İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KTOEÖS, Erdoğan ziyaretinde yaşanan olayları yargıya taşıyor

KTOEÖS, Erdoğan ziyaretinde yaşanan olayları yargıya taşıyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'ın KKTC ziyaretini protesto etmek isteyen eylemcilerle polis arasında yaşanan olayla ilgili yasal süreç başlatacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 21/07/11 17:37
okuma süresi: 5 dak.
KTOEÖS, Erdoğan ziyaretinde yaşanan olayları yargıya taşıyor
A- A A+

Sendika konuyu ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceğini bildirdi.

KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri bugün sendika toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyareti sırasında yapılan protesto eylemlerinde, eylemcilerle polis arasında yaşanan olayları değerlendirdi.

Taşker, 19 Temmuz tarihinin ülkede birçok şeyi değiştirdiğini, ülkede yeni bir sürecin başladığını ve bugünü dönüm noktası olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı ve Erdoğan'ı destekleyenleri eleştiren Taşker, polisin de "Anayasal hakları çiğneyerek sendikalara ve eylemcilere saldırdığını" öne sürdü.

Polislerin, vatandaşların ve sendikaların Anayasal hakları ve demokrasi gereği olan eylemler sırasında yaptığı saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ve yargıya gideceklerini ifade eden Taşker, ayrıca polislerin sendikalar üzerinde bulunan pankartları da bina dışından izinsiz topladığını savundu.

Bu konuları gerekirse AİHM'e kadar götüreceklerini, hastaneden darp raporu alacaklarını ve bunları da yargıya taşıyacaklarını belirten Taşker, ayrıca "Erdoğan gelecek" diye ülke genelinde 3-4 günde temizlik yapılmasını da eleştirdi.

KTOEÖS basın açıklamasını ise Eğitim Sekreteri Ozan Çoli okudu.

Çoli, 19 Temmuz'da KTAMS binasında başlayıp Hamitköy çemberinde sürdürülen ve KTHY önünde devam eden eylemleri polisin orantısız güç kullanarak engellemeye çalıştığını savunarak, bunu "örtülü ve ideolojik bir saldırı" olarak nitelendirdiklerin söyledi.

ÖRGÜTLERİN DESTEK AÇIKLAMALARI

Öte yandan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Dev-İş), Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), Dünya Sendikalar Federasyonu ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), YKP konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis yazılı açıklamasında, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye yaptığı ziyaret sırasında hoş olmayan ve "polis terörü" içeren olaylar yaşandığını savundu.

Kıbrıs Türk halkının böylesi tavırları hiç hak etmediğini ifade eden Seyis, olaya karışan polislerle ilgili gerekli soruşturmanın başlatılmasını ve görevden el çektirilmelerini istedi.

Seyis, bu çerçevede UBP Hükümetin ve polis teşkilatı amirlerinin derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Dev-İş Genel Başkanı Seyis, ayrıca Türkiye DİSK ile Dünya Sendikalar Federasyonu'nun (DSF) sendikaya gönderdiği dayanışma mesajını yayınladı.

DİSK

DİSK İstanbul Temsilciliği mesajında, "Kuzey Kıbrıs halkı ve emekçilerinin AK Parti'ye karşı onurlu bir duruş sergilediği" ifade edilerek, özgür, eşit ve bağımsız bir yaşam sürmek isteyen Kıbrıslı Türklerin bu doğrultuda geliştirdikleri mücadelenin haklı ve meşru olduğunu kaydetti.

DİSK, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti ve Kıbrıs sendikalarıyla dayanışma içinde olduğunu ilan etti.

DÜNYA SENDİKALAR FEDERASYONU

Dünya Sendikalar Federasyonu da mesajında protesto toplantısına katılanlara karşı yapılanları kınadı.

Dünya Sendikalar Federasyonu, "Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin iki toplumdaki emekçi kesimlerin yeniden yakınlaşması için sürdürdükleri mücadeleye" ve bu mücadeleyi ortak sürdüren PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve BES'e destek belirtti.

GÜÇ-SEN

Güç-Sen Başkanı Memduh Çeto da, yaşanan olaylarla ilgili hükümeti eleştirerek, Kuzey Kıbrıs'ta Barış ve Özgürlük Bayramı olarak kutlanan günde "sendikalara yapılan polis saldırılarını" kınadı.

Çeto, polisin eylemde kontrolsüz güç kullandığını savunarak bu konuda emir verenleri kınadı.

"Bıçak artık kemiği de kesti" diyen Çeto, ülke içindeki ve uluslararası mercilerin tümünün Kuzey Kıbrıs'taki halkın sesine kulak vermesini istedi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.