İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

DSİ Kıbrıs Proje Müdürü: "Su vanası değil kapanmak, 7/24 akıyor"

DSİ Kıbrıs Proje Müdürü: "Su vanası değil kapanmak, 7/24 akıyor"

Kıbrıs Postası'na konuşan DSİ Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, KKTC'de bazı medya organlarında yer alan "Türkiye'den KKTC'ye Gelen Su Vanası Kapatıldı" iddialarını kesin bir dille yalanlayarak "Söz konusu değil. Aksine su 7\24 akmaya devam ediyor: hatta zaman zaman artış söz konusu. Kapatılması gündem bile değil. Denize deşarj ise teknik bir zorunluluk ve kontrolümüzde… Her şey planlandığı gibi ilerlemektedir" dedi.

Yayın Tarihi: 20/11/15 08:59
okuma süresi: 5 dak.
DSİ Kıbrıs Proje Müdürü: "Su vanası değil kapanmak, 7/24 akıyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Proje müdürü Çınar, "Ayrıca bir arıtma tesisi var: eğer biz ikinci pompa istasyonu marifetiyle suyu arıtmaya alıyorsak yine barajdaki merdivenli yapıdan suyun akışı seyredilmez. Yani suyun gelmediği anlamı yok. Bu teknik bir mesele… Açıkçası sormadan etmeden bu değerlendirmeler son derece yanlış" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Devlet Su İşleri (DSİ) Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, KKTC'de bazı medya organlarında yer alan "Türkiye'den KKTC'ye gelen su vanası kapatıldı" iddialarını kesin bir dille yalanlayarak "söz konusu değil. Aksine su 7\24 akmaya devam ediyor: hatta zaman zaman artış söz konusu. Kapatılması gündem bile değil. Denize deşarj ise teknik bir zorunluluk ve kontrolümüzde… Her şey planlandığı gibi ilerlemektedir" dedi.

Çınar, "Ayrıca bir arıtma tesisi var: eğer biz ikinci pompa istasyonu marifetiyle suyu arıtmaya alıyorsak yine barajdaki merdivenli yapıdan suyun akışı seyredilmez. Yani suyun gelmediği anlamı yok. Bu teknik bir mesele… Açıkçası sormadan etmeden bu değerlendirmeler son derece yanlış" ifadelerini kullandı.

"7\24 akmaya devam ediyor: hatta zaman zaman artış söz konusu. Kapatılması gündem bile değil"

Basında haberi destekleyici nitelikte yayımlanan fotoğrafın 1 Ekim tarihinde vananın yavaş yavaş açıldığı anda çekilen kareler olduğuna dikkat çeken DSİ Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar şöyle konuştu; "Türkiye'den vana 1 Ekim 2015 tarihinde açıldı ve o günden bu yana vana, değil kapatılması kısılmadı bile… Türkiye'den su, önce Güzelyalı pompa istasyonuna geliyor. Oradan baraja basılıyor ve fotoğraflarda merdiven şeklinde görünen noktadan baraja doluyor. Dediğim gibi bu su Güzelyalı'dan 1 Ekim 2015'ten beri 7\24 aktı ve hala da akmaya devam ediyor. Akışta herhangi bir yavaşlama dahi söz konusu değil… Hatta zaman zaman artış söz konusu. Kapatılması ise gündemde bile değil… Baraja suyu pompa vasıtasıyla basmaya devam ediyoruz…"

"Su, arıtmaya alındığında akış seyredilmez. Bu teknik bir konu"

Proje Müdür Çınar, sormadan, öğrenmeden yapılan değerlendirmelerin yanlışlığına işaret ederek şöyle devam etti; "Barajın dolması için bazı teknik hususlar var: belli kademeleri var. Beklendiği noktalar, cihazlar yoluyla değerlerin okunduğu aşamalar var. O yüzden dönem dönem vatandaşlar suyun aktığını görüyorlar; dönem dönem de görmüyorlar. Bu dolum aşamaları ile ilgili teknik bir mesele… Aktıklarını görmedikleri vakit aslında pompaları çalıştırmadığımız dönemdir suyun girişi devam ediyor. Mesele bu… Ayrıca bir arıtma tesisi var eğer biz ikinci pompa istasyonu marifetiyle suyu arıtmaya alıyorsak yine bu merdivenli yapıdan seyredilemiyor. Yani suyun gelmediği anlamı yok. Açıkçası sormadan etmeden bu değerlendirmeler son derece yanlış…"

"Denize deşarj kontrolümüzde ve zorunlu bir teknik çalışma…"

Çınar, suyun denize deşarj olmasının ise teknik bir zorunluluk ile kpontrolleri altında yapıldığını belirtti.

Kıbrıs Postası'na konuşan DSİ Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar sözlerini şöyle tamamladı; "Ayrıca baraj, arıtma tesisi, pompalar ve dağıtım hatlarının tamamının bittiğini söyleyebilmemiz için yapmamız gereken bazı çalışmalar var: sızdırmazlık testleri, performans testleri gibi… Bunlar ancak su geldiğinde ya da barajda belli kademlerde yapılacak testlerdir. Biz bu arada 1 Ekim'den bu yana peydel pey yapıyoruz. Barajın ayrıca görünmeyen bir tüneli de var. Tüneldeki enjeksiyonların bazılarını tamamlamak için vana ayarlarını yapmak için denize deşarj söz konusu… Bu da bizim kontrolümüzde, bilgimizde ve önemlisi yapılması gereken teknik bir çalışma… Yani her şey planlandığı ve olması gibi gitmektedir. Dediğim gibi: Vananın açıldığı ilk günden bu yana değil kapatmak kısma dahi söz konusu değil. Gerçek durum budur…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.