İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Bir şeyler yap Eide!

Bir şeyler yap Eide!

Kıbrıs Postası'na konuşan siyasi parti temsilcileri Eide'den beklentilerini dile getirdiler ve "Eide'ye gelinen tıkanıklıkta ne önerirsiniz?" sorusunu yanıtladılar…

Yayın Tarihi: 25/05/17 07:30
okuma süresi: 8 dak.
Bir şeyler yap Eide!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Kıbrıs Postası'na konuşan siyasi parti temsilcileri Eide'den beklentilerini dile getirdiler ve "Eide'ye gelinen tıkanıklıkta ne önerirsiniz?" sorusunu yanıtladılar…

  • Sorakın: "Mekik diplomasisine hem liderler hem de garantörler nezdinde devam edip neticeye varmalı"
  • Hasipoğlu: "Son aşamayı net tanımlamalı ve eğer aşılamıyorsa Güvenlik Konseyi'ne çöküşü raporlamalı"
  • Özyiğit: "Önşartsız ve sonuç alıcı bir toplantı tertip ederek bunu ilan etmeli… Gereken budur"
  • Özcafer: "BM ve Özel Danışman Eide, Rumların ön-koşullu geldiklerini artık açıkça belirtmelidir"
  • Özersay: "Cesaretle sonuç alınmasını kim engelliyorsa netşekilde ortaya koymalı ve sorumluluğuyüklemeli"
  • Çakıcı: "Eide net olmalı; liderleri masaya çağırarak sorunları aşmalıve bu konferans gerçekleşmeli"

Liderler arası mekik diplomasisini sürdüren BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurgularken Eide bugün de temaslarını sürdürecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bazı konuların sadece garantörlerin ve gözlemci olarak AB'nin bulunacağı ortamda tartışılabileceğini ifade etti.

Liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurguladı.

Mekik diplomasisini sürdüreceğini ve çözümlenmemiş konularda pürüzlerin giderilmesine yardımcı olmaya çalışacağını kaydeden Eide, her iki liderin de son hafta içerisinde uluslararası konferansın tekrar toplanmasıyla ilgili fikir birliğine varmadan Kıbrıs'ta bundan sonra başarılacak fazla bir şey kalmadığı görüşünde olduğunu belirtti.

Liderlerle bir araya gelen ve mekik diplomasisini sürdüren BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurgularken Kıbrıs Postası'na konuşan siyasi parti temsilcileri "Eide'ye gelinen tıkanıklıkta ne önerirsiniz?" sorusunu yanıtladı…

OĞUZHAN HASİPOĞLU: "EİDE, SON AŞAMAYI NET TANIMLAMALI VE EĞER AŞILAMIYORSA BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE SÜRECİN ÇÖKTÜĞÜNÜ BELİRTEN BİR RAPOR HAZIRLAMALI"

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Dış İlişkiler Sorumlusu Oğuzhan Hasipoğlu, Özel Danışman Eide'ye son denilen bu aşamayı net bir şekilde tanımlaması çağrısı yaptı ve eğer tıkanıklığın aşılamaması durumunda ise BM'nin bu sürecin hamisi olarak parametreleri ile birlikte çöktüğünü ilan ederek Özel Danışman Eide'nin BM Genel Kuruluna bu yönde rapor hazırlamasını istedi.

Hasipoğlu, "öneriler ortada… Biz Cenevre'ye zaten son aşama diye gittik ve uluslararası bir konferans olacak diye de harita verdik. Bu anlamda da kandırıldık. Eide, son aşama denilen şeyi şimdi net bir şekilde tanımlamalıdır. Tıkanan süreç aşılamıyorsa da Eide, BM Güvenlik Konseyi'ne sürecin çöktüğünü belirten bir rapor hazırlamalı" dedi.

SORAKIN: "EİDE MEKİK DİPLOMASİSİNE HEM LİDERLER HEM DE GARANTÖRLER NEZDİNDE DEVAM ETMELİ, NETİCEYE VARILMALI"

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ise, Özel Danışmanın mekik diplomasisine hem liderler hem de garantörler nezdinde devam etmesi gerektiği tavsiyesinde bulunarak son Cenevre konferansının garantörlük konusu nedeniyle dağıldığını hatırlattı.

