İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

'Özel güvenlik' yasa bekliyor

'Özel güvenlik' yasa bekliyor

Özel Güvenlik Yasası'nın Meclis Komitesi'nde olduğunu ve yasanın bazı tüzüklerinde değişiklik yapıldığını söyleyen Çelebioğlu Güvenlik Direktörü Emekli Albay Mehmet Çelebioğlu, yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini beklediklerini ifade etti.

Yayın Tarihi: 25/01/17 13:15
okuma süresi: 7 dak.
'Özel güvenlik' yasa bekliyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Özel Güvenlik Yasası'nın Meclis Komitesi'nde olduğunu ve yasanın bazı tüzüklerinde değişiklik yapıldığını söyleyen Çelebioğlu Güvenlik Direktörü Emekli Albay Mehmet Çelebioğlu, yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini beklediklerini ifade etti.

Kritik noktalarda görev yapan özel güvenlik görevlilerine silah taşıma yetkisi verilmesini savunduğunu söyleyen Çelebioğlu, "Herkese silah verilmeyecek. Belirli kişiler, eğitim aldıktan sonra silah taşıma yetkisine sahip olacak" dedi.

Çelebioğlu, ne eğlence mekanlarında görev yapan ne de Özel Güvenlik şirketleri tarafından görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin sayısının belli olduğunu ve ülkemizde kaç kişinin bu sektörde görevli olduğunun bilinmediğini ifade etti.

Çelebioğlu Güvenlik Direktörü Emekli Albay Mehmet Çelebioğlu, ülkemizde Özel Güvenlik Yasası'nın büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Özel Güvenlik Yasası yürürlüğe girdikten sonra polisin angarya işlerden kurtularak asli görevlerine yoğunlaşacağını ve ülkemizdeki suç oranında düşüş yaşanacağını savunan Çelebioğlu, "Bankaların para transferlerinde polis görevli, Ercan Havaalanı'nda polis görevli, atıl vaziyette bulunan Geçitkale Havaalanı'nı polis bekliyor, futbol maçlarında güvenliği polis sağlıyor" diyerek Avrupa'da bu görevlerin özel güvenlikler tarafından üstlendiğini kaydetti. Özel Güvenlik Yasası'nın şu an Meclis Komitesi'nde olduğunu ve yasanın bazı tüzüklerinde değişiklik yapıldığını söyleyen Çelebioğlu, yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini beklediklerini ifade etti.

"BUGÜN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN HİÇBİR YETKİSİ YOKTUR"

Özel Güvenlik Yasası'nın eksikliğinden dolayı ülkemizde özel güvenlik görevlisi olabilmek için bir kriter olmadığını ve dileyen herkesin özel güvenlik olabileceğini belirten Çelebioğlu, "Biz, sokaktaki adamı alıyoruz, bekçi statüsünde ama özel güvenlik adı altında görevlendiriyoruz. Ama Özel Güvenlik Yasası çıktığı zaman bu böyle olmayacak. Bugün bir özel güvenlik görevlisi taşkınlık çıkaran birisinin üzerine bile dokunamaz, bu suçtur" şeklinde konuştu.

"HER GÜVENLİK GÖREVLİSİNE SİLAH VERİLMEYECEK"

Kritik noktalarda görev yapan özel güvenlik görevlilerine silah taşıma yetkisi verilmesini savunduğunu söyleyen Mehmet Çelebioğlu, "Devlet bu kişinin nerede, ne saat görev yaptığını bilecek ve kayıt altına alacak. Herkese de silah verilmeyecek. Belirli kişiler, eğitim aldıktan sonra silah taşıma yetkisine sahip olacak. Polis memurları bile 6 aylık bir kurs sonrasında silah taşıma yetkisine sahip polis memuru olabiliyorlar. Silah taşıyabilecek kapasitedeki özel güvenlik görevlileri, polis kontrolünde aldıkları eğitim sonrasında, sınavlardan geçerek bu hakka sahip olabileceklerdir" dedi.

"ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN MEVCUT ŞARTLARI KÖTÜ SEVİYEDE"

Özel güvenlik görevlilerinin mevcut şartlar altında asgari ücretin altında çalıştırıldığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu söyleyen Çelebioğlu, "Sen adamı aç susuz çalıştıracaksın sonra da beline tabancayı takacaksın, bu olmaz. Özel güvenlik görevlilerine de günün koşullarına uygun maaş ödeyeceksiniz ki, aklı başka yerlere kaymasın, yanlış şeylere tenezzül etmesin.

"ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SİLAH TAŞISAYDI REİNA SALDIRISI FARKLI SONUÇLANABİLİRDİ"

İstanbul'da yılbaşı akşamı Reina eğlence kulübünde yaşanan korkunç saldırıya değinen Çelebioğlu, "Saldırının yaşandığı gece, eğlence mekanındaki güvenlik görevlileri silah taşımıyordu. Taşısalardı belki olayın sonucu çok farklı olurdu. Güvenlik görevlileri silah taşımıyordu çünkü yasa, eğlence mekanlarında güvenlik görevlilerinin silah taşımasına müsaade etmiyor" diyerek, Türkiye'de de Özel Güvenlik Yasası'nın yetersiz olduğunu dile getirdi.

"ÜLKEMİZDE ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜ KAYIT ALTINDA DEĞİL"

Ülkemizde de, eğlence mekanları sayısının fazla olduğunu söyleyen Çelebioğlu, ne eğlence mekanlarında görev yapan ne de özel güvenlik şirketleri tarafından görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin sayısının belli olduğunu ve ülkemizde kaç kişinin bu sektörde görev yaptığının bilinmediğini ifade etti. Özel Güvenlik Yasası olmadığı için bazı işletmelerin kendi bünyelerinde özel güvenlik görevlisi adı altında bekçi çalıştırdığını kaydeden, eğlence mekanlarında sabıkalı kişilerin bile özel güvenlik olarak istihdam edildiğini dile getiren Çelebioğlu, yasa yürürlüğe girdikten sonra bunların önüne geçileceğini ve her şeyin kayıt altına alınarak, özel güvenlik firmalarının da yetkilendirileceğini ve her şeyin yasal olacağını vurguladı.

"BANKALARDA GÖREV YAPAN ÖZEL GÜVENLİKLER BİLE SİLAH TAŞIMIYOR"

Bankalarda görev yapan güvenlik görevlilerinin bile silah taşımadığını, güvenli para transferi yapabilmek için polis memuru talep edildiğini belirten Çelebioğlu, "Kritik kurumlarda görev yapan güvenlik görevlileri silah taşıyabilmeli, havaalanı, bankalar, para transferleri, Selvili Tepe'de bulunan TV, radyo ve telsiz istasyonları, petrol dolum tesisleri gibi kritik noktalarda görevlendirilen güvenlik görevlileri silah taşıyabilmelidir" önerisinde bulundu.

"POLİS OLABİLECEK KAPASİTEDE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SİLAH TAŞIYABİLECEK"

Özel Güvenlik Yasası ile özel güvenlik görevlilerine silah taşıma yetkisi verildiği takdirde, silah taşıyacak güvenlik görevlilerinin belirli bir eğitim seviyesinde, sabıkasız, askerlik görevini tamamlamış, gerekli sağlık kontrollerinden geçen kişiler arasından seçileceğini kaydeden Çelebioğlu, "Polis olabilecek nitelikte örneğin polis sınavına girmiş, boydan ya da spor sınavından elenen kişiler özel güvenlik, vasıflı bir meslek olacağından, özel güvenlik olmayı düşünebilecekler. Çünkü maaşlar da uygun seviyede olacak" dedi.

"RADİKAL ADIMLAR ATMAKTAN KORKMAMALIYIZ"

"Amerika'yı yeniden keşfetmemize gerek yok" diyen Çelebioğlu, örnek alabileceğimiz, ülkemizin yapısına uygun çağdaş ülkeler olduğunu, uygun örnekleri baz alarak hareket etmemiz gerektiğini ve ülkemizi çağdaş seviyeye taşımamız gerektiğini sözlerine ekledi. Radikal adımlar atmaktan korkulmaması gerektiğini savunan Çelebioğlu, "Gerekli adımları atacağız fakat kuralların dışına çıkılmaması için sağlam bir yaptırım gücüne ihtiyacımız var. Biz bir adımı atmaktan değil; adımı attıktan sonra denetleyememekten, kontrol altına alamamaktan korkuyoruz. Devlet, kendine güvenmeli ve gücünün farkına varmalı" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.