İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kemal: "Türkiye'nin AB süreci canlanırsa, Kıbrıs sorunu olumlu etkilenir"

Kemal: "Türkiye'nin AB süreci canlanırsa, Kıbrıs sorunu olumlu etkilenir"

Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması yönündeki kararı sonrası, Çarşamba günü de Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı vermesi adada tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yayın Tarihi: 06/05/16 07:58
okuma süresi: 4 dak.
Kemal: "Türkiye'nin AB süreci canlanırsa, Kıbrıs sorunu olumlu etkilenir"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Genel olarak tartışmalar "Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıyor" ve "bu kararla birlikte Kıbrıslı Türkler devre dışı kalıyor" minvalinde gelişirken, Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan akademisyen İsmail Kemal 'tanıma' iddiasının doğru bulmadığını söyledi. Kemal, devre dışı kalma tartışmalarının da gereksiz olduğunu belirterek, bu gelişmelerin Kıbrıs müzakere sürecine etkisi olmadığını söyledi.

"Vize kararı beklenen bir şeydi, sürpriz olmadı"

Kemal "Türkiye'nin AB ülkelerine vize uygulamasını kaldırması sürpriz değildi. Beklenen bir şeydi. AB ile Türkiye arasında 18 Mart'ta mülteciler konusunda imzalanan anlaşma Türkiye'nin 72 koşulu yerine getirmesi halinde Haziran ayı sonuna kadar Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesine 90 günlüğüne vizesiz seyahat hakkını öngörüyor. Anlaşmanın imzalanmasından sonra Türkiye hükümeti 72 koşulu yerine getirmek için yoğun bir çalışma başlattı. Bu 72 koşul incelendiğinde içinde Kıbrıslı Rumlar dahil tüm AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vizenin kaldırılması gerektiği görülebilir" ifadelerini kullandı.

Kararın bazı kesimlerce 'sürpriz' olarak nitelenmesine de anlam veremediğini vurgulayan Kemal "ne yazık ki bizde bu 72 koşulu pek inceleyen olmadı. Dolayısıyla Türkiye'nin kararı sürpriz gibi göründü. AB'nin Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz girme hakkı tanıması çok önceden uygulanması gereken bir yükümlülüktü ama AB bunu yapmaya yanaşmıyordu. Mülteci krizi ve bu konuda Avrupa'nın Türkiye'ye muhtaç hale gelmesi durumu değiştirdi. Sonuçta Türkiye gece gündüz çalışarak 72 koşulun büyük kısmını yerine getirdi, Avrupa Komisyonu da beklendiği gibi bu konuda olumlu tavsiyede bulundu" diye konuştu.

"Gelişmeler Türkiye-AB sürecini etkiler"

AB Komisyonu'nun vizelerin kaldırılmasını tavsiye etmesi kararını önemli bir gelişme olarak niteleyen Kemal "şimdi bu konuda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin onayı gerekiyor. Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluk, Avrupa Konseyi'nde nitelikli çoğunluk gerekiyor. Bu süreç başarı ile tamamlanırsa Haziran sonunda Türkiye vatandaşları Schengen bölgesine 90 günlüğüne vizesiz seyahat hakkı kazanacak. Türkiye de bunun karşılığında AB üyesi ülkelere vizeyi kaldıracak" dedi.

Türkiye'nin vize kararının 'tanınma' anlamına gelmediğini belirten Kemal "iki konuyu karıştırmamak gerek. Vize konusu sonuçta başarı ile sonuçlanır ve Schengen bölgesi Türkiye'ye, Türkiye de AB üyesi ülkelere vizeyi kaldırırsa bu Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gelişmelere yol açabilir. Kıbrıs müzakere sürecini doğrudan etkilemez ama Türkiye-AB ilişkilerinin yumuşaması dolaylı bir etkide bulunabilir. Şunu da unutmamak lazımdır. 18 Mart mülteci anlaşması, Türkiye'nin AB üyelik müzakere sürecinin canlandırılmasını da öngörüyor. Türkiye bunun da hayata geçirilmesini istiyor ama bu konu daha zor" diye konuştu.

"Kasulides doğru söyledi; Kıbrıs sorunu vizelerle çözülmez"

Türkiye'nin dondurulan müzakere başlıklarının açılması konusunda henüz elle tutulur bir gelişme olmadığının altını çizen Kemal "Bu alandaki olumlu veya olumsuz gelişmeler Kıbrıs'ı daha fazla etkileyebilir. Vize konusundaki gelişmeler ne olursa olsun Kıbrıs sorununa Kıbrıs'taki iki taraf arasında müzakere masasında çözüm bulunması gerekir. Esas mesele tarafların müzakereler çerçevesinde kapsamlı bir çözüme ulaşmayı başarmalarıdır. Vize ile ilgili gelişmeler bu gerçeği değiştirmiyor. Rum Dışişleri Bakanı YannisKasulidis'in de belirttiği gibi "Kıbrıs sorunu vizelerle çözümlenmez." Müzakerelerde varılacak anlaşma ile çözümlenir" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.