İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Ek ödenekler bahane KIB-TEK maaşları şahane

Ek ödenekler bahane KIB-TEK maaşları şahane

Özel sektör çalışanları ile devlet çalışanları arasındaki maaş uçurumu yıllardır maaş konusundaki tartışmaların ilk sırasında yer alırken, devlet çalışanları ile KIB-TEK çalışanları arasında ek tahsisat ve ödeneklerden doğan maaş farkları görmezden geliniyor.

Yayın Tarihi: 30/09/15 12:00
okuma süresi: 7 dak.
Ek ödenekler bahane KIB-TEK maaşları şahane
A- A A+

Ülkenin elektrik enerji ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu sağlayan KIB-TEK konusunda uzun yıllardır özerk yönetim tartışmaları devam ederken, Eski Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan'ın 2013'te kalem aldığı raporda da yer alan kurum içi ek tahsisat ve ödenekler konusunda bir adım boyu yol alınamadı.

Başta elektrik üretiminin maliyeti olmak üzere elektrik tüketimi karşılığı alacaklarını tahsil etmek konusundaki sıkıntısı devam eden KIB-TEK'te, 2013 yılında yayımlanan Okandan Raporu'nda da ifade edildiği gibi gözden geçirilmesi önerilen ve istisnasız tüm kurum çalışanlarına verilen aile yardımı, K değeri ve barem karşılığı yüzde 18 ek tahsisat uygulaması katlanarak devam ediyor ve bu uygulama Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre 650'ye yakın kurum çalışanının maaşlarına en az 1780 TL en çok 3809 TL ek tahsisat ve ödenek olarak yansıyor.

Bu durumda her bir kurum çalışanı asgari ücretten de fazla ek tahsisat ve ödenek alıyor, hatta bareme ve yıllara göre ek tahsisat ve ödeneklerin toplamı asgari ücretin 2 katını bile aşıyor. Söz konusu tahsisatlar, KIB-TEK çalışanları ile devlet kadrolarında çalışanlar arasında ise uçurum yaratıyor. Ortaya çıkan tablo ise dudak uçuklatıyor. Aynı pozisyondaki bir KIB-TEK çalışanı ile devlet kadrosu çalışanı arasındaki maaş fark, söz konusu ek tahsisat ve ödeneklerle en az 1780 TL, en çok 6 bin 333 TL'ye ulaşıyor.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) çalışanlarının tümüne uygulanan ek tahsisatlar ve ödenekler, yıllar itibariyle artarken, Kurumun Eski Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan'ın 21 Ekim 2013'te basına da yansıyan raporunda ifade edilen maaş iyileştirmesinden ise eser yok.

KIB-TEK Eski Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan'ın dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu'na sunulan ve Havadis Gazetesi tarafından manşetten verilen "Acı Reçete Başbakan'da" başlıklı haber ve Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi'nin "Biz tükettikçe Kıb-Tek zarar ediyor" başlıklı yazısıyla kamuoyunun bilgisine getirilen raporunda, kurum çalışanlarının fedakarlık yapması önerilmiş ve maaşlarda iyileştirme önerilmişti. Vurgulanan nokta ise istisnasız tüm kurum çalışanlarına K değeri adı altında uygulanan eşel mobil, aile yardımı, barem cetveli karşılığı yüzde 18 oranındaki ek tahsisat ve yönetici kadrolarında görev yapanlara baremlerinin yüzde 2.5'i oranında verilen ek tahsisat olmuştu.

O dönemde basına yansıyan raporda ortaya konulan önerilerde ise, El-Sen'le bir araya gelinerek, kurumun mali yapısı çerçevesinde bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğu ifade edilmiş ve kurum çalışanlarına verilen ek tahsisat ve ödeneklerin o dönemde yürürlükte olan 1415 TL'lik asgari ücretin 1.25 katı olduğuna vurgu yapılmıştı. Okandan'ın raporunda maaşlarda yapılacak düzenlemelerin, topluma mesaj verilmesi bakımından da önemli olacağı üzerinde durulmuş, ek tahsisat ve ödeneklerde yapılacak düzenlemelerin ayrıca elektrik üretim maliyetlerine küçük de olsa bir yansıması olacağı ifade edilmişti.

