İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Dr. Bilge Azgın; "Türkiye, Kıbrıs'ta barış güvercini rolü üstlendi"

Dr. Bilge Azgın; "Türkiye, Kıbrıs'ta barış güvercini rolü üstlendi"

Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin Kıbrıs'ta çözümü isteyen ve barışı savunan bir tutum sergilediğini ve "Kıbrıs'ta masadan kalkan taraf biz olmayacağız" yönünde açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Siyasi Bilimler uzmanı Dr. Bilge Azgın, Türkiye'nin bu süreçte dünyaya olumlu barış ve istikrar mesajı verebileceği tek yerin Kıbrıs olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 24/08/16 17:12
okuma süresi: 7 dak.
Dr. Bilge Azgın; "Türkiye, Kıbrıs'ta barış güvercini rolü üstlendi"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet VAMIK

Ada'mızın bulunduğu coğrafya içerisinde yeni bir savaş patlak verdi. Türkiye Suriye'de yeniden söz sahibi olmak ve İŞİD terör örgütüne büyük bir darbe vurmak amacı ile Suriye'ye sınır ötesi operasyon başlattı. Kıbrıs'ın çok yakınında yaşanan bu gelişmeler sonrası ülkemizin bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu haline geldi.

Siyasi Bilimler uzmanı Dr. Bilge Azgın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Cerablus bölgesine yönelik sınır ötesi operasyon düzenlemesinin Kıbrıs'a yansımalarını ve Türkiye'yi önümüzdeki süreçte neler beklediğine dair tespitlerini Kıbrıs Postası ile paylaştı.

"KIBRIS TÜRKİYE İÇİN BULUNMAZ BİR PIRLANTA"

Türkiye'nin şu anda hem içişlerinde hem dış politikasında zor bir dönemden geçtiğini hatırlarak, Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin Kıbrıs'ta çözümü isteyen ve barışı savunan bir tutum sergilediğini ve "Kıbrıs'ta masadan kalkan taraf biz olmayacağız" yönünde açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Dr. Bilge Azgın, Türkiye'nin bu süreçte dünyaya olumlu barış ve istikrar mesajı verebileceği tek yerin Kıbrıs olduğunu vurguladı. Azgın, Kıbrıs'ta Türkiye'nin üstleneceği olumlu ve çözüm yanlısı rolün Türkiye'nin dış ilişkileri açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi. Bu yoğun ve sancılı gündeminin ortasında Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Akıncı'yı Ankara'ya davet etmesi ve dört saat boyunca görüşmesinin Türkiye'nin çözüm sürecine verdiği önemi dışa karşı göstermek amacı ile olduğunu ifade etti.

"KIBRIS'TA FEDERASYONU SAVUNAN TÜRKİYE, SURİYE'DE FEDERASYONA KARŞI"

PYD'nin Suriye'nin sınır bütünlüğünü koruyarak Suriye'de bir federasyon kurulmasını talep ettiğini fakat Türkiye'nin buna karşı çıktığını belirten Dr. Bilge Azgın, "Suriye'de federasyona karşı çıkan Türkiye, Kıbrıs'ta ise iki bölgeli bir federasyon çözümünü savunuyor" dedi.

"KIBRIS'TAN OPERASYONA DESTEK YAPILABİLİR"

Birkaç gündür Ağrotur ve Dikelya İngiliz üsleri bölgesinde askeri hareketlilik olduğunu belirten Bilge Azgın, Suriye'de İŞİD'e yönelik operasyonlara Kıbrıs üzerinden de destek verilebileceğini iddia etti.

"TÜRKİYE'NİN CİDDİ BİR POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ VAR"

15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin ardından Türkiye'nin hem iç hem de dış politikasında büyük bir değişikliğe gittiğini belirten Siyasi Bilimler uzmanı Dr. Bilge Azgın, Türkiye Cumhuriyeti yönetiminin müttefik ülkeler ile ilişkilerini yeniden gözden geçirdiğini ve ilişkilerin koptuğu Rusya, İsrail, İran gibi ülkelerle yeniden ilişkilerini düzeltme yoluna gittiğini ifade etti.

