İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

İzcan Talat'ı ayrılıkçılıkla suçladı

İzcan Talat'ı ayrılıkçılıkla suçladı

<P>Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri İzzet İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, görüşme sürecinin verimsiz geçmesinin nedeninin Türk tarafının ayrılıkçı görüşleri olduğunu savundu.</P>

Yayın Tarihi: 26/11/08 14:28
okuma süresi: 4 dak.
İzcan Talat'ı ayrılıkçılıkla suçladı
A- A A+

Kıbrıs Türk tarafının masaya koyduğu önerilerin iki ayrı devletin oluşturacağı konfederal bir yapıyı hedeflediğini ileri süren İzcan, Görüşme sürecinin verimsiz geçmesinin ve özlü ilerlemelerin olmamasının nedeninin Kıbrıs Türk tarafının ayrılıkçı görüşleri olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın görüşmelerde savunduğu ayrılıkçı ve konfederasyonu hedefleyen isteklerin, iki toplumlu, iki bölgeli, Birleşik Federal Kıbrıs'a onay veren Kıbrıs Türk toplumunun iradesini yansıtmadığını kaydeden İzcan, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Ankara'nın belirlediği görüşleri savunduğunu belirtti. Federal devletin yapısı, yönetim ve yürütme konularının iki toplumu yakınlaştıracak ve toplumları kaynaştırıp, işbirliğini artıracak temelde ele alınması gerektiğini ifade eden İzzet İzcan, Cumhurbaşkanı Talat'ın, ortaya koyduğu önerilerin Kıbrıs'ı ve Kıbrıslıları yeniden birleştirecek bir çözümden ziyade bu günkü ayrılığın ve bölünmüşlüğün kalıcılaşmasına hizmet ettiğinin altını çizdi.
"Kıbrıs Rum tarafının Rusya ile yaptığı anlaşma bahane edilerek ortamı germeye çalışmak doğru değil" diyen İzzet İzcan, Kıbrıs Rum tarafının Rusya ile imzaladığı siyasi manifestonun benzerini İngiltere, Fransa ve Çin ile de imzaladığını belirtti. Kıbrıs Türk tarafına gereksiz yere felaket tellallığı yapmaktan, ortamı germekten ve halkı yanıltmaktan vazgeçmesi için çağrı yapan İzcan, "Kıbrıs Rum tarafının Rusya ve diğer ülkelerle imzaladığı anlaşmalar BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve liderlerin üzerinde anlaştıkları çözüm zeminine uygundur" dedi.

Rusya ile imzalanan siyasi manifestoda çözümün, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve 1977-79 doruk anlaşmaları temelinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin üniter yapısının tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği olan siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dönüşmesi ile sağlanacağının vurgulandığını belirten İzcan, çözümün BM Güvenlik Konseyi kararlarında da bu şekilde tarif edildiğini ayrıca liderlerin üzerinde anlaştığı zemininde bu olduğunun altını çizdi.

Türk tarafının rahatsızlığının Kıbrıs Rum tarafının Rusya ile anlaşma imzalaması olmadığını kaydeden İzcan, "Kıbrıs Türk tarafının rahatsızlığı ayrılıkçı isteklerinin uluslararası alanda iflas etmesi ve zemin bulmamasıdır "dedi.

"Sn Talat, Sn Hristofyas'la imzaladığı anlaşmaları ve BM Güvenlik Konseyi Kararlarını bir kez daha okumalıdır" diyen İzzet İzcan, Türk tarafının BM kararlarına aykırı ve uluslararası hukuk zemininden yoksun politikalar izlediğini vurguladı. Aşırı uç isteklerle, konfederasyonu hedefleyen önerilerle çözüme ulaşmanın mümkün olmadığına dikkat çeken İzcan, çözümle birlikte Kıbrıs'ın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması ve yabancı askerlerden arındırılması gerektiğini kaydetti. İzcan, "Çözüm, Kıbrıslı Türkleri içine düşürüldüğü tükenişten kurtarmalı, tüm Kıbrıslıların barış içerisinde bir arada yaşamasına hizmet etmelidir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.