İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

"Çapraz oya karşı çıkanların KKTC'de uygulanmakta olan çapraz oya da karşı çıkmalarını bekliyoruz"

"Çapraz oya karşı çıkanların KKTC'de uygulanmakta olan çapraz oya da karşı çıkmalarını bekliyoruz"

KKTC Karadeniz Kültür Derneği, bugün yazılı bir açıklama yaparak, "Çapraz oya karşı çıkanların KKTC'de yıllardır fiilen uygulanmakta olan çapraz oya da karşı çıkmalarını bekliyoruz." dedi

Yayın Tarihi: 26/06/16 11:56
okuma süresi: 3 dak.
"Çapraz oya karşı çıkanların KKTC'de uygulanmakta olan çapraz oya da karşı çıkmalarını bekliyoruz"
A- A A+

Dernek Genel Başkanı Baki Aygün imzası ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yıllardır devam eden Kıbrıs Sorunu'na bir çözüm bulmak amaçlı görüşmelerde son 10 yıl içerisinde gündeme getirilen "Çapraz Oy" sistemi Kıbrıs Rumlarının Kıbrıs Türk adaylarına da oy verebilmesi suretiyle Kıbrıs Türk Halkının iradesini eritme ve sulandırmayı amaçlamaktadır. Getirilmek istenen bu sistemle, Kıbrıs Rumlarının Kıbrıslı Türk adaylara da oy vermesi suretiyle belli bir siyasi eksendeki adaylara avantaj sağlamak amaçlandığı açıktır. Sol siyasi eksendeki partiler, muhtemel bir anlaşmada kendilerine avantaj sağlayacağı düşüncesi ile "çapraz oy"a destek verirken, sağ siyasi eksendeki partilerin seçilme ihtimallerinin azalacağı hatta sıfırlanacağı zor bir öngörü olmasa gerektir. Böyle bir düşünce ile bir öneri yapılmasını Kıbrıs Türk Halkına ve seçmenine yapılmış bir saygısızlık olarak görüyoruz.

Ancak, "çapraz oy" denen halk iradesinin sandığa yansımasını engellemeye yönelik seçim sisteminin değişik bir versiyonu yıllardır KKTC'de uygulanmakta olup, son geçen Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası ile "tek bölgeye geçiliyor" yalanı adı altında "bölgesel çapraz oy" sistemi getirilmiştir. Seçim Sistemimizde eskiden de var olan ve yeni (değişiklik) Yasası ile de pekiştirilip güçlendirilen "zorunlu tercih yapma" ve "karma oy sistemi", farklı ideoloji ve partilerdeki seçmen oylarını birleştirmek suretiyle siyasi partilerine oy veren seçmenlerin oylarını etkisizleştiren en bariz "çapraz oy sistemi"dir.

Hal böyle iken, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası'nın hem sol hem de sağ eksendeki partilerin oyları ile OYBİRLİĞİ ile geçmiş olması ülkemizde her gün yaşadığımız ilkesiz siyasete yeni bir örnek teşkil etmektedir. Bu itibarla "çapraz oy"a karşı çıkan siyasi partilerin samimiyet adına Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası'ndaki "zorunlu tercih yapma" ve "karma oy sistemi" adı altındaki ÇAPRAZ OY SİSTEMİMİZİ değiştirmelerini beklemekteyiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.