İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Bozkurt Gazetesi'nden Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane'ye bağış

Bozkurt Gazetesi'nden Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane'ye bağış

Bozkurt Gazetesi, Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphanesi'ne gazetenin son örnekleri olan 80 nüsha gazeteyi bağışladı.

Yayın Tarihi: 07/05/12 16:43
okuma süresi: 3 dak.
Bozkurt Gazetesi'nden Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane'ye bağış
A- A A+

Büyük Kütüphane'de yapılan törene, Bozkurt gazetesi kurucusu Merhum Cemal Togan'ın Torunları,Merhum Sadi Togan'ın çocukları Cemal Togan, Fatma Tunar ve Emine Kırmızı ile YDÜ Rektör yrd. Prof. Dr. Şenol Bektaş, Tarih öğretmenliği bölüm başkanı Doç Dr. Ali Eftal Özkul, Tarih Öğrt. Öğretim elemanları Ayten Koruroğlu,Gülçin ertaç ve öğrenciler katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Tarihinden bahsederek, Bozkurt Gazetesi'nin önemine değindi.

Bektaş, Kıbrıs Adasında iki halk olduğunu belirterek, Türk halkının bir araya gelip Cumhuriyet kurduklarını ifade etti.

Verdikleri mücadeleyi unutmadıklarını kaydeden Bektaş, Kıbrıs Tarihinden örnekler vererek Kıbrıs'ta Osmanlı'yı anlattı.

Bektaş, Kıbrısın tarihi içerisinde süre gelen gazetelerden bahsederek, 1899 zaman gazetesi'nin çıkmasıyla bir osmanlı kıraathanesi'nin etkin derneğe dönüşmüş olduğunu ifade etti.

Sadi Togan'ın çocuklarından Fatma Tunar yaptığı konuşmada rahmetli büyükbabaları Cemal Togan'ın 100. doğum günü ve 20. ölüm yıl dönümü olduğunu, babaları Sadi Togan'ın ölümünün 5. yılını yaşadıklarını vurguladı.

Tunar, Sadi Togan'ın 1992 yılında arşivin 3 setini Milli Arşiv'e, Atatürk Kültür Merkezi'ne ve Meclis Kütüphanesi'ne vererek araştırmacıların ve tarihçilerin bu arşivden yararlanmasını sağladığını belirterek, "üstün kütüphanecilik anlayışının ve arşivi digital ortama taşıma sözü verdikleri için kardeşlerimle birlikte Yakın Doğu Büyük Kütüphanesi'ne bağışlamak istedik" dedi.

Sadi Togan'ın oğlu Cemal Togan ise ,yarım asıra yakın bir süre boyunca Cemal Togan ve Sadi Togan'ın basına büyük hizmetler verdiğine değindi.

Sadi Togan, 1942 yılında Cemal Togan'ın küçük bir tuhafiye dükkanı işlettiğini ve dükkana Bursa'dan getirtmiş olduğu mallardan birinin traş bıçağı olduğunu ve de Cemal Togan'ın bu jiletlere "Bozkurt Jileti" dediğini vurgulayarak, gazetenin çıkacağı zamanda Bozkurt gazetesi isminin uygun bulunduğunu söyledi.

Sadi Togan'ın kızlarından Emine Kırmızı ise gazeteleri paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.