İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Çavuşoğlu: "Çözüm için bu son fırsat; kaçırılmaması gerekiyor"

Çavuşoğlu: "Çözüm için bu son fırsat; kaçırılmaması gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC'de temaslarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti. Akıncı ile Çavuşoğlu, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 1 Aralık'ta KKTC'yi ziyaret edeceğini de duyurdu.

Yayın Tarihi: 26/11/15 12:31
okuma süresi: 5 dak.
Çavuşoğlu: "Çözüm için bu son fırsat; kaçırılmaması gerekiyor"
A- A A+

11.30

Görüşmede TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyecek.

12.30

Akıncı ile Çavuşoğlu'nun bir saat süren görüşmesinin ardından heyetler arası yemekli toplantıya geçildi.

13.30

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın açıklaması yaptı.

Akıncı: "Türkiye'nin sürece verdiği katkı kadar Yunanistan'ın da katkı koymasını arzuluyoruz"

Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümeti'ne ve Dışişleri Bakanlığı görevini yeniden alan Çavuşoğlu'na başarılar dileyerek sözlerine başladı.

Kıbrıs'ta iki kesimli toplumlu ve siyasi eşitliğe dayanan çözüm için Ankara'nın verdiği desteğin önemine vurgu yapan Akıncı şöyle konuştu:

"Kıbrıs'ta iki kesimli toplumlu ve siyasi eşitliğe dayanan çözüm için Ankara'nın verdiği destek bizim için önemli. Bu desteğin artarak devam ettiğini görmek ve bunun süreceğini bizzat Sayın Çavuşoğlu'ndan duymak bizim için çok önemlidir.

Müzakerelerde ciddi ilerlemeler kaydedildiğini dün de ifade ettim. Bu süreci iki tarafın da huzur içinde kabul edebileceği şekilde sonuçlandırmak istiyoruz.

Türkiye'nin sürece verdiği katkı kadar Yunanistan'ın da katkı koymasını arzuluyoruz.

Gerek KKTC'nin kalkınma sürecine gerekse müzakere sürecine verdiği katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyorum."

Çavuşoğlu: "Sürece destek vermeye devam edeceğiz"

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Türkiye'nin kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması için destek olmaya devam edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, "Sayın Akıncı bize müzakerelerde gelinen durum hakkında bilgi verme nezaketinde bulundular. Kat edilen yol ve gelinen aşama bizi mutlu etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürece destek vermeye devam edeceğiz. Kalıcı ve adil bir çözüme bir an önce ulaşılarak referanduma gidilmesini arzuluyoruz. Biz artık adada adil kalıcı iki tarafın da haklarını koruyan bir çözüm istiyoruz. Bu fırsatın son fırsat olduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın sürece daha fazla destek olması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Yunanistan, Türkiye'nin verdiği katkının yarısını bile verse süreç hızlanır diye düşünüyoruz" dedi.

"Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemiyoruz"

Gazetecilerin soruları üzerine Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimi de değerlendiren Çavuşoğlu şunları söyedi:

"Rusya ile gerilimi tırmandırmak istemiyoruz. Çok özel siyasi ve ekonomik temaslarımız var. Birçok alanda işbirliği yaptık. Fakat Rus uçakları bizim hava sahamızı ihlal etti. Bizim sınır kurallarımız çok açık ve net. Önceden de hava sahası ihlali olmuştu. Biz mevkidaşlarımız ile bu konuyu görüştük.

24 Kasım'da yaşanan ve hepimizi üzen olayda da uçak uyarıldı. Milliyetinin ne olduğunu bilmediğimiz uçak bir tehdit olarak görüldüğünden vuruldu.

Bu üzücü olayın Rusya ile olan ilişkilerimiz bozmasını istemiyoruz. Askeri makamlar görüştü gerekli bilgi paylaşımı yapıldı. Rusya'nın bugünkü açıklamaları da daha yapıcı oldu.

İnanıyorum ki Rusya ile Türkiye'nin ilişkileri normale dönecek ve diplomasi kazanacaktır.

Önemli olan bu süreçte sağduyunun kazanması ve yapıcı bir tutumla ilişkilerin rayına oturmasıdır."

1 Aralık'ta Davutoğlu geliyor

Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 1 Aralık'ta KKTC'yi ziyaret edeceğini de duyurdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.