İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Cem Kar'dan "Meçhul Tutsaklar" adlı belgesel ve kitap

Cem Kar'dan "Meçhul Tutsaklar" adlı belgesel ve kitap

Gazeteci-Yayıncı Cem Kar tarafından hazırlanan "Meçhul Tutsaklar" isimli belgesel film ve kitabın tanıtımı bugün Dış Basın Birliği'nde basın toplantısıyla yapıldı.

Yayın Tarihi: 21/07/11 14:07
okuma süresi: 4 dak.
Cem Kar'dan "Meçhul Tutsaklar" adlı belgesel ve kitap
A- A A+

Cem Kar'ın 2009 yılından bu yana sürdürdüğü araştırmaların neticesi olan Meçhul Tutsaklar'da 22 Temmuz 1974 tarihinde Lefke'nin teslim olmasından sonra Lefke ve çevre köylerinden toplanan 75 mücahidin kurtulma öyküsü ile ikinci harekatı dünyaya duyurmak amacıyla adaya gelen ve esir alınan, mücahitlerle esirlik günlerinde karşılaşan Türkiyeli gazetecilerin yaşadıkları anlatılıyor.

Gazeteciler Ertürk Yöndem, Ziya Ergun, Mete Akyol, Yücel Hacaloğlu, Hüdai Bayık, Ahmet Kahraman, Teoman Fehim, Hami Sami Coşar, Sermet İpekçioğlu ve Eyüp Sabri Kapıdağ 17 Ağustos 1974'de esir alınmış ve daha önceden esir alınan mücahitler gibi Limasol Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüşlerdi. Mücahitlerle esirlik günlerinde karşılaşan gazeteciler onlardan isim listelerini alarak, kurtulduklarında mücahitlerin isimlerini dünyaya duyurarak kurtulmalarını sağlamışlardı.

Kitapta Kıbrıs Barış Harekatı'nda esir düşen ve gözleri bağlanarak öldürülen Türkiye'nin Kıbrıs savaşındaki ilk ve tek basın şehidi Adem Yavuz için de özel bir bölüm ayrıldı.

Basın toplantısında konuşan "Meçhul Tutsaklar" belgeselinin yapımcı ve yönetmeni Cem Kar, film ve kitap için söz konusu gazetecilere ve mücahitlere ulaştığını, yaşayanlarla röportajlar yaptığını ve bir çok tarihi belgeye ulaştığını söyledi.

Gazetecileri Limasol'a götüren ve hayatlarını kurtaran dönemin Rum Milli Muhafız Ordusu komutanı ve Makarios'un özel koruması Takis Çakaris'e de ulaşarak onunla bir röportaj yaptığını anlatan Kar, Çakarıs'in yarın akşamki galaya da katılabileceğini belirtti.

Kar, belgesel için 57 kişi ile röportaj yaptığını ve 40 kişilik oyuncu kadrosu ile anlatılanların canlandırıldığını, Türkiye ve Kıbrıs'ın çeşitli yerlerinde çekimler yapıldığını söyledi.

Kar, bir "ölüm belgeseli değil; kalım, bilinir olma belgeseli" olarak tanımladığı çalışmasının bir başlangıç olduğunu ve devamının geleceğini de ifade etti.

Kar, belgeselin galasının yarın akşam saat 19:00'da YDÜ'de gerçekleştirileceğini ve gösterim ile bazı noktaların su yüzüne çıkacağını söyledi.

Basın toplantısında 37 yıl önce esir alınan Türkiyeli gazetecilerden Ertürk Yöndem ile Hüdai Bayık da hazır bulundu.

YÖNDEM

Gazeteci Ertürk Yöndem, Cem Kar'ı gösterdiği cesaretten dolayı kutladı ve "Kaynak olarak bizi göstererek bir ülkeye, bir topluma verdiğiniz mesajı anlıyorum" diye konuştu.

Yaşadığı esaretten dolayı adaya her gelişinde uçağın piste inişiyle büyük bir titreme ve heyecan yaşadığını anlatan Yöndem, kendilerine yapılan zulmü hep hatırladığını belirtti.

Yöndem, devlet yetkililerinin insanlığa yakışmayan bir şekilde esir alınışları ve kendilerine yapılan zulmün hesabını sormasını da istedi.

BAYIK

Hüdai Bayık da, o günlerin hem kendileri hem de Kıbrıs için çok zor günler olduğunu dile getirerek, Türk ordusu adaya çıkmasaydı Kıbrıslı Türklerin Rum ordusunun zulmünden kurtulamayacağını kaydetti.

Hüdai Bayık, Rumların hala Türklere karşı büyük bir düşmanlık içinde olduğunu herkesin anlaması gerektiğini de ekledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.