İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KTGB: "Basın özgürlüğü demokratik bir toplum için vazgeçilmezdir"

KTGB: "Basın özgürlüğü demokratik bir toplum için vazgeçilmezdir"

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, özgür düşünce ve özgür ifadeden öte özgürce eylem ortaya konulması için özgür basının gerekli olduğunun altını çizerek, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'nü kutladı.

Yayın Tarihi: 02/05/16 14:33
okuma süresi: 5 dak.
KTGB: "Basın özgürlüğü demokratik bir toplum için vazgeçilmezdir"
A- A A+

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği adına Başkan Vekili Mustafa Kortun, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, basın özgürlüğünün demokratik bir toplum için vazgeçilmez olduğu üzerinde durarak, basın özgürlüğü sayesinde doğru bilgi sahibi olunabildiğini ve doğru aksiyon ortaya koyabilmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Kortun açıklamasında şunları ifade etti:

"Sınırları yapay olarak dizayn edilmiş bölgemizdeki ülkelerin çok uzun zaman demokrasi ve temel insan haklarından mahrum bırakılmış etnik ve dinsel köken bakımından farklı insan topluluklarının silahlandırılarak birbirleriyle acımasız ve merhametsizce nasıl savaştırıldıklarına her gün üzülerek tanıklık etmekteyiz.

Kıbrıs'ın etrafında bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Bizler de yakın tarihimizde toplumlararası sıcak çatışmaların acılarını yaşamış insanlar olarak bu olaylardan ders çıkarıp uygar insanlar olarak akıl ve bilimin ışığında, bilgi ve fikirlerin özgürce üretildiği ve paylaşıldığı bir ortamda daha iyi ve daha güzel bir Kıbrıs'ın yaratılmasında sorumluluk duyan tüm yurttaşları basın özgürlüğü günü nedeniyle göreve çağırıyoruz.

Basın özgürlüğü temel insan haklarından olan düşünce ve ifade, bilgiye ulaşma ve paylaşma özgürlüğünün, yaşam bulmasını sağlamada demokrasilerin temel direklerinden biridir.

Basın özgürlüğü sayesinde doğru bilgi sahibi olunabildiği için doğru fikir üretme ve gerekli doğru aksiyonu da ortaya koyabilme mümkün olabilmektedir.

Daha iyi bir yurt, daha iyi bir dünya, daha iyi bir yaşam yaratılması başka türlü de olası değildir. Doğru bilgilere sahip olarak tartışabilmek ve sağlıklı sentezlere ulaşabilmek demokratik toplumlarda olasıdır.

Basın özgürlüğü demokratik bir toplum için vazgeçilmezdir. 1963 yılından beri Kıbrıs Adası'nda yaşanmakta olan uluslararası antlaşmalar dışı, anayasa dışı, hukuk dışı ve adil olmayan de-fakto durumlar "Kıbrıs Sorunu" olarak isimlendirilen bir ucube yapıyı ortaya çıkarmıştır.

Bu sürer duruma son verilerek genç nesillerimize bu ülkede varolma ve yaşama imkanı verecek bir siyasi çözümün yaratılmasında hepimize de aktif görevler düşmektedir.

Bizler Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak bu sorumluluktan hareketle Rum Gazeteciler Örgütü Kıbrıs Gazeteciler Sendikası'yla olumlu yönde gelişen bir diyalog başlatmış bulunmaktayız. Ortaya koyduğumuz müşterek etkinliklerimiz daha da artacaktır.

Her iki basında da barış gazeteciliği ilkeleri odak noktasından hareketle yapılmakta olan yayın ve yayımların karşılıklı saygı ve güveni artıracak şekilde geliştirilmesi daha da derinlik kazanacaktır.

Bu arada, bazı Kıbrıs Türk ve Rum Basın yayın organlarının barış gazeteciliği doğrultusunda atmakta oldukları ortak adımları; haber ve program değişimini, haber ve yorumlarda karşılıklı saygının gözetilmesini alkışlıyoruz.

Yine geçtiğimiz hafta iki öğretmen sendikası arasında Kıbrıs okullarında eğitim görmekte olan çocuk ve gençlerin eğitiminde düşmanca ve intikam aşılayan tanımlardan uzak karşılıklı anlayış ve saygının geliştirilmesini sağlayacak ortak çalışmaları da selamlıyoruz.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak Kıbrıs Türk yargı organlarının basın özgürlüğünün evrensel ilkeler çerçevesinde gözetilmesi ve korunmasında vermiş olduğu adil kararlarla demokrasimize, insanımıza ve daha iyi yarınların yaratılmasına yapmakta olduğu yaşamsal katkıları nedeniyle de yargıçlarımızı kutlamak isteriz.

Kıbrıs'ta yarım yüzyılı aşan bir zamandan beri yaşanmakta olan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlara son verilebilecek bir dönem yaşanmaktadır.

Görüşmeler sürecinin üreteceği uzlaşıların taraflarca daha iyi anlaşılıp özümsenmesi ve uygulanabilmesi açısından bireysel ve sivil toplum örgütleri bazında adadaki iki toplumun hazırlanması gerekmektedir.

Çağrımız Kıbrıs'ta bir daha bozulamayacak bir barış ve uzlaşı ortamına varılması yolunda tüm yurttaşların ellerinden geleni cesaretle ve özgürce yapmalarıdır.

Özgür düşünce ve özgür ifadeden öte özgürce eylem ortaya koyma zamanıdır. Özgür basın ülkemizde tam da bunun için gereklidir. Basın özgürlüğü günümüz kutlu olsun."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.