İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri anıldı

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri anıldı

<P>Barış Harekatı'nın 2. aşamasının başlamasıyla 14 Ağustos 1974'de Rumlar tarafından Muratağa, Sandallar ve Atlılar'da topluca katledilen Kıbrıslı Türkler törenlerle anıldı.</P>

Yayın Tarihi: 14/08/10 23:00
okuma süresi: 6 dak.
Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri anıldı
A- A A+

Barış Harekatı'nın 2. aşamasının başlamasıyla 14 Ağustos 1974'de Rumlar tarafından Muratağa, Sandallar ve Atlılar'da topluca katledilen Kıbrıslı Türkler törenlerle anıldı.

Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri için ilk önce Muratağa-Sandallar Şehitliğinde ardından da Atlılar Şehitliğinde tören düzenlendi.

Anma törenlerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanlığı'nı temsilen UBP Milletvekili Ahmet Zengin, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçisini temsilen Yardım Heyeti Koordinatörü Ekrem Tosun, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri adına 14'ncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İzzet Çetingöz, Güvenlik Kuvvetleri adına 4'üncü Alay Komutanı Kurmay Albay Ercan Barsakçıoğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti, örgüt, kurum, kuruluş temsilcileri ve şehit yakınları katıldı.

Törenler protokol sırasına göre şehitliklere çelenk konulması ile başladı saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Muratağa-Sandallar Şehitliğinde yer alan törende şehit kızı Narin Güler'in şiir okumasının ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır birer konuşma yaptı. Buradaki tören şehitler için dua okunmasının ardından şehitliğin gezilmesi ile tamamlandı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında, "Şehitleri anarken nerden nereye nasıl geldiğimizi de görmekteyiz" dedi.

Eroğlu, KKTC'nin şehitlerin akıttığı kanlar pahasına var olduğunu, Kıbrıs Türkünün bu nedenden dolayı devletine sahip çıkmaya mecbur olduğunu kaydetti.

Gençlere her zaman "Nereden nereye kiminle kimlerle geldiğimizi hatırlarsak mutlaka yarınlarda hata yapmayız" nasihatı verdiğini kaydeden Eroğlu, tarih bilinci içerisinde, anavatan sevgisi ile yetiştirilen geçlerin kendi devletine sahip çıkacağını dile getirdi.

Eroğlu, Kıbrıslı Rum ve Yunan güçlerinin Muratağa, Atlılar ve Sandallar'da kadın, ihtiyar olduğuna bakmadan Türk oldukları gerekçesiyle herkesi kurşunladığını anlattı.

Cumhurbaşkanı, "Şehitler huzur içinde yatsınlar, bu topraklar ebediyen Türk toprağıdır" dedi.

Yeni neslin KKTC'ye sahip çıkması için görevlerinin onlara geçmişi anlatmak olduğunu ifade eden Eroğlu, KKTC'ye sahip çıkarken diğer taraftan da diğer demokratik ülkelerden de geri kalmamak için çalışılması gerektiğini ifade etti.

KKTC'nin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu kaydeden Eroğlu, kalkınmakta ola bir ülkenin sıkıntılar yaşamasının beklendik olduğunu, AB ülkelerinde bile ekonomik sıkıntıların yaşandığını, KKTC'nin dar olanak ve TC desteği ile bir yerlere geldiğini unutmamak gerektiğini söyledi.

Eroğlu, hükümetin mecburiyetten tedbir aldığının bilinmesi gerektiğini, buna karşın yapılacak eylemlerin de tedirginlik yaratmayacak şekilde, kutsal varlıklara saldırmadan yapılması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Eroğlu, Kıbrıs Rum Liderliğinin mülkiyet, göçmenler ve toprak konusunu birlikte görüşmek istediğini ancak Kıbrıs Türk tarafının her başlığın ayrı ayrı görülmesi taraftarı olduğunu belirtti ve anayasanın koruması altında olan vatandaşlar hakkında başkalarının yorum yapmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

Çözüme ulaşmak için yıl sonuna kadar bekleyeceklerini anlaşma olmaması durumunda da herkesin kendi yoluna gideceğini tekrarlayan Eroğlu, özgürlüğün kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini, KKTC üzerinde rahat bir şekilde gezilebilmesinin nedeninin 1974 barış harekatının yaratığı özgür ortam olduğunu kaydetti.

"Bir büyük görevimiz yeni nesiller geçmişi hatırlatıp yarınların hazırlanmasında rehber olmak" diyen Eroğlu, bu konuda eğitim bakanlığı ve velilere büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Eroğlu konuşmasının sonunda şehitlere rahmet diledi.

AŞIR

Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır ise, şehitlerden geriye kalan anılarının sonsuza kadar yaşatılacağını söyledi.

Muratağa, Atlılar ve Sandallar'da şehit edilenlerin Türk oldukları için, Rum'a boyun eğmedikleri için öldürüldüğünün genç nesillere anlatılması gerektiğini ifade eden Aşır, Muratağa, Atlılar ve Sandallarlı Kıbrıslı Türklerin 1963'den itibaren Kıbrıslı Rum ve Yunan güçlerinin kuşatması altında 11 yıl köylerini savunduğunu, Kıbrıslı Rumların ise üç küçük köyün direnişinden kaynaklanan kinlerinden dolayı 1974'te 16 günlük bebekten yaşlılara kadar tamamı masum 126 kişiyi topluca katlettiğini ifade etti.

Katliamların tüm dünya tarafından hiçbir şey yapılmadan seyredildiğini dile getiren Aşır, "Acımızı sadece Türk ulusu anlamaktadır. Türk askerinin adada bulunması Kıbrıs Türkünün varlığının teminatıdır" dedi.

Kıbrıs Türkünün 1974 öncesi özgürlüğü hep hayal ettiğini anlatan Aşır, Kıbrıs Türk halkının görevinin şehitlerin başucunda dalgalanan Türk bayraklarını sonsuza kadar dalgalandırmak olduğunu kaydetti.

"Şehitlerin ne uğurda şehit olduklarını anlatmalıyız. Bilsinler ki bu vatanın değeri anlaşılsın" diyen Aşır, Kıbrıslı Rumlarla yaşamanın bedelinin çok ağır ödendiğini ancak gelecek nesillerin geçmişte yananları yaşamaması için dikkatli olunması gerektiğini, Kıbrıs Rum tarafının fikrinin değişmediğini vurguladı. Aşır konuşmasının sonunda şehitlere rahmet diledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.