İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

"Sürekli alkol kullanım yaşı 11'e kadar düştü"

"Sürekli alkol kullanım yaşı 11'e kadar düştü"

Alkollü İçkiler Satış Yasası'na göre 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmasının cezai yaptırımı söz konusu iken ülkemizde alkollü içki satan satış noktalarının ve alkollü içki bulunan eğlence mekanlarının ne kadar denetlendiği tartışma konusu…

Yayın Tarihi: 26/05/17 07:30
okuma süresi: 6 dak.
"Sürekli alkol kullanım yaşı 11'e kadar düştü"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Alkollü İçkiler Satış Yasası'na göre 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmasının cezai yaptırımı söz konusu iken ülkemizde alkollü içki satan satış noktalarının ve alkollü içki bulunan eğlence mekanlarının ne kadar denetlendiği tartışma konusu…

Alkollü içki satan satış noktalarının denetime tabi tutulması sonucunda 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılması inisiyatife kalmışken; alkollü içki bulunduran eğlence mekanlarına 18 yaşından küçüklerin girmesi ve alkollü içki kullanması da mekan yetkililerinin kararına bırakılmış durumda.

Kıbrıs Postası'na açıklamada bulunan Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) Başkanı ve Yeşilay Derneği Başkanı Dr. Ayşe Gökyiğit, 2015 yılında ülkemizde yapılan psikoaktif madde kullanımının yaygınlığı raporunda, hayat boyu en az bir kez alkol kullanma oranının yüzde 72.1 olarak belirlendiğini; erkeklerde bu oranın yüzde 84.1, kadınlarda ise yüzde 59.7 olduğunu ve sürekli alkol kullanma yaşının genellikle 18 ve üzeri iken, 11 yaş altında da sürekli alkol kullanımı ile ilgili bulgular saptandığını ve 16 yaş itibarıyla artış gösterdiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Ülkemizde yürürlükte olan "Alkollü İçkiler Satış Yasası"na göre, 18 yaşından küçük herhangi bir kişiye herhangi bir alkollü içki satılamaz. Bu kurala aykırı hareket eden kişi suç işlemiş sayılır ve mahkûmiyeti halinde bin TL'ye kadar para cezasına veya 3 yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir. Ayrıca, mahkeme, vereceği herhangi bir cezaya ek olarak, mahkum olan kişinin alkollü içki satış sahibi olması halinde satış ruhsatının iptal edilmesini emredebilir.

Alkollü içki denetimi konusunda Kıbrıs Postası'na konuşan Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) Başkanı ve Yeşilay Derneği Başkanı Dr. Ayşe Gökyiğit, 2015 yılında KKTC'de yapılan psikoaktif madde kullanımının yaygınlığı raporunda11 yaş altında sürekli alkol kullanımı ile ilgili bulgular saptandığını söyledi.

"ALKOLLÜ İÇKİ KULLANIMI 18 YAŞ ALTINA DÜŞTÜ"

Yasaya göre 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmasının yasal olmadığını ve cezai yaptırımları olduğuna değinen Gökyiğit, alkollü içki satış noktalarının ve alkollü içki bulunduran mekanların 18 yaşından küçüklere içki satışı yapılması konusunda denetimlerin yapılmadığını belirterek, alkollü içki kullanımının yapılan araştırmalar sonucunda 11 yaşına kadar düştüğünü söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"2015 yılında ülkemizde yapılan psikoaktif madde kullanımının yaygınlığı raporunda, hayat boyu en az bir kez alkol kullanma oranı yüzde 72.1 olarak belirtildi. Erkeklerde bu oran yüzde 84.1, kadınlarda ise yüzde 59.7'dir. Sürekli alkol kullanma yaşı genellikle 18 ve üzeri iken, 11 yaş altında da sürekli alkol kullanımı ile ilgili bulgular saptandı ve 16 yaş itibarı ile artış gösterdiği tespit edildi"

"DENETİMİ KAYMAKAMLIKLAR YAPMALI"

Alkollü içki denetimi konusunda Kıbrıs Postası'na konuşan Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) Başkanı ve Yeşilay Derneği Başkanı Ayşe Gökyiğit, alkollü içki satış noktalarının ve alkollü içki bulunduran mekanların izinlerini bağlı olduğu bölge kaymakamlığından aldığını ve denetimlerinin de kaymakamlık tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılması konusunda denetimi kaymakamlıkların yapması gerektiğini söyledi.

"DENETİM YAPILMAMASI, YAŞ ORTALAMASININ DÜŞMESİNDE ETKİLİ"

Alkollü içki satış noktalarında ve eğlence mekânlarında gerekli ve yeterli denetimler yapılmamasının alkol kullanım yaşının 18'in altına düşmesinde etkisi olduğunu belirten Gökyiğit, Denetim yapılmadığı için 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılması, satış noktalarında satış yapan yetkililerin inisiyatifine bırakıldığını söyleyen Gökyiğit, "Bunun yanı sıra eğlence mekânlarında ise kimlik kartı kontrolü yapılıp 18 yaşından küçüklerin mekânlara alınmaması gerekiyor ancak eğlence mekânlarındaki anlayış 'kim isterse gelsin, yeter ki gelsin' şeklinde olduğu için yetkililer tarafından hiçbir kontrol yapılmadan 18 yaşından küçükler de mekâna alınıyor ve alkollü içki kullanmalarına göz yumuluyor" dedi.

"EBEVEYNLER DE DİKKATLİ DAVRANMALI"

18 yaşından küçüklere, satış noktalarında veya eğlence mekânlarında alkollü içki satmanın yasalar gereği kısıtlanmasının yanı sıra 'etik' de olmadığını kaydeden Gökyiğit, 18 yaşından küçüklerin ailelerinin de dikkatli davranmaları gerektiğini belirterek, çocukların ebeveynlerini rol model olarak aldığını ve bu nedenle ebeveynlerin de alkol kullanımı konusunda dikkat etmesi ve çocuklarını satış noktalarından alkol ve sigara gibi maddeleri almaları için görevlendirmemeleri gerektiğini savundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.