İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Atun: "Bu imzalar ile küresel enerji denklemine fiilen dahil oluyoruz"

Atun: "Bu imzalar ile küresel enerji denklemine fiilen dahil oluyoruz"

Kıbrıs Postası'na İstanbul seyahati öncesi konuşan Enerji Bakanı Sunat Atun, işbirliği anlaşması ardından ortak çalışma gurubu oluşturularak kabloyla ilgili ayrıntılı proje anlaşması yapılacağını ve kablo ile elektrik projesinin süratle hayata geçirileceğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 10/10/16 07:46
okuma süresi: 10 dak.
Atun: "Bu imzalar ile küresel enerji denklemine fiilen dahil oluyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet
  • Türkiye Cumhuriyeti'nin Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliğinde bugün İstanbul'da atılacak KKTC'ye deniz altından kablo ile elektrik işbirliği anlaşması imzalarının küresel ve bölgesel önemine işaretle konuşan Enerji Bakanı Sunat Atun, "Bu imzalar ile Türkiye'ye enterkonnekte olarak AB Merkezi sistemine de bağlanmış olacağız. Bu küresel bir adım. Ayrıca yenilenebilir enerjide de potansiyelimizi artıracağız. Güney Kıbrıs, İsrail ile Yunanistan bağlantısı için can havliyle çalışırken biz elektriğin 13 kuruş olduğu, 50 kilometre ötedeki Türkiye'ye bağlanmak için çok geç bile kaldık" dedi.

  • Kıbrıs Postası'na İstanbul seyahati öncesi konuşan Enerji Bakanı Sunat Atun, işbirliği anlaşması ardından ortak çalışma gurubu oluşturularak kabloyla ilgili ayrıntılı proje anlaşması yapılacağını ve kablo ile elektrik projesinin süratle hayata geçirileceğini ifade etti.

  • Enterkonnekte ile içinde bulunduğumuz coğrafyada geliştirilebilecek diğer enerji bağlantılarında da yer alacağımızı ifade eden Bakan Atun, bu durumun küresel enerji denkleminde KKTC'nin var olacağını ortaya koyduğunu anlattı.

  • Atun, "kim ne derse desin kullandığımız elektrik pahalıdır. Bugün eğer elektrik maliyeti 60 kuruşlarda ise ve bunun böyle olmasının en büyük sebebi de fueloilçevirimli santrallerde ısrar edilmesi ise bu durum artık bizim başka noktalara geçmemiz gerektiğini söyler. Bakın Türkiye Cumhuriyetinde elektriğin sepet fiyatı 13 kuruştur. 1,5 milyar Kws elektrik tüketiyorsak eğer kimse bu projenin fizible olmadığını iddia edemez. Bunu çok basit hesaplarla da detaylı analitik hesaplarla da görmek mümkün" şeklinde konuştu.

Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, deniz altından kabloyla elektrik iletilmesini öngören anlaşma, bugün İstanbul'da imzalanacak.

Anlaşma Dünya Enerji Kongresi'nde, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve KKTC Enerji Bakanı Sunat Atun tarafından imzalanacak. İki ülke arasında inşa edilecek denizaltı elektrik iletim hattı projesi çalışmalarına kısa sürede başlanacak. Sistem devreye girdiğinde KKTC, Doğu Akdeniz ve Avrupa'daki elektrik iletim sistemine katılacak.

Anlaşmanın imzalanacak anlaşmanın bir işbirliği anlaşması olduğunu ifade eden Bakan Sunat Atun, ardından ortak çalışma gurubu oluşturularak kabloyla ilgili ayrıntılı proje anlaşması yapılacağını ve kablo ile elektrik projesinin süratle hayata geçirileceğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliğinde bugün İstanbul'da atılacak KKTC'ye deniz altından kablo ile elektrik işbirliği anlaşması imzalarının küresel ve bölgesel önemine işaretle konuşan Enerji Bakanı Sunat Atun, "Bu imzalar ile Türkiye'ye enterkonnekte olarak AB Merkezi sistemine de bağlanmış olacağız. Ayrıca yenilenebilir enerjide de potansiyelimizi artıracağız. Güney Kıbrıs, İsrail ile Yunanistan bağlantısı için can havliyle çalışırken biz elektriğin 13 kuruş olduğu, 50 kilometre ötedeki Türkiye'ye bağlanmak için çok geç bile kaldık…" dedi.

Kıbrıs Postası'na İstanbul seyahati öncesi konuşan Enerji Bakanı Sunat Atun, işbirliği anlaşması ardından ortak çalışma gurubu oluşturularak kabloyla ilgili ayrıntılı proje anlaşması yapılacağını ve kablo ile elektrik projesinin süratle hayata geçirileceğini ifade etti.

"CUMHURBAŞKANIMIZ AKINCI DA PROJENİN ÖNEMİNE DEĞİNMİŞ VE DESTEKLEDİĞİNİ İFADE ETMİŞTİR"

Atun şöyle konuştu: "Daha önceki ekonomi ve enerji bakanlığımı döneminde de bu konuyu geniş manada çalışmıştık ve o dönemin çalışmalarını bugüne güncelledik. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de bu yönde çok güçlü bir iradesi var. Hem başbakanlar Hüseyin Özgürgün, Binali Yıldırım hem de Recep Tayyip Erdoğan bunu kararlılıkla ifade etmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı da bu projenin önemine değinmiş ve destekleyip önem verdiğini ifade etmiştir.