Yıllar içinde arttı

Kıbrıs Postası'nın Bilgi Edinme Yasası uyarınca Maliye Bakanlığı'ndan elde ettiği, KIB-TEK kadro maaşları ile kamunun kadro maaş ve ek menfaatlerinin mukayese edildiği verilere göre, kurum çalışanlarının aldıkları aile yardımları da, K değeri de 2 yıl içerisinde arttı.

2013'te basına yansıyan verilere göre 634 TL olan ve kurum çalışanlarına elektrik faturalarını ödemeleri için verilen K değeri adı altındaki eşe mobil uygulaması, günümüzde 785 TL 24 kuruşa ulaştı. Benzer şekilde 411 TL olan aile yardımı ise 546 TL 59 kuruş oldu.

Bareme yüzde 18'in bedeli en az 448 TL

Maliye Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre kurum kadrolarında görev yapan tüm çalışanlara her kadronun barem cetveli karşılığında verilen yüzde 18 ek tahsisat ise maaşlara en az 448 TL olarak yansıyor. 47/2010 sayılı yasa olan Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası kapsamındaki KIB-TEK çalışanları arasında yüzde 18 ek tahsisatın karşılığı en az 448 TL en çok 2 bin 24 TL 86 kuruş olurken, söz konusu yasa öncesinde kurumda çalışmaya başlayanların maaşlarına ise bareme göre en az 619 TL 33 kuruş, en çok da 2 bin 175 TL 13 kuruş olarak yansıyor.

Üst yöneticilere ek ödenek

Kurumdaki yönetici kadrolarında görev yapanlara da baremlerinin yüzde 2.5'i oranında ek tahsisat yapılıyor. Söz konusu ek tahsisat 47/2010 sayılı yasa tahtında çalışan yönetici kadrolarının maaşlarına en az 150 TL 85 kuruş, en çok 281 TL 23 kuruş ek olarak yansırken, söz konusu yasa öncesinde çalışmaya başlayan yöneticilerin maaşlarına ise en az 175 TL 84 kuruş, en çok da 302 TL 10 kuruş tutarında ek ücret getiriyor.

Devlet çalışanıyla fark büyük

Maliye Bakanlığı'nın sunduğu verilere göre asli maaşlarına ilaveten ek tahsisat ve ödenek almayan kamu çalışanları ile ek tahsisat ve ödenek alan KIB-TEK kadrolarında görev yapan çalışanlar arasında ise ciddi bir maaş farkı ortaya çıkıyor.

Devlet ve KIB-TEK kadrolarının başlangıç ve top baremdeki brüt maaşlarına asli maaş ve ek ödeneklerin eklenmesiyle ortaya çıkan fark en az 1 asgari ücrete denk geliyor. Fark barem yükseldikçe fark açılıyor ve asgari ücretin 3.5 katına kadar yükseliyor.

KIB-TEK'te 47/2010 sayılı yasa tahtında işe başlayan bir lise mezunu çalışan ile aynı düzeydeki bir devlet çalışanı arasında söz konusu ek tahsisat ve ödeneklerden dolayı ortaya çıkan maaş farkı en az 1780 TL 20 kuruş olurken, bu durum top baremdeki bir müdür muavini söz konusu olduğunda 5 bin 631 TL 21 kuruşa ulaşıyor.

47/2010 sayılı yasaya bağlı olmayan çalışanlar arasındaki fark da brüt maaşa göre artıyor. KIB-TEK'teki lise başlangıç maaşı ile devlet kardolarındaki lise başlangıç maaşı arasındaki fark, ek ödenekler ve tahsisatlarla en az 2 bin 110 TL 95 kuruş olurken, bareminin topunda olan bir müdür muavini arasındaki fark ise 6 bin 333 TL 1 kuruşa çıkıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.