İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Oğuzhan Hasipoğlu: "Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmaya hala hazır değil"

Oğuzhan Hasipoğlu: "Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmaya hala hazır değil"

Seçim Sohbetleri'nde bugün Gazimağusa'dan bir konuğumuz var... Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağüusa Milletvekili Adayı Oğuyzhan Hasipoğlu... Oğuzhan Hasipoğlu, "müzakerelerin içerisinde yer alan bir kişi olarak samimiyetle ifade edebilirim ki, Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmaya hala hazır değiller. Artık 2018 yılı bir kesin karar yılı olsun. Rumların keyfini bekleyelim zihniyeti artık son bulmalı... Ayrıca, nasıl olursa olsun ama bir çözüm olsun zihniyetinden de vazgeçmeliyiz" dedi.

Yayın Tarihi: 12/12/17 07:40
okuma süresi: 7 dak.
Oğuzhan Hasipoğlu: "Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmaya hala hazır değil"
A- A A+

Seçim Sohbetleri
Şüküfe HANSEL

Hasipoğlu, "Her iki tarafta birbirinin pozisyonunu çok iyi biliyor, konuşulmadık hiçbir konu kalmadı. Son kez masaya oturulur ve yine anlaşılmaz ise BM ve dünyadan talebimiz Rumlarla ortak bir yönetim değil, kendi kendimizi yönetmek olmalıdır. Gerekirse de bunun için referanduma gidilmelidir".

Oğuzhan Hasipoğlu kimdir? "Kısaca kendinizden bahsediniz" dersek, neler söylersiniz?

1974 yılında Gazi Mağusa'da Doğdum G.Mağusa Türk Maarif Kolejini Bölüm Birincisi olarak tamamladım. Ortaokul ve lise dönemlerinde MTG'de futbol oynadım.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Deniz ve Devletler Hukuku üzerine İngiltere'de Southampton Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptım

Kıbrıs Müzakerelerinde, Annan Planı Müzakere sürecinde Deniz Hukuku Teknik komite üyesi - 2004
Altı başlıktan sorumlu Müzakere Heyeti üyesi – 2010 – 2015, Müzakerelerle ilgili Cumhurbaşkanı hukuk danışmanı- 2010 – 2015, Kıbrıs Müzakereleri Mülkiyet komitesi üyesi – 2015, İsviçre'de gerçekleşen Kıbrıs Müzakerelerinde UBP temsilcisi 2017 görevlerinde bulundum... Doğu Akdeniz Üniversitesi, Vakıf Yönetim Kurulu üyesiyim... Halen Girne barosuna kayıtlı olarak Hasipoğlu – Akbilen Hukuk bürosunda avukat olarak çalışmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım, haftaya kısmetse iki kızdan sonra bir oğlum olacak...

Neden aday adayı oldunuz? Seçmenden oy talep ederken neler söyleyeceksiniz?

Diğer ülke meclislerine baktığımız zaman mecliste belli oranda hukukçu vekil olduğunu görmekteyiz. Meclisin asli görevi yasa yapmak ve denetim olduğuna göre her partiden hukukçuya ihtiyaç olacaktır diye düşünüyorum. UBP olarak takribi 20 yıldır meclise avukat vekil gönderemedik, şimdi tam zamanıdır diye dusunuyorum. Halk yararına ve yargı denetimine takılmayacak düzgün yasalara ihtiyacımız vardır.

Bir diğer aday olma sebebim ise eski bir müzakere heyeti üyesi olmamın yanında, UBP'nin dış ilişkiler sorumlusuyum. Hükümet kanadının 2017 yılındaki İsviçre müzakerelerindeki temsilcisiydim. "2018 yılında Kıbrıs müzakere görüşmelerinin yeniden canlanacağını düşünüyorum. Güney Kıbrıs'taki Başkanlık seçimlerinin de sonuçlanmasıyla birlikte uluslararası aktörler müzakereleri yeniden alevlendirmek için harekete geçecektir.
Bu nedenle partimiz adına müzakere sürecinde aktif rol almak adına mecliste yer almam gerektiğini düşünüyorum. 2004 yılından başlayarak 2017 yılına kadar farklı görevler altında müzakere süreçlerine dâhil oldum, görüşme notlarının neredeyse tümünü okudum, ve samimiyetle söyleyebilirim ki, masada tartışılmadık hiçbir konu kalmadı . Artık müzakereleri neticelendirmek gerektirmektedir.

