İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Nasıl Oy Kullanbilir?

Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Nasıl Oy Kullanbilir?

<P>Öğlen Ajansı Programı'nda Cem Kar'ın konuğu olan Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Seçme ve Seçilme Hakları Çalışma Gurubu üyesi Osman Kasapoğlu, konuyla ilgili olarak çözüm önerileri sunan bir dosyayı da programda paylaştı. </P>

Yayın Tarihi: 11/02/10 07:25
okuma süresi: 7 dak.
Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Nasıl Oy Kullanbilir?
A- A A+

Yurt dışında yaşayan Türk'lerin seçme ve seçilme hakları ile ilgili tartışma devam ediyor. Başbakan Derviş Eroğlu'nun Londra ziyareti esnasında yurt dışında yaşayan vatandaşlara seçme ve seçilme hakkının verileceği konusunda söz vermesi üzerine bir grup bunun zaten hak edilmiş bir hak olduğunu ve verilmesi için geç bile kalındığını söylerken, diğer bir grup da uzun yıllardır ülke dışında yaşayan ve ülkenin konumu, durumu ile ilgili olarak fikir sahibi olmayan vatandaşların oy kullanmasının adaletsizlik yaratacağını savunuyor.

OLMALI MI, OLMAMALI MI?Your browser may not support display of this image.


Ada Tv'ye konuk olan Kasapoğlu, " Bizim gurubumuz son 1, 1.5 yıldır bu çalışmayı yapıyor. Bizden önce büyüklerimiz de 35 yıldır bu konuyla ilgili olarak uğraşıyorlardı. Ancak farklı bir merkezden olaya baktıkları için bir çıkış yolu bulamıyorlar. Biz burada sadece bir fikir vermek istiyoruz. Ben bir öğretmenim yıllardır yurtdışında yaşayan yakınlarımın sorunlarına karşı sağduyulu olmam benim böyle bir grupta yer almamdaki en önemli etken oldu" dedi. Asıl amaçlarının sadece fikir vermek olduğunu vurgulayan Osmanoğlu, "Bu konuda bir nebze olsun faydamız olursa ne mutlu bizlere "dedi.

GRUP ÖRNEK MODELİ İTALYAN SEÇİM SİSTEMİ'NDEN ALDI
Yurtdışındaki vatandaşlara ilişkin bir çalışma yapılmasının nasıl şekillendiğini anlatan Kasapoğlu, " Birçoğumuzun ülke dışında başka yerlerde akrabaları var. Buraya geliyorlar ve pek çok sıkıntıları var. Buraya geldikleri zaman seçme ve seçilme hakları ile ilgili olan talepleri ile ilgili olarak 35 yıldır bir cevap alamadıklarını konuşuyorlar. Bu konuyu sürekli duymamız bizde bir heyecana sebep oldu. Öncelikli olarak sanal ortamlarda yapılan konuşmalar bize kaynaklık etti. Burada açılan gruplarla diğer arkadaşlarımızla fikir alış verişi yapmaya başladık. Buradaki siyasi kesimlerin bu konuya karşı neden çekingen davrandıklarını bulmaya çalıştık. Daha sonra bizim yapımıza uygun bir seçme ve seçilme şekli var mıdır bunu araştırmaya başladık. Bunun üzerine örnek alabileceğimizi düşündüğümüz "İtalyan Seçim Sistemi" çıktı karşımıza" dedi. Hazırladıkları bu metinin sadece bir fikir vermek amacıyla olduğunu savunan Kasapoğlu, "Kesinlikle alın bunu kullanın, bu doğrusudur demiyoruz" dedi. Yurtdışındaki vatandaşların bu metinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Kasapoğlu yine de kesin bir neticenin henüz çıkmadığını da sözlerine ekledi. İtalyan seçim siteminin işleyişi ile ilgili olarak bilgi veren Kasapoğlu, "İtalyanlar dünyayı Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa başta olmak üzere 4 bölgeye ayırdılar. Sayısal çoğunluk üzerine 4 milletvekili, 6 milletvekili, 2 milletvekili ve toplam 12 milletvekilini dünyaya ayırdılar. Bağımsız aday olması koşuluyla insanlar bu adaylara oy verdiler ve İtalyan Parlamentosu'na göndermeye başladılar. Böylelikle adil bir seçim sistemini yakalamış oldular" dedi.
Programa dünyanın dört bir yanından telefonla bağlanan grup üyeleri ülkelerindeki yurttaşların sorunları ile ilgili bilgileri ve beklentilerini de ifade ettiler.