"TÜRKİYE ESAD REJİMİNE KARŞI TUTUM DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALDI"

Türkiye'nin Suriye politikasında ciddi bir değişikliğe gittiğini kaydeden Dr. Bilge Azgın, geçmişte Türkiye'nin yeni Suriye oluşumunda Beşar Esad rejiminin yeri olmadığı yönünde keskin bir çizgide olduğunu fakat Rusya ve İran'ın Esad rejimine verdiği destekten dolayı Türkiye'nin de bu konuda bir yumuşamaya gitmek zorunda kaldığını dile getirdi. Türkiye yönetimi tarafından son günlerde yapılan açıklamalara değinen Azgın, Türkiye yönetiminin "öncelikle Suriye'yi teröristlerden temizleyelim Esad bir teferruattır" eksenine kaydığını vurguladı.

"OPERASYONUN AYAK SESLERİ DUYULMAYA BAŞLAMIŞTI"

Türkiye'nin Suriye'ye operasyon düzenleyeceğine yönelik ayak seslerinin 2-3 hafta öncesinden duyulmaya başladığını kaydeden Azgın, "TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret etmesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin dünkü Ankara ziyareti, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'ye gelişi ve TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İran'a ziyaret gerçekleştireceği söylentileri bir tesadüf değildir" dedi. Azgın, Gaziantep'te yaşanan canlı bomba saldırısının operasyonun tetikleyicisi olduğunu da sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK İSTİYOR"

Türkiye'nin uzun bir süredir Suriye'de aktör olmaktan çıktığını ve yeniden bu bölgede söz sahibi olmak istediğini kaydeden Azgın, Türkiye'nin, sınır kontrolünü PYD'nin eline bırakmayıp, batıya İŞİD'e karşı mücadele ettiğini göstererek bir taş ile iki kuş vurmaya çalıştığını söyledi.

Siyasal Bilimler Uzmanı Dr. Bilge Azgın'ın önümüzdeki süreç için tespitleri ve öngörüleri ise şu şekilde:

  • -"15 Temmuz sonrası Türkiye'nin aslında yeteri kadar sağlam bir ordu yapısına sahip olmadığı ortaya çıktı ve Türkiye'nin güvenlik yapısı kırılgan bir hale geldi. Türkiye bu operasyon ile 15 Temmuz sürecini atlattığını ve ordusunun hala daha yeterli güçte olduğunu göstererek imajını düzeltmek istiyor."
  • -"PYD'nin Arfin ve Membiç arasında kalan İŞİD kontrolündeki Cerablus bölgesine ilerleme hazırlığında olduğu biliniyordu. PYD'nin Cerablus'u da alarak iki bölge arasında bir koridor oluşturmasını engellemek için Türkiye elini çabuk tuttu ve Cerablus bölgesine operasyon düzenledi."
  • -"Batı, lojistik desteğini Türkiye sınırından sağlayan İŞİD'e karşı Türkiye'nin sınırlarını daha iyi korumasını istiyordu ve Türkiye'nin bu konuda yeterli gayreti göstermediği dile getiriliyordu. Türkiye bu kötü imajı yıkmak istiyor."
  • -"Gaziantep'te gerçekleştirilen canlı bomba eylemi Türkiye içerisinde üzerine gidilmeyen İŞİD örgütlenmesinin boyutunu gözler önüne serdi. CHP geçmişte Gaziantep'te ciddi bir İŞİD örgütlenmesi olduğu yönünde meclise soruşturma önergesi vermişti fakat AK Parti grubu tarafından bu önerge reddedilmişti."
  • -"İŞİD, Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyona mutlaka bir yanıt verecektir. Türkiye'de sivillere yönelik bir canlı bomba eylemi gerçekleştirilebilir. Çok ciddi istihbarat ve güvenlik önlemleri sağlanması gerekiyor."
  • -"İŞİD'i bölgeden kazımak tahminlere göre 1 ile 2 yılı alacak."
  • -"Türkiye'nin bu operasyonu Esad rejimine ve Rusya'nın hareket alanına dokunulmadığı sürece Rusya İŞİD'e karşı yapılan operasyona ses çıkarmayacaktır."
  • -"ABD Türkiye'yi PYD konusunda uyardı. ABD, Türkiye'nin PYD'ye dokumasını istemiyor. Çünkü ABD İŞİD'e karşı PYD'yi kullanıyor. Eğer Türkiye'nin operasyonu PYD'ye yönelirse bölgede ciddi bir gerilim yaşanır."
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.