İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Töre: "KKTC ortadan kalkarsa Allah'a canımı alması için dua edeceğim"

Töre: "KKTC ortadan kalkarsa Allah'a canımı alması için dua edeceğim"

Kıbrıs TV'de yayınlanan Serhat İncirli'nin sunduğu "Kıbrıs'ta Bugün" programına konuk olan ve İncirli'nin sorularını yanıtlayan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Ada'da çözüm olması sonucunda, KKTC ortadan kalkarsa Allah'a canını alması için dua edeceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 20/10/16 11:38
okuma süresi: 7 dak.
Töre: "KKTC ortadan kalkarsa Allah'a canımı alması için dua edeceğim"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Kıbrıs TV'de yayınlanan Serhat İncirli'nin sunduğu "Kıbrıs'ta Bugün" programına konuk olan ve İncirli'nin sorularını yanıtlayan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Ada'da çözüm olması sonucunda, KKTC ortadan kalkarsa Allah'a canını alması için dua edeceğini söyledi.

Ulusal bir kimliğe sahip olan ve şehitlerimizin ve gazilerimizin emaneti olan KKTC'ye sahip çıkmanın önemine vurgu yapan Töre, Kıbrıs'ta eşit iki egemenliğe dayalı ve halkımızın göç etmeyeceği bir çözüm şekli bulunabilirse müzakere yapılmasına destek vereceğini belirtti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün de böyle bir çözüme destek vereceğini belirten Töre, Mustafa Akıncı'nın kendi çizdiği yolda, CTP milletvekili Özdil Nami, Birleşik Kıbrıs Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi, Baraka Kültür Merkezine üye olan kişilerle bir müzakere süreci yürüttüğünü iddia etti.

Serhat İncirli'nin, Töre'nin müzakere heyeti içinde yer alan bu partilere üye kişilerin kim olduğunu açıklamasını istemesi üzerine; Töre, müzakere heyetinde bu partilere üye veya partizanı olan kişiler olduğunu iddia ederek isimlerini açıklamak istemediğini belirtti.

Akıncı'nın çalışma biçimini muhalefet ile çalışma biçimi olduğunu, hükümet ile çalışmadığını iddia eden Töre, kendilerinin geleneklere bağlı bir parti olduğunu belirterek, hükümetlerin de müzakere sürecine destek olması gerektiğine inandıklarını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN ETKİN VE FİİLİ DESTEĞİNİN SÜRECEĞİ BİR ÇÖZÜM ŞEKLİ İSTİYORUZ"

İncirli'nin, UBP'nin belirli bir çözüm planı olup olmadığını sorması üzerine Töre, 'UBP'nin isteği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yaşayacağı, halkın göç etmeyeceği, Türkiye'nin etkin ve fiili desteğinin süreceği bir çözüm şekli istiyoruz" dedi. Akıncı'nın şu anda çözüm için çok umutlu konuştuğunu belirten Töre, Talat'ın da zamanında çok umutlu olduğunu ancak çözümün olmadığını belirtti.

"'PARÇA DEVLET" ŞEKLİ 'PARÇA VİLAYETÇİK' ŞEKLİNE DÖNÜŞECEK"

Şu an KKTC'nin 'parça devlet' şeklinde olması düşünülen çözümün daha sonra 'parça eyaletçik' şekline bürüneceğini iddia eden Töre, ayrı ve bağımsız bir çözüm olmadan hiçbir çözümü şahsen kabul etmediğini belirten Töre, "Benim Cumhuriyet Meclisi'nde bir yeminim vardır. Vatanımın de devletimin bağımsızlığını koruyacağıma, halkın egemenliğini koruyacağıma, halkın ve yurdun bölünmez bütünlüğünü koruyacağıma, Güzelyurt'un veya herhangi başka bir yerin verileceği anlaşmayı kabul etmem" dedi.

Sayın Akıncı'nın Güzelyurt'un verilmesi istenilirse yapılacak anlaşmaya göre bunun kabul edilebilme olasılığının olduğunu belirten Töre, "Akıncı'ya defalarca kapalı oturumda Güzelyurt'u vermeyiniz, bunu halka açıklayınız dedim" dedi. Bu söylediklerinin karşısında Akıncı'nın "Ben bunu söyleyemem, daha toprak konuşmadık" dediğini belirterek "Rumlar her gün toprak konusunda açıklama yapıyor. Rumlar açıkça, 'İstiyoruz, Türk tarafı toprak verecek' diyor. O zaman biz neden vermeyeceğimizi açıklamıyoruz. Güzelyurt'ta Türkler çoğunlukta idi bu yüzden Güzelyurt verilmemelidir" dedi.