HALİM: SÖZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların Seçme ve Seçilme Hakkı Talebi Grubu Londra temsilcisi olan Hüsnü Halim, " Bizdeki kayıtlara göre şu anda Londra'da 400,000'e yakın Kıbrıslı Türk var. Bildiğiniz gibi yurtdışında yaşayan pek çok vatandaşımız anavatana geldiği takdir de pek çok sorunla karşılaşmaktadır. Bunun haricinde yurtdışında yaşıyor olsak bile Kıbrıs'la bağlantımız kesilmiş değildir. Birçoğumuzun orada yatırımları vardır. Geldiğimiz esnada gerek devlet dairelerinde gerekse çevrede pek çok sorun yaşıyoruz. Bu konuda bizim de bir söz hakkımız olmasını kesinlikle istiyoruz" dedi. Oy kullanma hakkı elde etmek isteyen vatandaşların belirli bazı vatandaşlık ödevlerini yerine getirmeleri gerektiğini önemle vurgulayan Halim, "Bunu her Türk için isteyemeyiz" dedi. Yurtdışında yaşayan vatandaşlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi ile birlikte herkesin karlı çıkacağını ve mutlu olacağını belirten Halim, " Netice olarak devlet de bize yatırım yaparsa bu durumdan herkes karlı çıkacak, böyle bir durumda biz Kıbrıs'a daha fazla ilgi gösterip daha fazla yatırım yapabileceğiz, hatta göç eden vatandaşlarımızın bir kısmı belki geri bile dönebilecektir" dedi.

SÜLEYMAN: YURTDIŞINDAKİ VATANDAŞLAR MECLİSTE TEMSİL EDİLMELİ
Avustralya Kıbrıs Türk Kültür Derneği ve Türk Radyosu Koordinatörü olan Hakkı Süleyman, "Avustralya'da bizim bildiğimiz kadarıyla Melborn ve Sydney'de Kıbrıslı Türk'ler yoğunlaşmış durumdadır ve sayıları 60,000 civarındadır. Seçme ve seçilme hakkından çok yurtdışında yaşayan vatandaşların bir temsilcilerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi'nde temsil olunmaları gerekmektedir. Çünkü konular çoktur ve birikmiştir. Biz bunun için mecliste konuyla ilgili bir girişim yapmaya çalıştık ama olmadı ve hayal kırıklığına uğradık" dedi. İsteklerinin nende olmadığı konusunda diğer ülkelerdeki yurttaşlarla yaptıkları fikir alışverişleriyle demek ki önemsenmiyoruz diye bir kanaate vardıklarını ve bundan sonra kendi başlarına hareket etmeleri gerektiğimi anladıklarını da sözlerine ekleyen Süleyman, " 21. yüzyılda oy verme konusu daha da çok kolaylaşmıştır. Oy verme işlemi ile bir ülke vatandaşı ülkesine olan borcunu da ödemektedir" dedi.

SALİH: KANADA'DA SEÇİM İŞLEMİ İMKÂNSIZ GİBİ GÖRÜLÜR
Kanada Fahri temsilcisi olan Hasan Mehmet Salih, " Kanada'da yaşayan Kıbrıslı Türk'lerin sayısı pek fazla değil aslında. Kanada çapında 500 ile 600 arasında Kıbrıslı Türk var. Kuzey Amerika bölgesinde de yaklaşık 2,000 Kıbrıslı Türk vardır. Seçme ve seçilme konusunda Kanada ufak bir yer değildir. Seçimlere katılma uygulaması Kanada'da mektupla ya da elektronik posta yoluyla yapılabilir. Başka türlü bir işlem gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Ama burada bulunan halkı bulmak ve tespit etmek biraz zordur. Toronto'da bir cemiyet var orada bulunan vatandaşların mail adreslerine kolaylıkla erişebiliriz ama diğer bölgeler için bu çok zor olacaktır" dedi. Kanada'da yaşayan vatandaşların sorunları ile ilgili olarak mecliste temsil edilmek istediklerini belirten Salih yine de imkânsızlıklar nedeniyle bu işlemin gerçekleşemediğini ve bunun gerçekleşmesinin de Kanada'da bulunan pek çok vatandaşa imkânsız gibi göründüğünü de vurguladı.

Haber: Gözde AKBEN - starkıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.