM

BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar markalarının Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv, araçları hem kendi bünyesindeki Borusan Oto hem de diğer bayi kanalları ile satıyor. Markadan markaya değişmek üzere satışlarının ortalama yüzde 60'ını Borusan Oto gerçekleştiriyor. Borusan Oto'nun yıllık satışı ikinci el ile birlikte yıllık 21 bin adet. Genel Müdür Uğur Sakarya, Jaguar ve Range Rover markalarını aynı showroomda satmaya başladıklarını hatırlatarak bu kapsamda yatırımlarını yoğunlaştırdıklarını aktardı. İstanbul Avrupa yakasındaki İstinye ve Avcılar'dan sonra şimdi de Anadolu yakasındaki Ataşehir'in yanına 50 milyon lira yatırımla 55 bin metrekare kapalı alana sahip bir Borusan markaları kampüsü kurduklarını açıkladı. Tesiste showroomlar, 100 adetlik ikinci el satış merkezi, aynı anda 77 araca hizmet veren BMW servisi gibi hizmetler sunulacak. Borusan Oto'nun 2017 sonuna kadarki toplam yatırımı 100 milyon lirayı bulacak. Borusan Otomotiv'in markalarını satan diğer bayilerden dönüşüm kapsamında yatırım yapamayanların ise bayilikten ayrılmaları bekleniyor.

Temmuzda otomotiv rekor kırdı

Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, sektördeki diğer satıcılarla yakın irtibatta olduğunun altını çizerek "Temmuz ayı satışlarının tarihi bir rekorla kapanmasını bekliyoruz." dedi. Yaklaşık 75 bin adetlik bir satış rakamı tahmininde bulunan Sakarya, rekoru mayıstaki işçi eylemleri yüzünden ertelenen teslimatların temmuza sarkmasına bağladı.

Zaman.com.tr

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.