İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Siber: "Üzerime düşeni yapacağım"

Siber: "Üzerime düşeni yapacağım"

Meclis Başkanı Sibel Siber, yeni hükümeti ve meclis çalışmalarını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 25/04/16 07:57
okuma süresi: 9 dak.
Siber: "Üzerime düşeni yapacağım"
A- A A+

Levent KUTAY

Yeni hükümete zaman verilmesi gerektiğini belirten Siber, meclis komitelerinde sıkıntı olabileceğini, ancak meclis başkanı olarak, meclisin verimli çalışması için üzerine düşeni yapmakta kararlı olduğunu söyledi.

Yeni hükümet… "Gelişmiş ülkelerde kabine değişmesi çok konuşulmaz"

Sibel Siber, hükümetlerin değişebileceğini, kurumsallaşma olmadığını için halka hizmetin bu değişimlerle aksadığını söyledi.

Siber, "Demokratik yapımızda hükümetler değişiyor, değişmesi önemli değil kurumsal yapımız oturmadığı için değişen şahıslar, bakanlara göre hizmet fark edebiliyor. Gelişmiş ülkelerde kabine değişmesi çok konuşulmaz.

Hizmetler konuşulur.

Yaşam kalitesinde değişiklik olmaz. Çünkü kurumsal mekanizma bir devamdır. Ama bizde kurumsal yapımızı çok fazla oturtamadığımız için 50 yılda, maalesef hükümet değişiklikleri bireylere yansımıyor" dedi..

Siber, geçmiş hükümete göre sandalye sayısı az bir hükümetin kurulduğunu belirterek, "beklemek lazım. Her türlü önyargıdan uzak olarak, hükümet programını görmek lazım. Meclis Başkanıyım ama neticede bu toplumun bir bireyiyim. Beklentim, yeni seçime kadar halk yararına yapılabilecek icraatların yapılmasıdır" dedi.

"Komite çalışmalarında sıkıntı olabilir"

Yeni hükümet döneminde komitelerin etkin çalışmasıyla ilgili olarak da Siber, komitelerin etkin ve verimli çalışmasının meclis için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.

Meclisin çalışma performansının televizyonda zaman zaman görülen boş koltuklarla değil komitelerin çalışmasıyla daha iyi değerlendirilebileceğini ifade eden Siber, komitelerin çalışması ile ilgili endişeleri olduğunu bunu parti başkanlarıyla da paylaştığını açıkladı.

Komite üyelerinin henüz değişmediğini kaydeden Siber, her milletvekilinin komitede yer alabileceğini ama oy kullanamayacağını anımsattı.

Komite çalışmalarıyla ilgili sıkıntı olabileceğini düşündüğünü kaydeden Siber, önce komitelerin yeniden şekillenmesini beklemek gerektiğini söyledi.

CTP-UBP neden bozuldu?

CTP-UBP Hükümeti için dikkat çekici tespitlerde bulunan Siber, eski hükümetin en büyük yanlışının iki başlılık görüntüsü olduğunu ifade etti.

Siber şu ifadeleri kullandı: "Burada ilginç olan ve konuşulması gereken merkez sağ ve sol iki parti bir araya gelerek belki de en tarihin en geniş tabanlı hükümetini kurdu. Anayasayı bile değiştirebilecek bir hükümetin ömrü ancak 7-8 ay sürdü. Bu da toplumbilimciler ve siyaset bilimciler tarafından incelenmeli. Ancak bir gözlemimi paylaşmak isterim. Hükümet kurarken, halk bir hükümet ve bir başbakan görmek ister. Başbakan hükümeti temsil eder hükümet adına konuşur ve hükümetin bir takım ekip olduğu görülmeli. Bir tek sessizlik görmedik. UBP Bakanları, CTP Bakanları, iki farklı sesler duyduk. Bu aslında bir hükümet olmanın gerçekleşmediğini gösterir. Eğer ekip olmazsanız, ortak paydada ses vermezseniz bu halkta da güvensizlik oluşturur. Hükümet arasında güvensizlik yaratır ve uzun sürmez. Çeşitli konularda verilen beyanatlarda bu açıkça görüldü. Bir hükümetin olmazsa olmazı ekip çalışmasıdır. Eğer ekipte ruh oluşmazsa başarıya ulaşamazsınız.

Meclis Başkanlığı döneminde çok önemli yasaların hayata geçtiğini hatırlatan Siber, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halk Oylaması ile Meclis İçtüzüğünü bunlara örnek gösterdi.

Yeni Seçim ve Halkoylaması Yasası

Yeni seçim ve halk oylaması yasası için "Sadece Bölge İçin Değil, Tüm Ülke İçin" ifadelerini kullanan Siber şöyle konuştu:

Tüm siyasi partilerin Yasa hazırlanırken çeşitli görüşler de alınarak, Anayasa ile çelişki yaratmayacak şekilde en ideal şekilde hazırlanmaya çalışılır. Bazen pratik hayatta uygulamaya girince eksiklikler veya yanlışlıklar fark edilir. Bu yasada amaç, sadece kendi bölgesinin sorunları ile ilgilenen milletvekili profilinden uzaklaşmak, tüm halkın oy vermesiyle tüm halkın sorunlarıyla ilgilenen, kısacası "sadece bölge için değil tüm ülke için" çalışan milletvekili profili yaratmaktır. Girne'de yaşayan vatandaş Lefkoşa'daki adaya oy verebilir ya da tam tersi. Tabii ki pratik uygulamada bazı düzeltilmesi gereken durumlar ortaya çıkarsa yasa değişikliği ile yine düzeltilebilir ama önemli olan bu yasanın çıkmasıydı.

