İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

"Türkiye yükümlülükleri yerine getirmeden başlıklar açılacak"

"Türkiye yükümlülükleri yerine getirmeden başlıklar açılacak"

Geçtiğimiz Pazar günü Brüksel'de gerçekleştirilen tarihi Türkiye-AB zirvesinin yankıları sürerken, Güney kamuoyu ikiye bölündü. Zirvenin ertesi günü ana akım Rum Gazetelerinde zirve ile ilgili 'korku senaryoları gerçeğe dönüşmedi' şeklinde zafer başlıkları atılırken, bugün Cyprus Mail'in başyazısında tam tersi bir senaryo ortaya konuldu.

Yayın Tarihi: 01/12/15 11:22
okuma süresi: 3 dak.
"Türkiye yükümlülükleri yerine getirmeden başlıklar açılacak"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Ulaş Barış

Başyazıda "Türkiye, AB'den istediklerini, Kıbrıs'ın kırmızı çizgilerini ayaklar altına alacak şekilde elde etti" diye ifadelerde bulunulurken, Türkiye'nin bir başlığının Aralık, sayısı belli olmayan diğer başlıklarının bir çoğunun da Mart ayında açılacağı haber verildi.

Söz konusu başlıkların Rum tarafının bloke ettiğinin bilindiğini ancak AB'nin bu konuda Kıbrıs'ın genel itirazını duymazdan gelip, Mart 2016 diye zaman koymaktan da geri durmadığının belirtildiği başyazıda, söz konusu başlıkların açılması için çalışmaların bizzat AB Komisyonunun kontrolünde yapıldığı da yazıldı.

Gazete, bu noktada o hep beklenilen 'Türkiye Güney Kıbrıs'ı tanımadan dondurulan başlıklar açılamaz' şeklindeki tezin artık geçersiz olduğunun da görüldüğünü belirtirken, Başkan Anastasiadis'in dün yaptığı 'Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti'ne karşı yükümlülüklerini yerine getirsin' açıklamasının bir mana ifade edemeyeceğini iddia etti.

Yine gazeteye göre, Başkanın bu isteğinin AB tarafından 'nazikçe' göz ardı edildiğini ve gerçeğin bu olduğu yazıldı.

Buna göre, Brüksel, 2.Dünya Savaşından beri yaşadığı en büyük kriz olan 'mülteci krizi' ile mücadelede tek çaresinin Türkiye ile aktif işbirliği yapmaktan geçtiğinin farkında bir görüntü çiziyor. Bu durumun da Ankara'nın eline çok güçlü bir koz verdiğinin altını çizen gazete, bu durumun Türkiye'ye AB üzerine konuları 'dikte etme' gücü verdiği ifade edildi.

Gazete bu bağlamda, Kıbrıs'ın tekrardan Türkiye'nin başlıklarını veto etmesine Brüksel'in asla izin vermeyeceğini kaydediyor.

Öte yandan Türkiye'nin AB nezdinde Kıbrıs'a karşı elde ettiği zafer Rum muhalefetini küplere bindirdi.

Bazı siyasi partiler işi 'Kıbrıs kendi yoluna gitsin' noktasına kadar vardırırken, gazete bu şekilde argümanların son derece 'saf' olduğunu vurguluyor.

Gazeteye mülakat veren DİKO Lideri Nikos Papadapulos, Brüksel zirvesi sonrası Anastasiadis'i yerden yere vururken, hükümetin çok büyük bir yenilgi aldığını ve yenilginin sadece Kıbrıs Hükümeti değil, Yunan Hükümetinin de eseri olduğunu belirtti.

Ancak gazete, Papadapulos gibilerin çıkardığı bu yaygaranın gerçeklikten uzak olduğunu, AB'nin 28 ülkenin çıkarı yerine sadece Kıbrıslı Rumların çıkarlarını gözetmesini beklemenin bir hayal olduğunu yazdı.

"Gerçek dünyada böyle bir şey olmaz" ifadelerinin kullanıldığı yazıda, gazete, yine de AB Komisyonunun Kıbrıs'ın itirazlarını tamamen göz ardı etmediğini belirterek, adada kısa sürede varılacak olan bir çözümün söz konusu sorunları kökten çözeceği ve bütün büyük aktörlerin de bu vurguyu yaptığına dikkat çekildi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.