İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Kıbrıs Sigorta'nın UBP'li üyeleri istifa ediyor

Kıbrıs Sigorta'nın UBP'li üyeleri istifa ediyor

İstihdam krizi yüzünden Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Limited Yönetim Kurulu'ndan geçtiğimiz hafta istifa eden Kemal Deniz Dana'nın ardından bu kez 7 üyeli Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu'nun 3 üyesi, istifa ediyor.

Yayın Tarihi: 13/02/16 09:18
okuma süresi: 9 dak.
Kıbrıs Sigorta'nın UBP'li üyeleri istifa ediyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci

UBP'li Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Basri Beycanlı, Hilmi Öztemiz ve Ahmet İzzi Türkel'in istifa gerekçesi ise hükümet protokolüne uyulmayarak UBP'li üyelerin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda ve Yönetim Kurulu'nda saf dışı bırakılması.

Yönetim Kurulu'ndan istifasını gündeme getiren 3 üyeden Ahmet İzzi Türkel, 6 ay önce göreve başladıklarını ancak Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısında hem hükümet protokolüne hem de yıllardır sürdürülen uygulamaya aykırı hareket edilerek Yönetim Kurulu Başkanlığı için ortaya koyduğu adaylığının, CTP'li Yönetim Kurulu üyeleri tarafından bertaraf edildiğini söyledi.

Türkel, Yönetim Kurulu'nun 3 üyesi olarak 6 aydır toplantılara katılmadıklarını ifade ederek, "Orada kukla görünmemiz ve ileride sorumlu tutulmamız kabul edilemez" diyerek, UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün'e durumu bildirdiklerini ve 15 Şubat Pazartesi günü Meclis önünde istifalarını açıklayacaklarını kaydetti.

Kemal Deniz Dana'nın Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Limited Yönetim Kurulu'ndan usulsüz istihdam yapıldığı gerekçesiyle istifa etmesinin ardından, bu kez 7 üyeli Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu'nun 3 üyesi, hükümet protokolüne uyulmadığı gerekçesiyle istifa ediyor.

Kalkınma Bankası'nın atadığı Hasan Basri Beycanlı, Hilmi Öztemiz ve ETİ tarafından atanan Ahmet İzzi Türkel, 15 Şubat Pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi önünde düzenleyecekleri basın toplantısıyla Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu'ndan istifa edeceklerini açıklayacaklar.

İstifa edecek 3 Yönetim Kurulu üyesi adına Kıbrıs Postası'na istifa nedenlerini ve süreci açıklayan Ahmet İzzi Türkel, öncelikle CTP-UBP Hükümeti kurulurken imzalanan protokole işaret etti ve CTP'li Yönetim Kurulu üyelerinin hükümet protokolüne uymadıklarını söyledi.

Ahmet İzzi Türkel, Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu'nun 6 ay önce oluşturulduğunu ve ilk toplantıda Yönetim Kurulu Başkanlığı seçiminin yapıldığını, hükümet protokolü ve yıllardır devam eden uygulama uyarınca Yönetim Kurulu Başkanı için UBP'den bir adayın önerilmesi gerektiğini, kendisinin adaylığını koymasına rağmen diğer üyeler tarafından desteklenmediğini anlattı.

"Siyasi irade karışamaz dendi ve oylama yapıldı"

Ahmet İzzi Türkel ilk toplantıda meydana gelen gelişmelere ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Hükümet protokolü neydi? Yönetim kurullarında UBP'li üyeler de olacaktı. Şimdi bu protokol anlaşmaya göre ben yönetim kurulu başkanı olacaktım. Murahhas üye de Hasan Basri (Beycanlı). İlk toplantıyı yaptık. Toplantıda 7 kişilik Yönetim Kurulu'ndan 6 kişiydik. Siyasi irade bunu böyle söyler herhalde haberiniz var dedik. Şimdiye dek atananlar hem yönetim kurulu başkanlığı hem de Murahhas üyelik yaptı. Toplantıya gittiğimizde başkanlığa aday olan dendi, ben elimi kaldırdım. Okyay Nazım da var o da başkanlığa parmağını kaldırdı. Nasıl olur dedim, böyle anlaşmadık. Siyasi irade karışamaz dendi ve oylama yapıldı. Oylamada Okyay Nazım 4 oy aldı ve Yönetim Kurulu Başkanı seçildi."

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Kıbrıs Sigorta'da Kalkınma Bankası'nın, ETİ'nin, Vakıflar Bankası'nın, MEZ-KOOP'un ve özel girişimci Okyay Nazım'ın hissesi olduğunu ifade ederek, Kalkınma Bankası ile ETİ'nin toplam hissesinin yüzde 57 olduğunun altını çizen Ahmet İzzi Türkel, Okyay Nazım'ın hissesinin ise yüzde 14 olduğunu söyledi.

