Köse: "Suiçmez yüzde 99 icraatını yönetim kurulundan habersiz yaptı"
<P>Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Köse, Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in görevden alınmasının siyasi nedenlerden kaynaklanmadığını, Suiçmez'in sözleşmesine uymadığını belirtti.</P>
Köse: "Suiçmez sözleşmesine uymadı.. Yüzde 99 icraatını yönetim kurulundan habersiz yaptı"
"Her zaman yönetim kurulunu ve Başbakanlığı atlayarak icraat yaptı..Defalarca yönetim kurulu tarafından uyarıldı, iki kez de doğrudan Başbakanlıktan uyarı aldı."
Basında kararın siyasi olduğu şeklinde çıkan haberlerin doğru olmadığını kaydeden Tekin Köse, Suiçmez'in yüzde 99 icraatını sözleşmeye aykırı olarak yönetim kurulundan habersiz gerçekleştirdiğini ifade etti.
"Her zaman yönetim kurulunu ve başbakanlığı atlayarak icraat yaptı" diyen Köse, Yusuf Suiçmez'in defalarca yönetim kurulu tarafından uyarıldığını, iki kez de doğrudan başbakanlıktan uyarı aldığını söyledi.
Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Köse, yönetim kurulu üyeleri Fikret Övdü, Eren Ertürk ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade ile birlikte bu sabah Saray Otel'de basın toplantısı düzenleyerek, Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in görevden alınma gerekçeleri konusunda bilgi verdi.
Toplantıya, her bölgeden 3'er tane olmak üzere bölgeleri temsilen gelen din görevlileri de yönetim kuruluna destek verdi.
Toplantıda, Suiçmez'in sözleşmesi ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile Vakıflar İdaresi'nin müşterek olarak yürütmekte olduğu ve 2010 yılında yapılması öngörülen Cami Lojman İnşaatı ile Cami Lojman vs. Tamirini içeren "Din Hizmetlerini Geliştirme ve Katkı Projeleri" de basına dağıtıldı.
KÖSE
Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Köse, Yusuf Suiçmez ile 19 Ocak 2009'da 5 yıllık sözleşme imzalandığını, sözleşme kurallarının belli olduğunu, Suiçmez'in yönetim kurulu toplantılarında hazır olması, din ve ahlak konularında halkı aydınlatması, yönetim kurulunun din işleri hakkındaki kararlarını uygulamasının da bunlardan birkaçı olduğunu belirtti.
Suiçmez'in sözleşmesine uymadığını bu nedenle sözleşmenin 4'üncü maddesi uyarınca sözleşmesinin fes edildiğini kaydeden Köse, sözleşmesine aykırı olduğunu belirttiği bazı icraatlarını örnek olarak verdi.
Suiçmez'in yönetim kurulunun bilgisi dışında yurt dışı geziye gittiğini ve kendisine yasal sorumluluğunun hatırlatıldığını, Din İşleri ve Vakıflar İdaresi dairelerinin yapacakları icraatları yönetim kuruluna bildirmeleri gerekirken Suiçmez'in yüzde 99 icraatlarını yönetim kurulundan habersiz yaptığını ifade eden Köse, Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Papa ile görüşmesinin de yönetim kurulunu atlayarak, Dışişleri ve Başbakanlık atlanarak ayarlandığını, protokola uymadığı, resmi araçla olmadığı için sınır kapısından da geçemediğini hatırlattı.
Din İşleri Yasa'sına göre din işleri memurlarının tüm zamanlarını din işleri ile uğraşarak geçirmeleri gerekli iken Yusuf Suiçmez'in Din İşleri Başkanlığı sırasında öğretim görevlisi olarak görevini sürdürdüğünü de kaydeden Köse, Suiçmez'in "İslamda Aile İçi Şiddete Bakış" konferansı vererek taytıl olarak öğretim görevliliği yanında Din İşleri Başkanlığı'nı da kullandığını ifade etti.
