İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yaşın: "Kıbrıs'ta 'mış gibi' sürecek"

Yaşın: "Kıbrıs'ta 'mış gibi' sürecek"

TRT Dünya Bülteni programında değerlendiren Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, Merkez Başkanı Dr. Gözde Kılıç Yaşın, uluslararası dış konjonktürün, Kıbrıs'ta tanınmış bir Türk devletine hazır olmadığını ancak aynı büyük güçlerin adanın tamamen Rumlaşmasını da istemediğini ifade ederek müzakere sürecinin böyle devam edeceğini, edebilmesi için de mış gibi yapılmak zorunda olduğunu söyledi…

Yayın Tarihi: 13/10/15 13:42
okuma süresi: 4 dak.
Yaşın: "Kıbrıs'ta 'mış gibi' sürecek"
A- A A+
Öte yandan Yaşın'a göre Kıbrıs'ta "Vakıf Malları" toplandığında Türk tarafına bırakılması öngörülen toprağın yüzde 40 fazlasını var…

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

TRT'de 'Dünya Bülteni' programında değerlendiren Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, Merkez Başkanı Dr. Gözde Kılıç Yaşın, uluslararası dış konjonktürün, Kıbrıs'ta tanınmış bir Türk devletine hazır olmadığını ancak aynı büyük güçlerin adanın tamamen Rumlaşmasını da istemediğini ifade ederek müzakere sürecinin böyle devam edeceğini, edebilmesi için de mış gibi yapılmak zorunda olduğunu söyledi…

Yaşın'a göre uluslararası konjonktür Kıbrıs'ta mevcut durumun sürmesinde yana bir görünüm sergiliyor.

"Mülkiyet dosyası düşünüldüğünden,konuşulduğundan daha geniş"

"Osmanlı Balkanlardan çekilirken de her bir azınlığının yani orada kalan vatandaşının hakların garanti altına ala ala çekildi. Kıbrıs'ta da böyle… Kıbrıs'ta vakıf malları kesinlikle devredilemez, el değiştiremez" diyen Yaşın şöyle konuştu; "Anastasiadis bir kırmızıçizgi olarak Kuzeyde kiliseye ait malların tamamının -ki bu da iyi bir toprak parçası ediyor- Rumlara değil ama kiliseye iâdesini dile getiriyor.

Vakıf malları da böyledir…

Tırnak içinde 'Allah'a adanmış toprak' olan kilise hukuku ne ise Vakıf malları da öyledir… Uluslararası camiada da hukuku eşdeğerdir. Dolayısıyla mülkiyet konusu çözülebilir; eğer (adadaki) Türk tarafının vazgeçmesi durumunda; 'belki takip edilmez ve yumuşak davranılabilir' demesi durumunda…

Mülkiyet dosyası düşünüldüğünden ve konuşulduğundan daha geniş bir dosyadır... Bu konuda elimiz kesinlikle güçlü. Kuzeyde Rumların malına Türkler oturdu diye bir şey yok. Önemli bir kısmı zaten vakıf malıydı… Güney'deki vakıf malları ne olacak?"

Yüzde kırk fazla eder

"Biz bunları topladığımızda Türk tarafına bırakılması öngörülen toprağın yüzde 40 fazlasını görüyoruz… Bunların tartışılması lazım. İki kesimlilik bile müzakere gündeminin en temel konusu… BM Güvenlik Konseyi kararında da 'homojen iki kesimlilik olmaz' deniyor ama Rum kesimi bunu sulandırmak istiyor. Rumlar AB'yi öne sürüyor ama bu sorunu AB değil, BM çözecektir…"

"Yönetim ve Güç Paylaşımı' Rumlar açısından mülkiyetten de önemlidir"

Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, Merkez Başkanı Gözde Kılıç Yaşın, Kıbrıslı Rumlar açısından Mülkiyetin sadece 'sulandırma' için değerli olduğunu tüm meselenin Yönetim ve Güç Paylaşımı olduğuna dikkat çekti. Yaşın sözlerine şöyle devam etti; "Ayrıca 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' Rumlar açısından mülkiyetten de önemlidir. Daha esaslıdır… Mülkiyetin önemsenmesi iki kesimliliğin sulandırılabilmesi için… Çünkü o zaman zaman içinde küçük küçük bölgelere hapsetme imkânı var. Daha önce görev yapan Mehmet Ali Talat, kendi döneminde Dönüşümlü Başkanlığın, Çapraz Oyun hallolduğunu hatırlatıyor… Şimdi yeniden konuşuluyor…"

"Böyle devam edecek ve edebilmesi için de mış gibi yapıyoruz"

TRT ekranlarında değerlendiren Dr. Yaşın'a göre uluslararası konjonktür Kıbrıs'ta mevcut durumun sürmesinde yana bir görünüm sergiliyor.

"Mış gibi yapıyoruz" diye konuşan Gözde Kılıç Yaşın sözlerini şöyle tamamladı; "Evet, Kıbrıs'ta (liderler) her şey yolundaymış gibi davranmak zorundalar çünkü her yerde mezhepsel, dinsel ayrılıklar var… Kıbrıs'ta iki halkın ne ortak dili ne de ortak bir tarih bilinci var… Karışık evliliklerin yapılmadığı bir yerden bahsediyoruz… Birlikte yaşam mutlaka olabilir. Ancak şu an konjonktür, Kıbrıs'ta tanınmış bir Türk devletine hazır değil ama büyük güçler adanın tamamen Rumlaşmasını da istemiyor. Bu süreç böyle devam edecek ve edebilmesi için de mış gibi yapıyoruz…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.