İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Simerini: Eroğlu kazanacak

Simerini: Eroğlu kazanacak

<P>Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Simerini gazetesi, KKTC'de yaptırdığı anket sonuçlarına dayanarak, nisan ayında yapılacak KKTC cumhurbaşkanı seçimini yüzde 50,1 ile Derviş Eroğlu'nun kazanacağını öne sürdü.</P>

Yayın Tarihi: 04/01/10 17:52
okuma süresi: 5 dak.
Simerini: Eroğlu kazanacak
A- A A+

Gazete, 22-27 Aralık arasında KKTC'de cep telefonları ve sabit telefonlarla görüşme şeklinde 18 yaş üstü 505 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını dün ve bugün yayımladı.

KKTC'deki Kıbrıs Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezine (KADEM) yaptırılan anketin sonuçlarına göre, cumhurbaşkanı seçimini "kimin kazanacağı" sorusuna Kıbrıslı Türklerin yüzde 50,1'i Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu, yüzde 24'ü Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yanıtını verdi. Yüzde 17,8'lik bir kesim "Bilmiyorum/yanıt vermiyorum", yüzde 8,1'lik kesim "başka bir aday" dedi.

-RUMLARA GÜVEN YOK-
Anket sonuçları, Kıbrıslı Türklerin yüzde 68,9'unun Rumlara hiç güvenmediğini gösterirken, Rumlara çok güvenenlerin oranı yüzde 2,2 oldu.

"Çözüm durumunda çocuğunuzun Kıbrıslı Rum ile evlenmesinden ne kadar rahatsız olurdunuz" sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 49,9'u "Çok rahatsız olurdum", yüzde 34,5 "Hiç rahatsız olmam" karşılığını verdi.

"Çözüm durumunda çocuğunuzun Kıbrıslı Rum ortağının olmasından ne kadar rahatsız olurdunuz" sorusuna da ankete katılanların yüzde 41,8'i "Hiç rahatsız olmam" karşılığını verirken, yüzde 34,9 "Çok rahatsız olurum" dedi.

-"KIBRISLI TÜRKLER ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMIYOR"-
Anket sonuçlarına göre Kıbrıslı Türkler, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın anlaşmayı başaracakları konusunda genel olarak kötümser.

Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 13,7'si Talat ile Hristofyas'ın anlaşmayı başaracaklarına inanıyor. Yüzde 84,6'lık gibi büyük bir oran ise anlaşma olacağına inanmıyor.

Gazete, anket sonuçlarına dayanarak, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs sorunundaki görüşlerini katılaştırdığını ve ayrılma (bölünme) istediğini" öne sürdü.

-"TEK EGEMENLİĞE DAYANACAK FEDERASYON BÜSBÜTÜN KABUL EDİLEMEZ"-
Kıbrıslı Türklerin yüzde 44,6'lık bir oranı, siyasi eşitlik ve tek egemenliğe dayanacak iki toplumlu-iki kesimli federasyonu "büsbütün kabul edilemez" olarak nitelendiriyor.

Yüzde 14,7'lik bir kesim bunu "şartlı" kabul ederken, yüzde 39,2'lik kesim kabul ettiğini belirtiyor.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 38,2'si "iki eşit devlet arasındaki konfederasyonu" kabul ederken, yüzde 29,7 bunu "şartlı" kabul ettiğini, yüzde 31,3'ünün ise bunun "büsbütün kabul edilemez" olduğunu belirtiyor.

Ankete katılanların 67,5'i Zürih anlaşmalarında öngörülen birleşik devleti "büsbütün kabul edilemez" olarak nitelendiriyor.

-"10 KIBRISLI TÜRK'TEN 6'SI HRİSTOFYAS'LA HEM FİKİR DEĞİL"-
10 Kıbrıslı Türk'ten 6'sının, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın "ağırlıklı oyla birlikte dönüşümlü başkanlık" konusundaki önerisiyle hem fikir olmadığını aktaran Simerini gazetesi, Derviş Eroğlu'nun partisi Ulusal Birlik Partisinde (UBP) bu oranın yüzde 73, Serdar Denktaş'ın partisi Demokrat Partide (DP) yüzde 79'lara ulaştığını aktardı.

Buna göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 61,4'ü, Hristofyas'la hem fikir değil. Kıbrıslı Türklerin sadece yüzde 28,5'i bu konuda "hem fikir", yüzde 10,1'i ise "tarafsız" olduğunu belirtiyor.

Ankete göre, Hristofyas'ın Kıbrıslı Türkler arasındaki popülerliğinde de önemli düşüş görülüyor. Kıbrıslı Türklerin yüzde 74,7'si Hristofyas hakkında olumsuz düşünüyor. Sadece yüzde 12,5'lik bir kesim, Hristofyas hakkında olumlu düşüncelere sahip.

Simerini, Temmuz 2008'de yaptırdığı ankette, Kıbrıslı Türklerin yüzde 33'ünün Hristofyas hakkında olumlu düşündüğünü hatırlatarak, şu anda 4 Kıbrıslı Türk'ten 3'ünün Hristofyas hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğunu kaydetti.

-"KIBRISLI TÜRKLER GARANTİLERİN MUHAFAZA EDİLMESİNİ İSTİYOR"-
Kıbrıslı Türklerin yüzde 78'lik bir oranı, garantilerin çözüm durumunda da muhafaza edilmesini istiyor.

Yüzde 21'lik bir kesim ise garantilerin yürürlükten kaldırılması gerektiğini düşünüyor.

AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.