Aradan geçen dört ay boyunca pek çok sıkıntının yaşandığını hatırlatan Sorakın şöyle dedi; "Eide temaslarını, mekik diplomasisine kesinlikle devam etmeli. Hem liderler hem de garantörler nezdinde bunu sürdürmeli. Bilindiği gibi Ocak ayında Cenevre'de konferans toplanmıştı. Garantörlük nedeniyle dağılmış bilahir Mont Pelerin'de teknik heyetler garantörlük konusunda yeniden toplanmış ve bir listeleme yapmıştı. Aradan 4 ay geçti… Bilindiği gibi de çok şey oldu. Diplomasi sürmeli neticeye varılmalı"

Sorakın liderlerin müzakereleri sonuca ulaştırmak için çalışması gerektiğini de vurguladı.

AFET ÖZCAFER: "BM VE ÖZEL DANIŞMAN EİDE, RUMLARIN ÖN-KOŞULLU GELDİKLERİNİ ARTIK AÇIKÇA BELİRTMELİDİR"

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer ise BM nezdinde Özel Danışmanın

"Rum halkı da Türk halkı da birbirine güven duyacağı bir anlaşma yapmak durumundadır. Dışarıdan ne pişirilirse pişirilsin sunulsun getirilsin neticede halklar karar verecektir ancak bu son süreçte BM ve Özel Danışman Eide, Rumların ön-koşullu geldiklerini artık açıkça belirtmelidir. Tüm dünya bunu zaten görmektedir. Karşı taraf bizi bir yarım asır daha oyalayamaz…"

ÖZERSAY: "CESARETLE SONUÇ ALINMASINI KİM ENGELLİYORSA NET ŞEKİLDE ORTAYA KOYMALI; EİDE SORUMLULUĞUN YÜKLENMESİ DE DÂHİL ÂDİL DEĞERLENDİRMELER YAPSIN"

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise cesaretle sonuç alınmasını kim engelliyorsa net şekilde ortaya konması gerektiğini ifade ederek Eide'nin sorumluluğun yüklenmesi de dâhil âdil değerlendirmeler yapması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kudret Özersay şu değerlendirmeyi yaptı; "Durumu idare edecek birini küstürmeyeyim anlayışına dayalı açıklamalar yapmaktan vazgeçmesini, Bu süreçte sonuç alınmasını engelleyen kimse onu artık deşifre etmesini, Bu müzakereleri statükonun sorgulanmasını önleyen bir hale dönüşmekten Çıkarmasını tavsiye ederim. Cesaret gösterip sonuç alınmasını kim engelliyorsa bunu net şekilde ortaya koysun… Müzakerelerin devamı hatırına durumu idare eden açıklamalar yerine sorumluluğun yüklenmesi de dâhil âdil değerlendirmeler yapsın"

ÖZYİĞİT: "EİDE ÖN ŞARTSIZ VE SONUÇ ALICI BİR TOPLANTI TERTİP EDEREK BUNU İLAN ETMELİ… GEREKEN BUDUR"

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit Eide'ye hızla ön şartsız bir toplantı tarihi ilan etmesi tavsiyesinde bulundu.

Kıbrıs Postası'na konuşan Özyiğit; "BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ön şartsız ve sonuç alıcı bir toplantı tertip ederek bunu ilan etmeli… Gereken budur. Hassas konular belli al-ver sürecinin yapılacağı bir konferanstan bahsediyoruz…" değerlendirmesini yaptı.

ÇAKICI: "EİDE NET OLMALI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ SAĞLAMALI VE BU KONFERANS GERÇEKLEŞMELİ"

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP Yeni Güçler) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise "Eide net olmalı; liderleri masaya çağırarak sorunların çözümünü sağlamalı ve bu konferans gerçekleşmeli" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.