İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye'nin vize kararı Kıbrıs'ın her iki yakasında bomba etkisi yarattı

Türkiye'nin vize kararı Kıbrıs'ın her iki yakasında bomba etkisi yarattı

Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki kararın önceki gün TC Resmi Gazete'de yayımlanması ve dün açıklanması adanın her iki tarafında da bomba etkisi yarattı.

Yayın Tarihi: 04/05/16 09:05
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye'nin vize kararı Kıbrıs'ın her iki yakasında bomba etkisi yarattı
A- A A+
Kıbrıs Postası – Ulaş Barış

Karara göre, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması, "AB'nin Schengen bölgesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren" uygulanmaya başlayacak.

Kararın alınmasının ardından bir açıklama yapan AB Komisyonunun "Türkiye'nin vize kararını selamlıyoruz" ifadesini kullanması dikkat çekti.

Kararın açıklanması "Türkiye, Güney Kıbrıs'ı tanıyor" tartışmalarını beraberinde da getirirken, Reuters'e konuşan Türk bir yetkili böylesi bir durumumun söz konusu olmadığını belirterek , "bu olay AB-Türkiye anlaşması çerçevesinde gerçekleşti ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınması anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Bu arada Başbakan Hüseyin Özgürgün de Türkiye'nin aldığı kararın Güney Kıbrıs'ı tanıma anlamına gelmediğini belirtti. BRT'ye konuşan Özgürgün "bu konu çok uzun zamandır gündemdedir ve kararı şimdi alındı. Bu kararla birlikte 'Türkiye Güneyi tanıyor' algısı yaratmak yanlış olur. Bu Türkiye ve üye ülkelerin anlaşma çerçevesinde vatandaşlara karşılıklı olarak tanıdıkları haklardır" diye konuştu.

Özgürgün "bir ülkenin tanınması için o ülke ile diplomatik ilişki kurmak, karşılıklı büyükelçilik açmak gerekmektedir. Burada böyle herhangi bir karar yoktur" dedi.

Vize kararının açıklanmasının ardından bir açıklama da Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay'dan geldi. Oldukça kapsamlı bir açıklama yapan Özersay, Türkiye'nin aldığı kararın 'bir tanınma anlamına' gelmediğini ancak uluslararası jargonda bu durumun 'varlığını kabul etme' diye nitelenebileceğini belirtti. Özersay gelinen noktada Kıbrıs Türk liderliğinin 'devre dışı bırakılma' ihtimaline de dikkat çekti.

Öte yandan kararın açıklanmasının ardından Güney Kıbrıs'tan da tepkiler gecikmedi. Rum Hükümet Sözcüsü Hristodilides kararı değerlendirmek için bugün açıklanacak AB komisyonu raporunu beklemek gerektiğini belirtirken, Güneyin en büyük iki partisi DİSİ ve AKEL Türkiye'ye çağrı yaparak "pasaportlarımızı tanıyın" açıklamasında bulundu. DİKO ise kararı tehlikeli olarak niteleyerek "70 milyon Türk elini kolunu sallayarak ülkemize gelecek" iddiasında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.