Meclis Başkanlığı için ne düşünüyor?

Meclis Başkanlığı ile ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine ise Siber, Yasama Yürütme ve Yargının devlet için ne kadar önemli olduğunun bu tartışmalarla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Siber, " Yasama yani meclis, sadece yasa yapmaz yürütmeyi denetleyen bir organdır. Yasamayı ve Yasamanın başkanını Anayasa hükümetlerden ayrı ve kuvvet ayrılığını koruması için Anayasaya yazılmıştır. Her milletvekili kapalı oy kullanır başbakanlık seçiminde ve yılda iki kez olur. Burada irade meclisin iradesidir. Hükümet iktidarı temsil eder ama meclis hem iktidarı hem de Muhalefeti temsil eder yani burası halkın iradesidir. Hükümete gelen iktidardır. Hükümette muhalefet temsiliyeti yoktur ama mecliste yasamada iktidar ve muhalefet bütün olarak temsil edilir ve her milletvekilinin oy kullanma hakkı vardır. Hükümetler değiştikçe eğer meclis başkanlığı da değişirse o zaman yasamanın başkanı başbakanın kontrolüne gider. Bakanlar atama ile gelir meclis başkanı seçimle gelir. Atama değildir. Her milletvekilinin hür iradesi ile seçilmiştir. Bu irade toplam 5 yıllıktır. Bu iradenin kalması kurumsallık açısından çok önemlidir. Bu Sibel Siber açısından değildir. Bugün X şahıs yarın Y şahıs meclis başkanıdır. Ama meclis başkanının Kuvvetler ayrılığını temsil etmesi açısından seçimle işbaşına gelmesi ve değişen hükümetlerle tartışılmaması çok önemlidir. Bu da meclisin bağımsızlığı açısından çok önemlidir. Bu konuda partisinden istifa edecek şeklinde haberlere karşılık da Siber, "buna yanıt vermeye bile gerek görmüyorum. Söz konusu olamaz" yanıtı verdi.

Erken seçim

Erken seçim öngörüyormusunuz sorusuna karşılık da Siber , " son yıllarda hiçbir seçim zamanında yapılmadı. Bunun da analizini yapmak gerekir. Halk seçimlerden bıkmıştır. Çok seçim yaşadık. Seçimden ziyade halkın beklediği hizmettir. İşler çıkmaza girerse halkın iradesine müracaat etmek gerekir" dedi.

Sosyal Sorumluluk projeleri

Meclisin engelsiz projesinin tamamlanma aşamasında olduğunu aktaran Siber, Meclis Ormanı için ilerde bunu doğal park alanı haline getirmek istediğini söyledi. Siber, Meclisin web sitesinde bulunan arşivinin de büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Siyasette gelecek…

Siyasetten çok çalışmayı ve üretmeyi çok sevdiğini, halka bir şeyler bırakmayı çok sevdiğini belirten Siber, " Siyasi yaşamım ne kadar sürecek bilmem ama bu süre içinde güzel işler yapmak beni mutlu ediyor. Bunu illa siyasetle sınırlı tutmak istemem" dedi.

Siyaset ve siyasetçiyi toptan kötülemenin, siyasete girmeye hevesli akıllı gençlerde soru işaretleri yarattığını kaydeden Siber, başarılı, dinamik insanların siyasetten uzaklaştığını, ama yanlışları yine bu ülke insanının düzelteceğini, ülkesine hizmet etmeye hevesli insanların şevklerinin yanlış eleştirilerle kırılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dr. Küçük Müzesi

Dr Küçük Müzesi Sibel Siber için ayrı bir heyecan. Konuya ayrı bir paragraf açtık. İlk ziyaret ettiğimde burası müze olamaz dedim. Çok üzülmüştüm. Olmaz dedim. Hemen girişim yaptık. Hacettepe Üniversitesi'nden Dilek Karaaziz çok önemli bir iş ortaya koydu. DR Küçük'e yakışır bir çalışma ortaya çıkardık. Çok zorlukla karşılaştık ama çok güzel bir eser hazırladık. Eğer inanıyorsanız önünüze çıkan engelleri aşıyorsunuz. Bu toplumun başarı öykülerine ihtiyacımız var. Devlet-Özel işbirliği açısından zorluklar oldu. Türkiye Cumhuriyeti finansmanı sağladı. Bütün arzum başka müzelerin de açılmasıdır. Merkezi İhale konusunda sıkıntılar var. Sürekli tüzük değişti. Çalışmalar yazışmalar sürekli yeniden yazıldı. İhaleler yüzünden işler gecikti. Hantal yapı işleri olumsuz etkiliyor. Bunu düzeltmeliyiz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.