İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Akçaba: "Telefona olan ilgim çocukluğuma uzanır"

Akçaba: "Telefona olan ilgim çocukluğuma uzanır"

İş Kadınları Derneği ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'in işbirliği sonucu "Yılın Genç Kadın Girişimcisi Ödülü" alan Faize Akçaba, "girişimcilik" konusunda üniversitelere davet edildiğini belirterek, "Bu ödül hem benim hem de şirketim adına gurur verici oldu" dedi.

Yayın Tarihi: 12/02/12 15:08
okuma süresi: 6 dak.
Akçaba: "Telefona olan ilgim çocukluğuma uzanır"
A- A A+

İş Kadınları Derneği ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'den "Yılın Genç Kadın Girişimcisi" ödülü alan, başarısıyla pek çok kadına ışık tutan, örnek bir isim Faize Akçaba:

"Telefona olan ilgim çocukluğuma uzanır"

Amerika'da "Bilgi Sistemleri" eğitimi alan, İngiltere'de yüksek lisans yapan örnek bir kadın girişimci…

"Annem ve babam Telekomünikasyon Dairesi'nde tanışıp evlenmişler. Ben, telekom konularını dinleyerek büyüdüm. İlk denizaltı fiber optik kablonun Girne'de adaya çıktığı noktaya babamla görmeye gittiğimizi hatırlıyorum."

"Bugün baktığınızda iş kadını ya da kadın girişimci sayısı yeterli değil. Bunun eşit seviyede olabilmesi için belki pozitif ayrımcılık yapılması gerekecek, ancak o zaman gelişmiş bir toplum seviyesine erişebileceğiz."

Kuzey Kıbrıs Turkcell'den verilen bilgiye göre, İş Kadınları Derneği ve Kuzey Kıbrıs Turkcell'in işbirliği sonucu "Yılın Genç Kadın Girişimcisi Ödülü" alan Faize Akçaba, "girişimcilik" konusunda üniversitelere davet edildiğini belirterek, "Bu ödül hem benim hem de şirketim adına gurur verici oldu" dedi.

Faize Akçaba, bu anlamlı ödül sonrasında İş Kadınlar Derneği Başkanı Şenay Ekingen ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim uzmanlarınca ziyaret edildi, deneyimlerini paylaştı.
Akçaba, ödül sonrası yaşadıklarını şöyle özetledi:

"Benim için ödül, hem bireysel hem de şirketim adına gurur verici. Bu ödül töreninden sonra benim için en güzel anılardan biri de Girişimcilik konusunda bir üniversiteye davet edilerek, gençlerle deneyimlerimi paylaşmak ve onların hayallerini dinlemek oldu. Girişimcilik seminerine katıldığımda, üniversite öğrencilerinden çok sayıda 'bize ilham verdiniz' mesajları aldım. Bir öğrenci, projesi için beni konu aldı, bundan çok onurlandım. "

Nitelikli istihdam

İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen, seçici kurulun değerlendirmesi sırasında, Faize Akçaba'yla yönelik bir cümlenin kendisini çok etkilediğini belirterek, "Yarattığı istihdam, nitelikli bir istihdamdır' yorumu yapılmıştı. Gerçekten de nitelikli istihdam yaratılması, çok önemli. Bu yarışma ile ülkemizdeki çok önemli iş kadınlarını ön plana çıkardık. İleride yapacağımız projeler de yine genç ve deneyimli iş kadınlarını desteklemek adına olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Çocukluktan başlayan ilgi

Telekomünikasyon Dairesi dışında, adada ilk fiber optik ek cihazını adaya getiren, iletişim alanında önemli yatırımlara imza atan Faize Akçaba, iş yaşamını şöyle anlattı:

"Annem ve babam Telekomünikasyon Dairesi'nde tanışıp evlenmişler. Ben, telekom konularını dinleyerek büyüdüm. İlk denizaltı fiber optik kablonun Girne'de adaya çıktığı noktaya babamla görmeye gittiğimizi hatırlıyorum.Evde birşey tamir edilirken, telefon hattıyla yada internetle ilgili problem yaşandığında çözmeye çalışırdım. 6 yaşında ilk bilgisayarıma sahip olmuştum. 9 yaşımda Amerika'da bilgisayar alanında okumaya karar vermiştim. Telekom tarafı da büyürken hep içimde vardı."

Faize Akçaba kimdir?

Faize Akçaba, yaşam öyküsünü ve eğitim sürecini ise şöyle özetledi:

"1980 Lefkoşa doğumluyum. Liseyi Türk Maarif Koleji'nde okudum. Amerika'da Bilgi Sistemleri bölümünü birtirdim. Yüksek Lisans için London School of Economics'de Bilgi Sistemleri Analizi, Tasarımı ve Yönetimi okudum. Telekomünikasyon alanına ilgi duymam, küçüklüğümden beri, sürekli anne ve babamın çalıştığını gözlemlememden kaynaklanıyor. Tabiki üniversite sürecinde yaptığım stajlar sayesinde, Telekomünikasyon-Haberleşme alanına ilgi duymaya başladım. Mezun olduktan sonra, burda yerel bir bankada iki buçuk sene gibi bir süre Bilgi İşlem Müdürü olarak çalıştım.

Bu süreçte KKTC piyasasını tanıdım. Haberleşme alanında profesyonel ve kaliteli hizmet veren şirketlerin eksikliğini farkettim. 2005 yılında bankadaki işimi bırakarak şirketimi kurdum. İlk başta çok bir masraf yapmam gerekmedi, çok bir sermayeye ihtiyaç duymadım. Alcatel-Lucent firmasıyla çözüm ortaklığı anlaşması yaptık. 2006 yılında bir başka eksiklik daha farkettik. Bu da Fiber Optik Altyapı konusuydu. Adada ilk Fiber Optik ek cihazını özel olarak getiren ve bu konuda eğitimli bir kadro oluşturan firma biziz. Adadaki diğer teknoloji dağıtımcılarıyla işbirliği yaparak teknopot üzerinde ürünlerimiz sergiliyoruz ve onlar için pazarlıyoruz ve son kullanıcıya evinin rahatlığında alışveriş imkanı sağlıyoruz. Bir iş kadını olmanın dezavantajını özellikle bilgi işlem sektöründe ben hiç görmedim. Bilgili olduğunuz sürece, kendinizden emin olduğunuz sürece herşeyi başarabilirsiniz.

Bilginizi paylaştıkça bilginiz artacaktır ve size daha güzel bir şekilde geri dönecektir. Bugün baktığınızda iş kadını ya da kadın girişimci sayısı yeterli değil. Bunun eşit seviyede olabilmesi için belki pozitif ayrımcılık yapılması gerekecek, ancak o zaman gelişmiş bir toplum seviyesine erişebileceğiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.