İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Akansoy: "Adres hükümettir; siyasi istismar yapılıyor"

Akansoy: "Adres hükümettir; siyasi istismar yapılıyor"

Bir grup Yeni Erenköy Belediyesi çalışanının "ülkede muhatap bulamıyoruz" gerekçesiyle yürüyüşe geçmesi ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin yürüyen guruba araç tahsisini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz İçişleri Bakanı Asım Akansoy, sorunların çözüm adresinin hükümet olduğunu, demokrasinin yaralanmaması için adresin şaşmaması gerektiğini, bu konuda tüm tarafların hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 25/11/15 14:25
okuma süresi: 8 dak.
Akansoy: "Adres hükümettir; siyasi istismar yapılıyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Bir grup Yeni Erenköy Belediyesi çalışanının maaşlarını alamadığı gerekçesiyle yaklaşık 7 kişilik bir grup Yenierenköy'den Lefkoşa'da bulunan TC Büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçmesi üzerine, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği eylemi yapan çalışanlara araç tahsis ederek Lefkoşa'ya gelmelerini sağladı.

Çalışanların 'muhatap bulamadıkları' iddiasıyla gerçekleştirdiği Yeni Erenköy Belediyesi çalışanı bazı eylemciler hakkında İçişleri Bakanı Asım Akonsoy, siyasi istismar içinde olduklarını ifade etti.

Yeni Erenköy Belediyesi çalışanın "ülkede muhatap bulamıyoruz" gerekçesiyle yürüyüşe geçmesi ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin yürüyen guruba araç tahsisini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz İçişleri Bakanı Asım Akansoy, sorunların çözüm adresinin hükümet olduğunu, demokrasinin yaralanmaması için adresin şaşmaması gerektiğini, bu konuda tüm tarafların hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

Akansoy, "Elbette çalışanların toplumun değişik kesimleri ile görüşmesi beni rahatsız etmez, bunda problem yok fakat burada sorunların çözüm adresi hükümettir. Adresin şaşmaması lazım. Aksi halde demokrasi yarasına neden olur… Dolayısıyla tüm tarafların da bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Eğer hükümet sorunların çözümünü sağlayamazsa elbette halk gerekli değerlendirmeyi yapar. Ama bu değerlendirmeyi halk yapar başkası değil!" ifadelerini kullandı.

"Yeni Erenköy modeli diyebileceğimiz bir formül ürettik"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Asım Akansoy şöyle konuştu; "Belediyenin şu anki durumu gerçekten sürdürülebilir değil. Belediye, tüm öz kaynak gelir ve devlet katkılarını personele ödüyor. Dolaysıyla personel ödemesi dışında hiç bir şey yapamıyor. 2014 hesaplarına göre durum bu… Öte yandan belediyenin devlete de ciddi bir vergi borcu var: Köy kooperatifine var; ödemeye çalıştığı Vakıflar Bankası borcu var. Hal bu… Sıkıntılı bir toblo.

Göreve gelir gelmez de bu belediyenin nasıl ayağa kaldırılabileceğine dair daha yoğun çalışmalar başlattık. Bu konuyla ilgili uzman herkesle de görüştük Maliye Bakanıyla, Başbakanla, ilgili bürokratlarla… Döndük bazı belediye başkanlarıyla; Erenköy Belediye Başkanı Mesut Bey'le her gün neredeyse görüştük. Nasıl bir formül üretebiliriz diye çalıştık. Günün sonunda ortaya bir model çıkarttık. Erenköy modelinde tüm taraflar elini taşın altına koyuyor. Bu modelde devlet katkısını artırıyor; Bu modelde belediye daha çok tahsilat yapıyor ki şu an yüzde 40 oranında bu rakam… Bu modelde bu rakam yüzde 60'lara 70'lere çıkıyor. Yine bu modelde 60-70 kişi arası olması gereken ama 122 kişi olan personel ise geçici bir şekilde maaşlarından kesintiye uğruyor. Bir skala yapıldı yüzde 5 ile 30 arasında. Buna göre çalışanlar aldığı maaş ve ücretlere göre bu skalaya tabi tutuluyor. 3 ayda bir de belediye gelirleri kontrol edilecek ve artışa göre bu skala yeniden düzenlenecek ve eski maaşlar ödenecek.

Çalışanların 2 aylık; Eylül-Ekim ayı alacağı var. Bir de önümüzde 2 ay var. Toplam dört ay… Maaşlara baktığımızda personelden yapılacak kesinti yüzde 15-20 dolayındadır. Ki bu uzun vadeli değil. Bakın bazı belediyeler şu anda işçi çıkarıyor. Kapının önüne konuyor... Bu mu yapılsaydı. Yapılmadı. Bu acı bir reçetedir evet, ama çok da acı bir reçete değildir.

