İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Vatandaşlardan asgari ücrete tepki: "Bekâr bile yaşayamaz"

Vatandaşlardan asgari ücrete tepki: "Bekâr bile yaşayamaz"

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun Bin 834 TL olarak belirlediği asgari ücret vatandaşlar tarafından yetersiz görüldü. Her şeyin gün geçtikçe daha pahalı olduğunu söyleyen vatandaşlar, asgari ücretin yeteri kadar artmamasından yakınıyor. Mevcut asgari ücretle bekâr birinin bile geçinemeyeceğini söyleyen vatandaş, "Devlet bu yüzde altılık zammı nasıl hesapladı" diyerek ateş püskürdü.

Yayın Tarihi: 25/07/16 07:55
okuma süresi: 7 dak.
Vatandaşlardan asgari ücrete tepki: "Bekâr bile yaşayamaz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Fatoş YAVUZ / Emine KARAOĞULLARI

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun Bin 834 TL olarak belirlediği asgari ücrete vatandaşlar tepki gösterdi.
Bu asgari ücretle bekar birinin bile geçinemeyeceğini söyleyen vatandaş, "Devlet bu yüzde altılık zammı nasıl hesapladı" diyerek ateş püskürdü.

Asgari ücretin yetersizliğinden yakınan vatandaşlar, yaşadıkları geçim sıkıntılarına Kıbrıs Postasına anlattı.

Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaşlar, Bin 834 TL olarak belirlenen asgari ücret ile ilgili düşüncelerini kaydetti. Kimisi rahatlıkla geçindiğini söylerken, kimisi de asgari ücretin yetersiz olduğu ve artması gerektiğini dile getirdi.

Her şeyin gün geçtikçe daha pahalı olduğunu söyleyen vatandaşlar, asgari ücretin yeteri kadar artmamasından yakındı.

Vatandaşlar, dört kişilik bir ailenin bu şartlarda geçinmesinin ne kadar zor olduğunu dile getirerek, asgari ücretin en az 2 Bin TL olması gerektiğini kaydetti.

…Vatandaş ne dedi…

Şevket Kamışlı: "Devleti yönetenler yüzde altılık bu zammı nasıl hesapladı?..."
"Bu asgari ücretle bir bekâr kişinin bile geçinmesi mümkün değildir. Kaldı ki, ben evliyim ve iki çocuğum var. Onlara da para göndermek zorundayım. Açlık sınırının 2 Bin TL olduğu bir ülkede, asgari ücret de ona göre belirlenmelidir. Bu memlekette fiyatlar hep dövize endekslenmiştir. Bu da cebimizdeki paranın her dakika azalması demektir. Yetkililer bunu göz önünde bulundurup, asgari ücreti ona göre belirlemelidir. Devleti yönetenler yüzde altılık bu zammı nasıl hesaplamıştır. Bize açıklama yapmak zorundadırlar. Kaldı ki 1834 TL olan bu ücretin içinden kesintide yapılacaktır."

Uğur Yörük (Özel Güvenlik): "Bu ülkede nefes almak parayla…"
"Ülkemize göre aldığımız para çok az geliyor. Örneğin markete gittiğimizde temel ihtiyaçlarımızdan üç-dört parça temel gıda ürünleri vs. aldığımız zaman dahi en az 70-80 TL para ödemekteyiz. Bu da asgari ücretin ortalama 18 de 1' i demektir. Şuan bekar ve tutumlu olduğum halde bu maaş ile ayın yirmilerini bile çıkaramıyoruz. Kaldı ki yarın o bürgün evlendiğimde bu maaş hiç yetmeyecektir. Özellikle Gazimağusa'da üniversite olduğundan dolayı her şey öğrencilere yönelik en basit 1+1, 2+1 dairelerin kiraları aylık Bin TL'yi bulmaktadır. Peki kalan 800 TL ile suyu, elektriği mi? Yoksa karnımızı doyuralım? Maalesef bu ülkede nefes almak parayla…"

Yıldız Menekşeli(Yardımcı Öğretmen): "Bazen zor bazen iyi ay ay bu durum değişiyor…"
"Değişmesini bir ümitle beklerken aynı kalması yüzünden biraz hayal kırıklığına uğradık. Asgari maaş ile çalışıyorum bazen zor bazen iyi ay ay bu durum değişiyor. Aile geçindirmek göründüğü kadar kolay değildir. Hele de tek başına olduğun zaman tüm o zorluklar ikiye katlanıyor ve seni daha da yoruyor. Alınan maaş ile tüm ay boyunca harcamalarınızı düzene sokup neyi nasıl yapacağınızı iyice düşünüp öyle adım atmanız gerekiyor. Bir ay yanlış hesap yaptığın zaman tüm düzenin bozulabiliyor, asgari ücret ve ekstra iş yaparak bir eve geçindirebilirsiniz tek bir asgari ücret ile iki kişinin geçinmesi oldukça güçtür ama biz bunu yapmaya zamanla alışıyoruz ve bunu başarıyoruz."