Size göre mevcut veya geçmişteki hükümetler başarısızsa, ki biz öyle düşündüğünüzü varsayıyoruz. Başarılı olmak için neler yapılmalı?

Ülkemiz izalosyonlar ve ambargolara rağmen , özellikle eğtim ve turizm alanında önemli aşamalar kaydetti. UBP hükümet politikalarının bunda çok büyük bir payı vardır. Yarım kalmış projelerin tamamlanması gerekiyor, özellikle vatandaşımızın cebini olumlu etkileyecek politikalar üretilmelidir.

Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı azalan, uygun fiyatlarla üreten ve ürettiğini uygun fiyatlarla iç pazara satabilen bir üretim modellemesine geçilmelidir.

Ülkemizin lokomotif sektörü olan turizim ve eğitim alanında faliyet gösteren işletmelerin tarımsal gıda ihtiyaçlarını anavatandan gelen su ile kendi tarımsal ürünlermizin verimliliğini ve kalitesini artıracak teşvikler sağlanarak üreteceğimiz tarımsal gıda ürünlermizin bu işletmelerde tüketilmesini organize edecek mekanizmalar yaratmalıyız. Verimliliği ve kalitesi yükseltilmiş yerli tarımsal ürünlerin turizim ve eğitim alanında faliyet yürüten işletmelerde tüketilmesini bu işletmelere sağlanan teşviklerle ilişkilendirilmelidir. Ancak bu sekilde anavatandan gelen su ile birlikte yerli tarımsal gıda üretimi güçlü bir sektör olarak yaratmış oluruz.

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü ülkedeki bir çok sorunun da sebebi midir? Eğer değilse, ülkede var olan sorunların çözümü konusundaki düşünce ve önerileriniz nelerdir?

2018 yılında artık net olalım ve önümüzü görelim diyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan ettik, ancak federasyon görüşmelerine de açık kapı bıraktık. 2004 yılında Birleşmiş Milletler bir tespit yaptı ve dedi ki; Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerle adanın zenginliğini ve yönetimini paylaşmaya hazır değildir. Aradan 13 yıl geçti, bu süre zarfında müzakerelerin içerisinde yer alan bir kişi olarak samimiyetle ifade edebilirim ki, Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmaya hala hazır değiller. Artık 2018 yılı bir kesin karar yılı olsun. Rumların keyfini bekleyelim zihniyeti artık son bulmalı. Ayrıca, nasıl olursa olsun ama bir çözüm olsun zihniyetinden de vazgeçmeliyiz. Müzakere masasında Kıbrıs Türk tarafı her üç Cumhurbaşkanı (Talat – Eroğlu – Akıncı) döneminde de yapıcı ve sonuç alıcı öneriler ortaya koydu. Her iki tarafta birbirinin pozisyonunu çok iyi biliyor, konuşulmadık hiçbir konu kalmadı. Son kez masaya oturulur ve yine anlaşılmaz ise BM ve dünyadan talebimiz Rumlarla ortak bir yönetim değil, kendi kendimizi yönetmek olmalıdır. Gerekirse de bunun için referanduma gidilmelidir.

Aşağıdaki başlıklarla ilgili olarak, sadece bir kaç kelimeyle neler söyleyebilirsiniz?

Ekonomi: Her zaman artıda olması gereken

Vergi:
Devletin ayakta durması için elzem olan

Adalet:
Mülkün temeli

Ulaşım:
Akıcı olması istenen

Trafik:
Terör listesinden çıkması gereken

Tarım:
Gelen suyla birlikte birinci sıradaki sektörümüz olmalı

Çevre:
Daima gözetmemiz gerekilen

Kültür:
Korumamız gereken miras

Sosyal Güvenlik:
Vatandaşımızın teminatı

Spor:
Ambargosuz yapılması gereken

Eğitim:
Herzaman kaliteli olması gereken

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.