"TOPRAK KONUSU TAKAS VE TAZMİNAT İLE ÇÖZÜME KAVUŞU"

Her ülkede savaşlardan sonra bir anlaşma yapılarak mülkiyet sorununun çözüldüğünü söyleyen Töre sözlerine şöyle devam etti: "Savaşlardan sonra can güvenliği ve gelecek garantisi için mülkiyet takas yapılır. Yunanistan ve Türkiye arasında ve Polonya ve Almanya arasında da takas oldu, geçmişte bunun örnekleri var. Devletler arası anlaşma ile, takas ve tazminat yoluyla bu konular çözüme kavuşur. Bizde hala daha Rum'un malı Rum'undur, niye Ahmet'e, Mehmet'e verdiniz zihniyeti devam ediyor. Bu zihniyet yanlıştır. Mal tazmin komisyonuna başvurup tazminatı alındıktan sonra çekip gidilmesi gerekir, Rum'un gelip kendi mülküne yerleşmek istemesi yanlıştır. Ben takas ve tazminata karşı değilim. Türklerin de Rum tarafında malı vardı. Biz de eşdeğer karşılığını alıp koçanları devletimize verdik, devletimize inandık, karşılığında topraklar ayrıldığı zaman Kuzey'de mal aldık, yapılması gereken de budur"

"TOPRAK VE GARANTİLER KONUSUNDA TIKANIKLIK YAŞANACAK"

Töre, zamanında Talat'ın 'Daha Rumlar için ne yapayım dediğini' belirterek, sonunda Akıncı'nın da bu noktaya geleceğini düşündüğünü ve Akıncı'nın özellikle toprak konusunda ve garantiler konusunda çözüm sürecinde tıkanıklık yaşayacağını iddia etti.

Referanduma gidilecekse halkın son sözü söyleyeceğini belirten Töre "Rumların çözüm olduktan sonra Türk tarafında yaşayan halkın topraklarını, evlerini gelip alacaksa, görecekleri de var" diyerek, halkın direneceğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin garantörlükten vazgeçmeyeceğini söylediğini belirten Töre, Türk Ordusu'nun Kıbrıs'tan güvenlik için çekilmeyeceğini söyledi.

"ALLAH'A CANIMI ALMASI İÇİN DUA EDECEĞİM"

Kıbrıs'ta olası bir çözüm anlaşması sonucunda KKTC'nin topraklarının bir kısmının Rum tarafına verilmesi durumunda ne yapacağının sorulması üzerine Töre, "Eğer Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ortadan kalkacaksa, Türk ordusu adadan çekilecekse, Allah'a canımı alması için dua edeceğim. Benim için vatan aşkı Kıbrıs'tır, Türkiye'dir, anavatandır. Ben böyle bir şeyi yaşamak istemiyorum" dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kimliğini ve pasaportunu taşımanın bir şeref olduğunu belirten Töre, kendisinde Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği olmadığını söyleyerek, Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği taşıyanlara saygı gösterdiğini de sözlerine ekledi.

"RUMLAR ADA'YI İŞGAL ETTİ"

Rumların adayı işgal ettiğini savunan Töre, Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıs Cumhuriyeti haklarından yararlanmaya hakları olduğunu savunarak, Rum tarafına yapılan tüm maddi ve manevi haklardan Kıbrıslı Türklerin de yararlanması gerektiğini söyledi.

Yeni Doğuş Partisi'nin 'Biz Türkiyeliler' ile başlayan bir parti anlayışını doğru bulmadığını belirten Töre, bu tür yaklaşımların yanlış olduğunu söyledi. Aynı toplumun insanları olduğumuzu söyleyen Töre, böyle ayrımcılık yapılmasına gerek olmadığı söyledi.

Töre, programın sonunda Serhat İncirli'ye üzerinde TC ve KKTC bayrağı olan "Halkım beni Türk Ordusu'nun Ada'ya gelmesini sağlayan adam olarak hatırlasın" yazılı Rauf Raif Denktaş posteri ve üzerinde TC ve KKTC bayrağı olan rozet hediye etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.