6 ay boyunca toplantılara katılmadılar

"5 hissedar olmasına rağmen en fazla hisse Kalkınma Bankası ile ETİ'nindir. Kalkınma Bankası'nın yönetiminde CTP'liler de var. Banka 3 üye verir, 2'si UBP'li, 1'i CTP'lidir" şeklinde konuşan Ahmet İzzi Türkel, kendisi ile Beycanlı ve Öztemiz'in Yönetim Kurulu seçiminin ardından 6 ay boyunca gerçekleştirilen hiçbir toplantıya katılmadıklarının da altını çizdi.

Türkel toplantılara katılmamaları konusunda, "6 ay oldu UBP'nin atadığı 3 üyeyi devamlı toplantıya çağırdılar, hiçbir toplantıya katılmadık. Ben 3'üm zaten onlar 4, neden gideyim?. . Her ay değilse bile en son yeni yıldan önce bütçe görüşmesi için çağırdılar. Herhalde bütçeyi geçiremediler hala. CTP verdiği sözü tutamadığı ve protokole uymadığı için 4 kişiyle bu koskoca şirket götürülüyor" dedi.

"Talat'ı aradık merak etmeyin düzelecek dedi"

Türkel, gelişme üzerine hükümet protokolüne uyulmadığı noktasından hareketle UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'le götüştüklerini, ardından da konuyu CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'ın gündemine getirdiklerini vurgulayarak, "Ondan sonra işler büyüdü. CTP Genel Başkanı Talat'ı aradık, merak etmeyin düzelecek dedi. Parti işleri düzelteceyik dedi olmadı" şeklinde konuştu.

Toplantılara katılmadıkları bilgisini Özgürgün'e de ilettiklerini, gelişmeleri CTP Genel Başkanı Talat'ın yanı sıra Başbakan Ömer Kalyoncu'nun da bildiğini ifade eden Türkel, "Öncelikle bu işi biz Talat'la konuştuk. En kısa zamanda düzeltileceği sözünü aldık. Ercan'da ben VIP'de Başbakan Ömer Kalyoncu'ya söyledim . Ekonomi Bakanımız da Genel Başkanımız da biliyor" dedi.

"Büyük paraların döndüğü bir yerdir"

Türkel, "En önemlisi Kıbrıs Sigorta'dır. Büyük paraların döndüğü bir yerdir. İlk kez böyle bir şey oluyor ve bunu da CTP bir türlü düzeltme tarafına yanaşmadı" sözleriyle Kıbrıs Sigorta'nın önemine işaret etti.

"Kukla görünmemiz kabul edilemez"

Toplantılara katılmamaları sonrasında oluşan duruma ilişkin olarak, "Orada kukla görünmemiz ve ileride sorumlu tutulmamız kabul edilemez" diyen Türkel, UBP Genel Başkanı Özgürgün'le dün gelişmeleri ele aldıklarını ve 15 Şubat Pazartesi günü istifalarını açıklama kararı ürettiklerini vurguladı.

"CTP protokolün gereğini yerine getirmedi"

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun'un protokole uyulması için çalıştığını ve gelinen aşamada istifa edecekleri konusunda bilgisi olduğunu da ifade eden Türkel, "Madem hiçbir etkimiz yoktur artık istifa etmek zorundayız. CTP protokolün gereğini yerine getirmedi, kooperatifte olduğu gibi bunda da yan çizdi" şeklinde konuştu.

İlk toplantıda ipler gerilmişti

Kıbrıs Postası, Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlık seçiminde yaşanan gelişmeleri 23 Ekim 2015'te "Koalisyon bu sefer Kıbrıs Sigorta yüzünden gerildi" başlıklı haberiyle, gündeme getirmişti.

Kıbrıs Sigorta'nın Yönetim Kurulu'nda görev yapan ve şirketin icracı yönetim kurulu üyesi konumundaki Murahhas üye ve Yönetim Kurulu Başkanlığı seçiminde CTP'nin Vakıflar Bankası adına görev yapan üyesi Hakkı Kale'nin ile diğer yönetim kuruluna üye veren kurumların bağımsız temsilcileri birleşince Ulusal Birlik Partisi'nin Murahhas üye olarak görevlendirmek istediği Hasan Beycanlı ile Yönetim Kurulu Başkanı adayı olan Ahmet İzzi Türkel seçilememişti.

Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üye seçimi gündemi ile toplanan Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu, Başkanlık seçimi maddesinin görüşülmesi sırasında Ahmet İzzi Türkel Yönetim Kurulu Başkanlığı'na aday olmuş, ancak Kıbrıs Sigorta'nın 25 yıllık tarihinde bir ilk yaşanmış ve şirkette yüzde 14 hissesi bulunan özel müteşebbis Okyay Nazım'ın aday olması ve CTP'li üye Hakkı Kale'nin de bu adaylığa destek vermesi ile ortalık karışmıştı. Ahmet İzzi Türkel'in "Bu şirketin yüzde 70'i devletin ve Ekonomi Bakanlığı'na bağlıdır. Siyasi irade ve Hükümet protokolü UBP'li üyenin Başkan ve diğer UBP'li üyenin Murahhas üye olmasını emreder" diye çıkışması üzerine, CTP'li üye Hakkı Kale'nin "Ben siyasi irade tanımam" dediği öğrenilmişti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.