İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Liderler anlaştı: AB uzmanları Euro'ya geçiş için geliyor!

Liderler anlaştı: AB uzmanları Euro'ya geçiş için geliyor!

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam Rum Lider Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği 3.5 saatlik toplantıda, Avrupa Birliği uyum çalışmaları için bir Ad-Hoc Komite kurulması konusunda anlaşmaya vardığını açıklayarak, komitenin kuzeyin olası bir referandumdan sonra bir sene içerisinde Euro'ya geçmesi ve AB gümrük mevzuatına uygunluğu için çalışmalar yapacağını ifade etti. Akıncı, söz konusu geçiş dönemi için AB'den konunun uzmanlarının adaya gelip KKTC yetkilileri ile çalışmalar yapacağını da belirtti.

Yayın Tarihi: 13/10/15 15:11
okuma süresi: 3 dak.
Liderler anlaştı: AB uzmanları Euro'ya geçiş için geliyor!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış / NTV

Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin 2015-2016 Akademik Yılı İlk Ders ve Açılış Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderlerin dün akşam ara bölgede yaptığı görüşme hakkında bilgiler vererek toplantıda Rum Lider Nikos Anastasiadis ile AB konularında bir Ad-Hoc komitesi kurulması kararı aldıklarını açıkladı.

"Euro'ya geçişimiz ve diğer gümrük mevzuatı hakkında AB Uzmanları adaya gelerek bizim uzmanlarımızla çalışacak" diyen Akıncı referandum sonrası çözümle birlikte 1 yıl içinde Euro'ya geçmenin hesaplarının yapıldığını ifade etti.

"AB ve Rum muhataplarımızı bu konuda çalışma yapmak için ikna ettik. Çözüm olmasını beklemeden bu yapıyı şimdiden hazırlamamız lazımdır. Brüksel temaslarımızda bu başlıkları gündeme getirmiştik" diye konuşan Cumhurbaşkanı, 'birlikte bir fotoğraf çekilmesini' bile 'KKTC'nin tanınmasına' yoran Rum tarafının bu tavrının yeni bir şey olduğunu söyledi.

Akıncı, sürdürülen müzakerelerin kolay olmadığını, zorluklar içinde bir süreç yürütüldüğünü söyleyerek, güzel bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Öte yandan NTV'den Selim Sayarı'ya da konuyla ilgili bir demeç veren Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü liderler zirvesinde ekonomik harmonizasyon çalışmalarını yürütmek üzere teknik komite kurulmasını kararlaştırdıklarını belirterek, Avrupa Birliği'nden gelecek uzmanlarla Kıbrıs Türk tarafının Euro'ya geçiş hazırlıklarının en kısa sürede tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.

Hazırlıkların çözüme yönelik olduğunu belirten Akıncı, anlaşmanın referandumda onaylanmasının ardından KKTC'nin 1 yıllık Euro'ya geçiş sürecinin başlayacağını, bu süre zarfında Türk Lirası'nın yürürlükte olacağını bildirdi.

Akıncı Euro'ya geçiş, gümrük birliği ve diğer uyum çalışmalarının referandumda "evet" çıkmasından sonraya bırakılabilecek işler olmadığına işaret ederek "Bu bir süreç, Euro'ya geçiş ve gümrük birliği ilk aşamayı oluşturacak, ardından sağlık, çevre ve diğer konularda AB'ye uyum süreci gündeme gelecek" dedi.

Türk Lirası'ndan Euro'ya geçiş konusunun teknik detaylarının Türkiye'yle de istişare edilerek yürütüleceğine dikkat çeken Akıncı, gümrük mevzuatınınsa vakit kaybedilmeden değiştirilerek "yeşil hat"ın ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

Brüksel ve New York'taki temasları sırasında Euro'ya geçiş ve gümrük birliği konularının gündeme geldiğini belirten Akıncı, Avrupalı yetkililerin hızlandırma sözü verdiğini, dünkü liderler zirvesinde de Ad hoc komite kurulması konusunda Rum tarafıyla mutabakata varıldığını sözlerine ekledi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.