İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı

Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.Genel Kurul'da ilk olarak ivedilikler alındı.

Yayın Tarihi: 18/12/17 13:36
okuma süresi: 4 dak.
Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı
A- A A+
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.Genel Kurul'da ilk olarak ivedilikler alındı.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı İzlem Gürçağ, Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasa Tasarısı'yla ilgili raporu okudu.Tasarı hakkında ilk sözü TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli aldı. Angolemli; öncelikle eşdeğer sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına işaret ederek, kararla Taşınmaz Mal Komisyonu'nun hukuki statüsünün risk altına girebileceğinin sinyali verildiğini' savundu.
Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı da eşdeğer konusuna değinerek; mal tazminine ilişkin uluslar arası hukukun dikkate alınması ve Kıbrıslı Türklerin hakkını arayabileceği bir yapının kurulmasını istedi.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de; 'TMK'nın görev süresini uzatıyoruz ama bazı konuları tartışmak şarttır' dedi ve 'kadro sayısının artırılması, yasal mevzuatın güçlendirilmesi, Merkez Bankası Bütçesinden finansman sağlanması, devlet arazileri kiralarından yüzde 30'luk katkının komisyona verilmesi' gibi önerilerini sıraladı.

Yapılan konuşmaların ardından Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasasırıs oybirliğiyle onaylandı.

ANGOLEMLİ

Tasarıya ilişkin ilk sözü alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, kurulda ilk olarak polisle ilgili yasanın görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Anayasa'nın zaman zaman Meclis tarafından çiğnendiğini söyleyen Angolemli, eşdeğer örneğini verdi. Angolemli, eşdeğer sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmediğini, ellerinde puanı kalan, bekleyen insanlar bulunmasına rağmen başkalarına arazi verildiğini belirtti.

Güneydeki insanların kuzeydeki malı için komiteye başvurarak çözüm bulduğunu söyleyen Angolemli, "Peki bizim halkımız ne yapsın, nereye başvursun? Onların eşdeğerleri için bir çare bulmak zorundayız" dedi. Angolemli, yasaya olumlu oy vereceklerini kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, konunun ciddi olduğunu, AİHM kararının da bu konunun önemini gösterdiğini söyledi.

Erhürman, TMK'nın nasıl makul sürede karar üretebileceğinin ve finansmanının nasıl sağlanacağının önümüzdeki Meclis'in önündeki en ciddi konulardan biri olduğunu söyleyerek, bu şekilde devam ederse bir süre sonra AİHM'den "TMK etkili iç hukuk yolu değildir" diye karar çıkma riski bulunduğunu ifade etti.

TMK'nin uygulamalarda gecikme ve finansman sıkıntıları sonucunda, etkili iç hukuk yolu olmaktan çıkması halinde ülkedeki ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğini söyleyen Erhürman, turizm ve inşaat sektörü ile yan sektörlerinde de sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.

Ergürman, olumlu oy kullanacaklarını ancak süre uzatmanın yeterli olmadığını, sorunların çözüme ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Taşınmaz mal mülkiyeti rejiminin yeniden ele alınması ve öngörülebilir bir düzen yaratılması gerektiğini dile getiren Erhürman, eşdeğercilerin sorunlarının da bu kapsamda giderilebileceğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.