İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ercan Sınay "Aslan Balığı" konusunda uyardı!

Ercan Sınay “Aslan Balığı” konusunda uyardı!

Uzmanlar, Kıbrıs kıyılarında görülen ve "Aslan Balığı" olarak bilinen zehirli deniz balıklarıyla ilgili uyarıda bulunarak, ekosistemi bozacak nitelikte olan bu canlıların hızlı bir biçimde avlanarak ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Kıbrıs Postası'na konuşan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı Müsteşarı Ercan Sınay, Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra Akdeniz'in doğu kesimlerindeki balık türlerinin gün geçtikçe zenginleştiğinin rapor edilmekte olduğunu söyleyerek, "Aslan Balığı"olarak bilinen türün de bu kanaldan Akdeniz sularına girdiğini belirtti. Sınay, Aslan Balıklarının zehrinin protein bazlı olduğunu, yaralanma anında en yakın sağlık merkezine gidilmesinde fayda olduğunu ifade ederek uyarılarda bulundu.

Yayın Tarihi: 05/09/15 10:34
okuma süresi: 4 dak.
Ercan Sınay “Aslan Balığı” konusunda uyardı!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı Müsteşarı Ercan Sınay Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, deniz akvaryumu ve dalgıç meraklılarının çok sevdiği Aslan Balıklarının Kıbrıs sularında, "yeni bir zehirli balık türü tespit edildi"haberi ile kamuoyuna duyurulduğunu belirterek, İndo-pasifik orijinli Scorpaenidae (iskorpit) familyasına ait "Pterois miles" türü aslan balıklarının, Süveyş Kanalından Lesepsiyen göç ile Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçtiğini söyledi. Sınay, Aslan Balığının kafasından kuyruğuna kadar, beyaz üzerine kızıl ve kahverengi bantları ile sırt ve anal yüzgeçlerinde koyu renkte benekleriyle ayırt edici özellikte olduklarını ifade ederek, gözlerinin üzerinde de uzun dokunaçları olduğunu söyledi. Sırtında 12 zehirli dikeni ve tüye benzeyen 14 tane dikeninin mevcut olduğunu anlatan Sınay, Aslan balığının zehrinin etinde değil, sırt yüzgeçlerinde olduğuna dikkat çekti.

Sınay, aslan balıklarının zehrini sadece kendilerini korumak için kullandıklarına vurgu yaparak, önce dikenlerini kaldırarak düşmanlarını uyardıklarını, sonrasında ise düşmanın üzerine gelmesi durumunda zehirlerini kullandıklarını belirtti.

Sınay şunları söyledi: "Zehirli balıkların ekonomik bir değeri yok ama diğer ekonomik değeri yüksek olan balıkların besinlerini paylaşıyor. Özellikle doğal kayalık bölgelerde 300 metre derinliklere kadar görülse de genellikle güneş ışığının ulaşabildiği derinliklerde yaşarlar.

Bu balığın zehri protein bazlıdır, 45 Derece ve üzerinde yapısı bozularak etkisini yitirir. Yani yaralanma anında sıcak su altına tutulması zehrin etkisini yitirmesine neden olacaktır ve en yakın sağlık merkezine gidilmesinde fayda vardır"

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı Müsteşarı Sınay, 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra Akdeniz'in doğu kesimlerindeki balık faunasının gün geçtikçe zenginleştiğinin rapor edilmekte olduğunu söyleyerek, Akdeniz'in bu kesimindeki Kızıl Deniz kökenli türlerin Süveyş Kanalı'nın açılmasından sonra sürekli artış gösterdiğni kaydetti.

Sınay, geçmiş yıllarda balıkçıların ağlarına sıkça takılmaya başlayan ve insan sağlığı açısından ciddi tehlike arz eden balonbalıklarının (pufferfish) tüketilmemesi hususunda da kamuoyunun bilgilendirildiğini hatırlatarak, Hayvancılık Dairesi'nin Balon Balığı'nı avlayan kişilere balık başına 2 TL teşvik verdiğini belirtti. Sınay, ülkede "176/2005 sayılı Su Ürünleri Perakende Satış Yerleri Tüzüğü'nün 5(4) maddesi uyarınca Balon Balıkları'nın ticaretinin yasaklandığını ifade ederek, Diodontidae (kirpi balıkları), Canthigasteridae, Molidae (Pervane veya Ay balıkları) familyalarına ait zehirli balıklar ile siguatera toksinleri ya da kas paralitik toksinleri gibi biyo-toksin içeren su ürünlerinin piyasaya sunulmasının yasak olduğunu hatırlattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.