Bu özverili duruş eğer sağlanmazsa…

"Bu özverili duruş yapılmaz ise yani hem belediye hem halk bu duruşu sergilemez ise belediyeyi yürütmenin mümkünâtı yoktur. Bir yolu daha vardır ki o da personel çıkartmaktır. Bunu biz kesinlikle ne düşündük ne de önerdik… Bizim önerimiz karşılıklı bir sorumluluk projesi olarak şekillendi. Bu çerçevede bilindiği gibi Yeni belediyeler yasası da meclisten geçti ve biz hükümet olarak her ay Erenköy Belediyesine 1 Ocak itibariyle ek 83 Bin TL daha katkı vermeyi taahhüt ettik. Erenköy ve diğer belediyelere de farklı oranlarda katkımızı devlet olarak yaptık. Bundan sonra da Belediyenin yanında olacağız ve yalnız bırakmayacağız. Bu sürdürülebilir yapıya kavuşabilmesi için halkın da çalışanların da belediyenin de anlattığım modelde mutabık kalması gerekiyor ki önümüzü görebilelim.

"Daha dün akşam birlikteydim. Siyasi istismar…"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Akansoy, bir gurup çalışanın "siyasi istismar" içinde olduğunu da kaydederek 'muhatap bulamadıkları 'iddialarını da kesin bir dille yalanladı.

Akansoy, henüz önceki akşam Belediye Başkanı, Bazı belediye meclisi üyeleri ve halkla o bölgede olduğunu da kaydederek 'Yeni Erenköy modeli' denebilecek bir modelle 60-70 olması gereken yerde 122 kişilik personel maaşlarında geçici olarak yalnızca yüzde 15-20 dolayında bir kesinti öngörüldüğünü söyledi.

Akansoy sözlerine şöyle devam etti; "Bundan yakın bir süre önce Belediye Başkanına, çalışanlara ve ilgili sendika ile temsilcilerine bu önerimizi sunduk, düşünün çalışın dedik. Bu konuda ancak net bir cevap alabildiğimizi söyleyemem. Bir kısmı kabul ediyor bir kısmı etmiyor… Günün sonunda hükümet olarak duruşumuz nettir ki bunun bir hükümet duruşu olduğunu da ifade etmeliyim. Bu Erenköy Modeli diyebileceğim model, belediyeyi ayağa kaldırmak için sorumluluk gerektiren bir modeldir… Daha dün akşam Erenköy Belediye Başkanı, bazı belediye meclis üyeleri ve halkla bir araya gelerek bir toplantı yaptım. Dolayısıyla ilgilenmediğimiz, muhatap olmadığımız gibi bir şey asla ve asla söz konusu değildir. Sürekli diyalog içinde sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz.

Bir gurup çalışan yürüyüşe geçti ve bunun ardında siyasi istismar olduğunu düşünüyorum. Yani haklarla ilgili, belediyenin yaşatılması ile ilgili sorumluluk taşıyan bir yürüyüş değil. Belediyenin durumu kullanılarak bu yönde bir adım atılıyor. Ülkemizde var olan sorunların çözümünde ilgili tüm tarafların sorumluluk üstlenmesinin şart olduğu artık bilinmeli… Hükümet olarak bir sorunu çözerken birine sorumluluğu yüklemek ve ezilmesine neden olmak durumunda olamayız. Ülkenin ekonomik olarak içinde bulunduğu durum ortada. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. 60-70 olması gerekirken 122 kişi ile eğer siz bir belediye hizmeti vermeye çalışırsanız elbette ki sonuçları bu olur... Geçmişten kaynaklanan siyasi istihdamların bedelini hep beraber ödüyoruz."

"Adres hükümettir, formül bizdedir"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'nin bir gurup Yeni Erenköy çalışanın yürüyüşü sırasında vasıta tahsisini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz İçişleri Bakanı Asım Akansoy şu değerlendirmeyi yaptı; "Basından okuyabildiğim kadarıyla bir gurup çalışanlar Elçiliğe, Anavatanımıza gidiyoruz diye bir açıklama yapmışlar. Elbette çalışanların toplumun değişik kesimleri ile görüşmesi beni rahatsız etmez, bunda kesinlikle bir problem yok fakat burada tabi ülkemizdeki sorunların çözüm adresi hükümettir. Yani adresin şaşmaması lazım. Aksi halde demokrasi yarasına neden olur… Dolayısıyla tüm tarafların da bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Eğer hükümet sorunların çözümünü sağlayamazsa elbette halk gerekli değerlendirmeyi yapar. Ama bu değerlendirmeyi halk yapar başkası değil! Doğru adresi gidilmesi ya da yönlendirilmesi çok önemlidir. Biz, hükümetin doğru adres olduğu bilincindeyiz ve formül de buradadır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.