"ENTEGRE OLMAK DEMEK YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANININ DA POTANSİYEL OLARAK BÜYÜMESİ ANLAMINA GELİYOR"

"Yaptığımız çalışmalar, elektriğin enterkonnekte olacağı genel anlaşma dahilinde…Birkaç parametreden bakmak lazım. Mühendislik yönünden baktığımızda Elektrik Mühendisleri Odası, kendi yaptıkları bağımsız çalışmada bunun mühendisliğin bir gereği olduğunu ifade ediyor ve destekliyorlar. İçinde bulunduğumuz elektrik ihtiyacı ve ülkemizin gelişim yönü bunun gerekliliğini ifade ediyor. Büyük bir sisteme entegre olmak demek yenilenebilir enerji alanının da potansiyel olarak büyümesi anlamına geliyor ve hepsi pragmatik gerekçelere dayanıyor…"

"ELEKTRİĞİN SEPET FİYATI 13 KURUŞ"

Bu konuda ilk temasların dönemin Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız döneminde olduğunu hatırlatan Atun, fazlasıyla gecikildiğini kaydetti.

Süreç içinde dar kapasiteli değerlendirmelere mağdur olduğunu da dikkat çeken Atun şöyle konuştu; "kim ne derse desin kullandığımız elektrik pahalıdır. Bugün eğer elektrik maliyeti 60 kuruşlarda ise ve bunun böyle olmasının en büyük sebebi de fuel oil çevirimli santrallerde ısrar edilmesi ise bu durum artık bizim başka noktalara geçmemiz gerektiğini söyler. Bakın Türkiye Cumhuriyetinde elektriğin sepet fiyatı 13 kuruştur. 1,5 milyar kws elektrik tüketiyorsak eğer kimse bu projenin fizible olmadığını iddia edemez. Bunu çok basit hesaplarla da detaylı analitik hesaplarla da görmek mümkün…"

"BU SADECE BİZİ KAPSAYAN BİR MESELE DEĞİL, ÇOK GEÇ BİLE KALDIK"

Atun projenin küresel enerji denklemi içindeki önemine de işaret etti.

Atun şöyle konuştu; Projenin üçüncü önemli parametresi de küresel olan tarafıdır: Biz bugün Türkiye'ye enterkonnekte olarak Avrupa Birliği Merkezi sistemine de bağlanmış olacağız. Ayrıca yenilenebilir enerjide ülkenin potansiyeli 100 MGWların üzerinde büyüyecektir.

İkincisi bu sadece bizi kapsayan bir mesele değil. Güney Kıbrıs'ın İsrail'le enterkonnekte çabaları var. Bu bağlantı da Güney Kıbrıs İsrail ile Yunanistan bağlantısı için can havliyle çalışırken biz elektriğin 13 kuruş olduğu, 50 kilometre ötedeki Türkiye'ye bağlanmak için çok geç bile kaldık…

Bu bağlantı yapıldığında bizim de içinde bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyasında meydan da gelecek geliştirilebilecek enerji bağlantısında yer alacağımız anlamına gelecek. Bu da bizim küresel enerji denkleminde KKTC'nin var olacağını ortaya koyuyor. Artık enerji projeleri Kıbrıs Türk halkının dünyaya entegrasyonuna çok önemli bir unsur olarak meydana çıkmış demektir ki bunu görebilmek lazım…"

"HALEN 'BU İŞ OLMASIN' DİYEN HER TÜRLÜ SAV BENİM GÖZÜMDE İDEOLOJİK. PROJE KÜRESEL BİR ADIMDIR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliğinde atılacak KKTC'ye kablo ile elektrik imzalarının ayrıca önemine değinen Bakan Atun sözlerini şöyle tamamladı; "Uluslararası bir platformda elektriğin enterkonnekte olmasını da içeren geniş kapsamlı bir enerji işbirliğine imza atacağız. Birçok parametre bakımından Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini ciddi anlamda yükselten, ön plana alan bir durum olmasına rağmen halen 'bu iş olmasın' diyen her türlü sav benim gözümde ideolojik ve bir takım çevrelerin menfaatlerini ortadan kaldırması tehlikesi nedeniyledir… Bu küresel bir adımdır, Elektriğin de ucuzlaması demektir. Fuel Oil'e her yıl fazladan ödenen paraların da halkın cebinde kalması demektir. Su projesinde olduğu gibi bu anlaşmayla da ülkemiz gaz boru hattının içinde bir aktör olarak yer alacak… Bunlar ufkumuzu ve KKTC'nin varlığını, gücünü artıran projelerdir… Ne mutlu bize ki yanı başımızda anavatanımız Türkiye gibi hem dünyanın hem de bölgenin etkili güçlerinden birisi ile bu anlaşmayı yapma fırsatımız var…"

"YENİ UFUKLARI KUCAKLAMAK"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak açılışına katılacağı 23. Dünya Enerji Kongresi, 9-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Vadisi'nde yer alan İstanbul Kongre Merkezi (ICC) ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde (ICEC) yapılıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı dün akşam, aynı zamanda Kongre Şeref Başkanı olan TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle İstanbul'a gitti.

Kongreye, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da katılacak. Atun, kongre için yarın gideceği İstanbul'da, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la da görüşecek.

Ana teması "Yeni Ufukları Kucaklamak" olarak belirlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde katılımcıların, enerji sorunlarını ve çözümlerini küresel bir bakış açısıyla daha iyi anlayabilmeleri hedefleniyor.

23. Dünya Enerji Kongresi'nde, sanayinin önde gelen liderleri, uluslararası örgütler, medya kuruluşları, üniversiteler ve enerji sanayi birliklerinden gelen on binden fazla enerji lideri, İstanbul'da bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kongre için dün akşam saat 20.10'da İstanbul'a hareket etti ve Salı günü saat 15.15'te yurda dönecek. Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ve heyetinin de Salı günü KKTC'ye dönmesi bekleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.