İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Evlere şenlik münhal

Evlere şenlik münhal

Sağlık Bakanlığı'nın Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi'ne bağlı 112 Kontrol Komuta Merkezi ile 112 Acil İstasyonlarında ve Radyoloji Servisi ile Hemodiyaliz Servislerinde görevlendirmek üzere evlere şenlik bir münhal açtı.KTAMS'a göre geçici işçi statüsünde görev yapacak 14 personelle ilgili münhal ile hem Anayasa hem de ilgili yasalar çiğnendi.

Yayın Tarihi: 12/02/16 07:50
okuma süresi: 10 dak.
Evlere şenlik münhal
A- A A+

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinden duyurulan münhallerin Anayasa'nın 120 ve 121'inci maddeleri ile Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nın 57'inci maddesine aykırı olduğunu kaydetti. KTAMS konuyu Yüksek Yönetim Denetçisi'nin gündemine getirmeye hazırlanıyor.

Bakan Salih İzbul ise Meclis Genel Kurulu'nda da gündeme gelen münhaller konusundaki eleştirilere karşılık, "Ne payım ben şimdi, bekleyim mi yani? Bu uygun olmayan yöntemle ben bu insanları alacağım. Gecikme olursa aynısını yapacağım. Bu sağlık işidir" derken, Personel Dairesi Müdürü Metin Karderi de personel konusundaki açık ve durumun acil olması nedeniyle uygunluk verdiklerinin altını çizdi, "Bu siyasi değildir. İhtiyaçtan kaynaklı istihdamdı. Zorunluluktu. Geçici memur alınamadığı için 1 yıl bekleyecektik ama ihtiyacımız çok acildir" dedi.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Sağlık Bakanlığı, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi'ne bağlı 112 Kontrol Komuta Merkezi ile 112 Acil İstasyonlarında ve Radyoloji Servisi ile Hemodiyaliz Servislerinde görevlendirmek üzere geçici statüde işçi alınacağını duyurarak, 14 kişilik münhali açıkladı ancak söz konusu münhal duyurusu, Anayasa ve yasalara aykırılık iddialarını da beraberinde getirdi.

Barçın: "Anayasa ve yasalara aykırı istihdam yapılmaya çalışılmakta"

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, geçici statüde işçi münhaliyle ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmelerde ve eleştirilerle, münhallerin Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu ifade etti. Kıbrıs Postası'na yaptığı değerlendirmede de aynı görüşün altını çizen Barçın, konuyla ilgili olarak Yüksek Yönetim Denetçisi'ne başvuracaklarını açıkladı.

Facebook paylaşımında"Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi ve/veya Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi'nde yer alan bazı asıl ve sürekli kadrolara( Radyografer Kadrosu, Paramedik ifadeleri münhalde kullanılmaktadır) geçici işçi alacağına yönelik münhal ilan etmiş ve Anayasa ve yasalara aykırı işlem yapmıştır" diyen Barçın, Anayasa'nın Kamu Hizmeti ile İlgili Asıl ve Sürekli Görevlerin Yürütülmesi'ne ilişkin 120. Maddesi ile kamu görevlilerinin atanmalarını yasaya bağlayan 121. Maddesine vurgu yaptı.

"Yasal kadrosu bulunmadan atama yapılamaz"

Anayasa'nın ilgili maddeleri uyarınca kadro atamalarında yetkili organın Kamu Hizmeti Komisyonu olduğunun da altını çizen Barçın, ayrıca Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nın 57. Maddesindeki "yasal kadrosu bulunmadan kamu sağlık çalışanı çalıştırılamaz ve hizmet koşulları belirlenmeyen kadrolara atama yapılamaz" ibaresine dikkati çekti.