Mehmet Aydoğanoğlu: "Durum kötü değil ama iyi de değil…"

"Kararı verenler ilk önce bizim gibi gelip yaşayıp bu durumu görüp ondan sonra bu kararı versinler. Durum kötü değil ama iyi de değil, burada hayat pahalı, ev geçindirmek zor, dört kişilik bir ailenin bu şatlarda geçinmesi çok zor. Tek kişi iken 100 TL, 200 TL pek bir farkı olmuyor ama bir sorumluluğun varsa eğer 1-2 TL'nin bile yeri gelir hesabını yaparsın. Kızım bu sene üniversiteye başlayacak eşimle birlikte bu durumun bizi ve onu ne kadar etkileyeceğini düşünüyoruz."

Melinda Köksal(Sekreter): "Artması gerekir bence çünkü her şeye zam yapılıyor…"

"Artıp azalması pek de sorun olmuyor tek başına yaşıyorsan ve geçindirmen gereken bir ailen yoksa iş çok güzeldir. Genç olarak işe yeni girenlerden biriyim ve şimdilik benim için iyi kendi geçimimi sağlıyorum harcamalarım ona göre yapıyorum. Artması gerekir mi diye sorarsanız bence artmalı çünkü hayat pahalılığı epeyce yüksek olan bir yerdeyiz ve gün geçtikçe her şeye daha da zam yapılıyor. Bu da insanlarımızı daha da endişelendiriyor. Kendi adıma konuştuğum zaman benim için bir fark yok ne verirlerse onu almak mecburiyetindeyiz."

Nilgün Aydın (Muhasebeci): "Yaşamak zor ama imkânsız değil…"

"Kiraya 800 lira, 500 lira da mutfak masrafı etti mi sana Bin 300 TL ne kaldı geriye? Bunun elektriği, suyu ve birçok şeyi daha var. Asgari maaş ile burada yaşamak zor ama imkansız değil, her şey gün geçtikçe daha pahalı oluyor ama asgari artmıyor aynı kalıyor."

Nuran Keleş (Kuaför): "Geçinmek çok zor…"

"Evin elektriği suyu, alışverişi derken ay sonuna cepte 20-30 TL para kalıyor. Asgari ücret bence en az 2 bin TL olmalı diye düşünüyorum. Bu devirde insanlar geçinemiyor, bir asgari maaş ile geçinmek çok zor."

Fırat Alioğlu (Kasiyer): "Buna da şükür deyip geçiyoruz…"

"Aynı kalması bir şeyleri değiştirmedi, artması da değiştirmeyecekti. Ailemle çok şükür geçinebiliyoruz. Artması iyi olurdu ama buna da şükür deyip geçiyoruz artık, düşmesin sabit kalsın bize yeter."

Tolga Arslanoğlu (Akaryakıt pompacısı): "Daha ne kadar artacak ki ? …"

"Asgari ücret Bin 834 TL olarak belirlendi. Kendi adıma rahatlıkla geçiniyorum. Ne kadar artacak ki? Bence daha fazlası beklenmemeli. Ülkemizdeki en son düşünülecek konulardan biri Asgari ücret diye düşünüyorum. Uyuşturucunun, çocuk tacizinin ve kadına şiddetin arttığı bu günlerde toplum olarak ve tabi ki başta ülkeyi yönetenler bu konularda daha caydırıcı cezalar, önlemler ve daha çok bilgilendirici dersler verilmesi konusunda adımlar atılmalıdır. Ülkeyi yönetenler bunları başarırsa Asgari ücret de daha az tartışılır ve halk daha mutlu olur."

Mehmet Bilir (Akaryakıt pompacısı): "Marketler ve bunun gibi işyerleri ürünleri daha ucuz satmalı…"

"Asgari ücret Bin 834 TL kaldı. Normal şartlarda kötü bir para değil, iyi kötü geçiniyoruz çok şükür. Ben hayatımdan memnunum. Asgari ücret ile ailemi ve kendimi geçindiriyorum ve asgari ücretin daha fazla olması gerektiğini düşünmüyorum. Bence ticaret yapanların daha az kârla kazanç sağlaması daha mantıklı. Örneğin marketler ve bunun gibi işyerleri ürünlerini daha ucuza satsa Asgari ücret tartışması olmayacağını düşünüyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.