DİN DERSİ KURSLARI
Köse, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Başkanlığı yönetim kurulunun yaz aylarında düzenlenen din bilgisi kurslarının 08.00-12.00 saatleri arasında camilerde düzenlenmesi konusunda kararı olduğuna da dikkat çekerek, Suiçmez'in ise yönetim kurulu atlayarak Eğitim Bakanlığı ile birlikte olayı okullara taşıdığını söyledi.
Köse, Gelincik köyünde izinsiz toplantı ve ders verdiği için Suiçmez hakkında polisin soruşturma açtığını belirtti.
Din İşleri Başkanlığı bütçesinde Suiçmez'in kendine göre aktarmalar yapmaya çalıştığını da kaydeden Köse, bu talebinin ise Maliye Bakanlığı tarafından reddedildiğini ifade etti.
Köse, Suiçmez'i kendi personelinin özlük hakları konusunda hiçbir çalışma yapmamakla da suçladı ve yönetim kurulunun 1.5 yıllık görev süresinde Suiçmez'in evrakları tam düzenlememesi nedeniyle hiçbir nakilin yapılamadığını da söyledi.
Hala Sultan'a gidiş konusunda da ihaleye çıkılmadığını kaydeden Köse, usulün yanlış olduğunu, yönetim kurulu ile muhatap olunmadığını ifade etti.
HALI KONUSU
Saray Otel'in altında bodrumda Vakıflara ait 13 değerli halının bulunduğu 3 anahtarı olan ve her anahtar farklı mercide bulunması gereken "strongroom" bulunduğunu da anlatan Köse, yönetim kurulu olarak bu halıları halı müzesi'nde sergilemeyi düşündüklerinden görmek istediklerini ancak Suiçmez'in bunu birkaç ay direndikten sonra kabul ettiğini ve üç anahtarın da Din İşleri Başkanlığı'ndan çıktığını kaydetti.
3 ay önce Suiçmez ile birlikte odaya girdiklerinde 4 halının değeri konusunda şüpheye düştüklerinden Türkiye'den 3 uzman getirttiklerini ve sadece 9 halının gerçek olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Köse, bu konuda Sayıştaylığa başvurduklarını söyledi.
Halıların 2002'de restorasyon için Türkiye'ye giderken değerlerinin 334 bin dolar olarak saptandığını dönüşlerinde ise biçilen değerin 650 bin dolar olduğunu belirten Köse, halıların sahteleri ile değişiminin 2002 -2009 arasında olduğunu, kimseyi suçlamadıklarını ilgili mercilerin konuyu araştıracağını ifade etti.
Köse, bu toplantıdan sonra bu konuda başka açıklama yapmayacaklarını da vurgulayarak, arşivlerinin ise basına açık olduğunu söyledi.
8 MİLYONLUK BÜTÇE
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade ise, Suiçmez'in görevden alınmasının ardından Vakıflar İdaresi'ni ve Din İşleri Başkanlığı'nı zayıflatan asılsız iddialarda bulunduğunu söyledi.
Vakıflar İdaresi'nin denetime açık olduğunu ve hiçbir vakıf emlakının kiralanmasında usulsüzlük olmadığını belirten Kaymakamzade, Yeniceköy'de vakıfa ait emlaktan kamu yolu verildiğini karşılığında da yol verilen emlak sahibinden iki katı değerinde emlak alındığını ve bunun meclis onayından da geçtiğini kaydetti.
Yusuf Suiçmez'in seçimler öncesinde 8 milyon TL'lik kaynağın çar-çur edildiği iddiasında bulunduğunu belirterek bu iddiayı yanıtlayan Kaymakamzade, 8 milyon TL'nin ise TC Yardım Heyeti ile birlikte yapılmakta olan imam lojmanları, cami tamiri gibi uygulamalar için ayrılan bir kaynak olduğunu belirterek, bunun bugüne kadar ihalesi yapılan tamamlanan ve devam eden projelere yaklaşık 2.5 milyon TL'sinin harcandığını söyledi.
TAK
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.