"Kamu Sağlık Çalışanları Yasası madde 57'de de görüldüğü üzere hizmet koşulları yasada belirlenmeyen kadrolara atama yapılamaz derken Sağlık Bakanlığı yasalarda hizmet koşulları belirlenmeyen kadroları kendi başına yaratmaya ve bunlara geçici işçi alımı yapmaya çalışmaktadır" görüşünü ortaya koyan Barçın, yasanın geçici personel istihdamıyla ilgili 64'üncü maddesine de atıfta bulunarak, "Sağlık Bakanlığı teşkilat yasalarında yer almayan kadrolar için de atama yapacak iddiasında ise ( ki ilan ettiği Radyografer kadrosu teşkilat yasasında yer almaktadır) de bu görevleri yapmak üzere geçici işçi değil ancak ve ancak geçici memur alabilecektir" dedi.

"Vatandaşın sağlığı tehlikeye sokulamktadır"

İlan edilen 14 münhalin alanında uzmanlık gerektiren münhaller olduğunu da vurgulayan Barçın, "Bu münhallere başvuranların mesleki bilgisi ölçülmeden, sadece Anayasa'dan sınava tabi tutularak bu işi yapıp yapamayacakları sınanmadan geçici işçi adı altında anayasa ve yasalara aykırı bir istihdam yapılmaya çalışılmakta ve hastanelerden hizmet alan vatandaşın sağlığı tehlikeye sokulmaktadır" dedi.

Personel Dairesi ile KHK'ya çağrı

Barçın, Personel Dairesi ile görevlerinin gasp edildğini belirttiği Kamu Hizmeti Komisyonu'nu da münhallere derhal müdahale etmeye ve bu görevlerin geçici işçiler eliyle yürütülmesini engellemeye çağırdı.

Teşkilat yasasında düzenleme yapılması ve ardından da kadroların Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığı ile Anayasa ve yasalara uygun olarak münhal ilan edilip doldurması gereği üzerinde duran Barçın, "Aksi yapılacak her işlem yasa dışı olacak olup bu karara imza atan herkes bu yasa dışılıktan maddi ve manevi sorumlu olacaktır" dedi.

Berova'dan eleştiri

İlk ve Acil Yardım (Paramedik) Teknikeri, Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyografer veya Radyoterapi Teknikeri ile Hemodiyaliz Teknikeri için duyurulan münhaller, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun dünkü birleşiminde de gündeme geldi ve DPUG Milletvekili Özdemir Berova tarafından eleştirildi.

Berova "Sağlık yasaları" konulu konuşmasında, yapılan istihdamların geçici işçi statüsünde yapıldığını ve bunun kamu reformu ruhuna uygun olmadığını kaydederek, Kamu Hizmet Komisyonu'nun da devre dışı bırakılacağı bir sınavı doğru bulmadığını vurguladı. Berova sınavın adil olmayacağını ve mağduriyete yol açacağını da söyledi.

İzbul: "Bekleyim mi yani?"

Sağlık Bakanı Salih İzbul ise münhallere ilişkin olarak Berova'nın ortaya koyduğu eleştirilere yanıt verdi, teşkilat yasasının tamamlanmasında karşılaşılan bürokratik engeller ve söz konusu personele acil ihtiyaç duyulması nedeniyle geçiçi işçi statüsünde istihdam edilecek sağlık personeli için bu yönde bir münhal açmak zorunda kaldıkları üzerinde durdu.

Yöntemin uygun olmamasına rağmen istihdamları gerçekleştireceklerinin altını çizen ve "Şu anda 112 acilde hizmetler duruyor, biz teşkilat yasasındaki kadro artırımını bekleyelim. KHK sınav sırası versin ve ondan sonra bunları alalım. Böyle yapmamız lazım ama şeker sudadır" diyen Bakan İzbul, Meclis kürsüsünden şöyle konuştu:

"Ne payım ben şimdi, bekleyim mi yani? Ben bunları göze aldım. Orada çalışan personelin rahatlatılması açısından, 112 Girne bölgesindeki arkadaşları rahatlatabilmek... Bu uygun olmayan yöntemle ben bu insanları alacağım. Gecikme olursa aynısını yapacağım. Bu sağlık işidir. Sağlıkta gecikmenin veya eksikliğin nelere mal olacağını en iyi hekim arkadaşların bilmesi lazımdır. Eleştirmek çok daha kolaydır ve sağlıkta eleştirecek çok şey de bulabilirsiniz. Çünkü spekülasyona en açık yerdir. Sağlıkta güven bunalımı zaten mevcut, bunu daha da artırmanın kimseye faydası olmaz. Eleştirirken şartları da ele alıp eleştirmemiz lazım. Devlet bürokrasisinin bu kadar hantal olabileceğini ben göreve gelmeden evvel bilmezdim. Sağlığın sadece istihdamlarla ilgili değildir sorunları, merkezi ihaleyle de sorunları var. Sağlığın durumu konumu çok farklıdır. Hem kaliteli, hem hızlı, hem ucuz, bunları sağlamanız gerekir. Sağlığa aldığınız malzemeler insan hayatıyla ilgili malzemedir. Vergi Dairesi'ndeki gecikme size para kaybettirir ama sağlıkta olabilecek bir gecikme belki de haytınıza mal olur... Çok acil. Benim bir dakika bile beklemeye tahammülümüz yok, hastaların da yok."

İzbul: "Müdahalemiz kesinlikle söz konusu değildir"

Bakan İzbul sınav konusunda ise istihdamların adaletli ve şeffaf olacağının altını çizerek, istihdamların kurultay döneminde yapılan istihdamlarla ilgisi olmadığını söyledi.

İzbul, "Mesleki sınavları yapacak olanlar da hastanede çalışan ilgili şefler ve 112 sorumlusudur. Bizim kesinlikle en küçük bir müdahalemiz dahi söz konusu değildir. Adı üstüne geçici. Bu geçici bir süre içindir" dedi.

Karaderi: "İhtiyaçtan kaynaklı zorunluluktu"

Münhallerin, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'na ve yasanın geçici personel istihdamında uyulması zorunlu kuralları içeren 64'üncü maddesine uygunluğu konusunda Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Personel Dairesi Müdürü Metin Karaderi de, münhaller konusunda dairenin uygunluk bildirimi verdiğinin altını çizerek, münhallerin teşkilat yasası yeniden yürürlüğe girinceye dek personel ihtiyacının acil olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Karderi şöyle konuştu:

"Bizden uygunluk bildirimi alındı. Münhal edilen kadrolardan asıl ve sürekli kadro olarak bir kısmı mevcut değil, bir kısmı ise tamamıyla doludur. Hastanede yapılan ilavelerden dolayı ihtiyaç var. Sağlık Yasası, teknik kurul safhasındadır, yasa geçtikten sonra asıl ve sürekli kadro olarak düzenlenecek. 2-3 aydan beridir teknik kurul çalışmaları devam etmektedir. Bir yasanın nereden bakarsanız bakın 6 ay ila 1 yıl zamana ihtiyacı var. Bu insanlar geçici bir süre istihdam edilecek... Bu siyasi değildir. İhtiyaçtan kaynaklı istihdamdı. Zorunluluktu. Geçici memur alınamadığı için 1 yıl bekleyecektik ama ihtiyacımız çok acildir."

Radyografer kadrosu konusunda Yataklı Tedaviler Kurumu Teşkilay Yasası'nda kadro bulunduğunun anımsatılması ve bu kadroya neden geçici işç istatüsünde personel istihdam edileceğinin sorulması üzerine ise Karderi, mevcut kadronun dolu olduğun ancak personel ihtiyacının devam ettiğini kaydetti.

"Siyasi değildir"

Sınavın yapılış şeklinin sorulması üzerine ise sınavla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın görevli olduğunu ancak sınavın şeffaf olacağını ifade ederek, "Bu sınavların şefaf olacağı şeklinde bilgim var" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.