TURİZM
okuma süresi: 5 dak.

"Kıbrıs Postası, hırsızlara davetiye çıkarıyor"

"Kıbrıs Postası, hırsızlara davetiye çıkarıyor"

Kıbrıs Postası'nın Girne Kalesi'ndeki sorunlarla ilgili haberine, Müzeler ve Eski Eserler Dairesi Müdürü Emine Pilli'den yanıt geldi. Pilli, Girne Kalesi'ndeki güvenlik kameralarının çalışmamasını gündeme getiren Kıbrıs Postası'nı 'hırsızlara davetiye çıkarmakla' eleştirdi.

Yayın Tarihi: 09/05/12 16:31
okuma süresi: 5 dak.
"Kıbrıs Postası, hırsızlara davetiye çıkarıyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası

Kıbrıs Postası'na konuşan Pilli, söz konusu haberde gündeme getirilen bazı sorunları kabullenirken, bazılarını ise kesin bir dille reddetti.

KAMERA İHALESİNİ ALAN FİRMA KAYIP... "MUHATAP BULAMIYORUZ"

Girne Kalesi'ndeki kamera sisteminin büyük oranda çalışmadığı ve birçok kameranın da yerinden söküldüğü bilgilerini yorumlayan Pilli, kamera sisteminde sorun yaşandığını ve kameraların birkaç kez tamirden geçirildiğini belirtti.

İhaleyi alan firmanın dağılmış olduğu bilgisini veren Pilli, kamera sistemiyle ilgili kale yetkililerinin muhatap bulamadığını belirtti.

Pilli, Kıbrıs Postası'nın kaledeki güvenlik zaafiyetine dikkat çeken haberiyle ilgili ilginç bir yorumda da bulundu. Güvenliğe yönelik zaafiyetlerin gazetede yayınlanmasının 'hoş olmadığını' iddia eden Pilli, "Bu sorunu deşifre etmek doğru değil. Hırsızlara davet gibi oluyor. Sizlerin belli sorumluluklarınız var" diye konuştu.

TARİHİ KALENİN GÜVENLİK SİSTEMİ 'BELKİ SENEYE'

Uzun zamandır güvenlik sisteminin neden düzeltilmediği sorgulanacağına, sorunu gündeme getirerek çözüm üretilmesine katkıda bulunulmasını eleştirme yolunu seçen Pilli, kameralı güvenlik sisteminin yeniden kurulabilmesi için maliyede yeterli bütçe olmadığını da söyledi.

"En küçüğünü bile yapacak bütçe yok. Belki seneye" diyerek paha biçilmez eserlerin sergilendiği kalenin güvenliğini seneye erteleyen Pilli, sökülen kameraların yerine başka kameralar takıldığını ancak bunların da sağlıklı çalıştığını söyleyemeyeceğini aktardı.

"BATIK GEMİYE TAŞ DEĞİL, TAŞ TOZU DÜŞMÜŞTÜR"

Kaledeki izolasyonları sorununa da değinen Pilli, izolasyonun kışın yaptırılamayacağını, bu yüzden de yaz aylarının beklendiğini ifade etti. Restorasyon için ihaleye çıkılacağı bilgisini de veren Pilli, 2300 yıllık batık geminin üzerine tavandan taşların döküldüğü yönündeki ifadeleri de şöyle yanıtladı:

"Taşların dökülmesi yok. Nemlenmeden dolayı taş tozu dökülebilir. Eski binadır. Batık müzenin bakım onarımı her yıl yapılıyor. Sorun yok".

"DEPOLARDAKİ ESERLER KORUNUYOR, DEPREME BİLE DAYANIKLI"

Ambarlarda bulunan çok sayıda tarihi eserin sergilenmediği, ayrıca bu eserlerin fare ve nem sorununa karşı korunması konusunda yaşanan sıkıntıları değerlendiren Pilli, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Uzmanlar geldi. Çalışma yürüttüler ve tüm eski eserleri değerlendirmeye tâbi tuttular. Eserler, paketlenip özel raflarda korunuyor. Çok bakımlı bir şekilde tutuluyor. Depreme karşı da sağlamlaştırmalar yapıldı. Hiçbir müzede depolardaki herşey sergilenmez. Önem sırasına göre sergilenir".

"TUVALETLER AŞIRI TURİST AKIŞI NEDENİYLE ARIZALANIYOR"

Tuvaletlerin çalışmamasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Pilli, söz konusu sıkıntıyı doğruladı. Pilli, yoğun turist akışı nedeniyle kapasitenin aşıldığını sözlerine ekleyerek, "Kötü kullanım var. Temizlenir, sonrasında 3-4 otobüs turist gelir. Turistler alışkanlıkları gereği klozetlere yabancı maddeler atıyor ve tıkanıklık yaşanıyor. Tıkanıklık oldu, açılana kadar da tuvaletler kapatıldı. Şimdilik bir sorun yok ancak tuvaletler kapasite üstü çalıştığı için dönem dönem sorun yaşıyoruz" dedi.

"MADDİYATTAN KAYNAKLI AŞAMADIĞIMIZ SORUNLAR OLABİLİYOR"

Son olarak eski mezar taşlarıyla dekorasyon yapılmak istenirken taşların kırıldığı yönündeki ifadeleri yanıtlayan Pilli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yanlış. Her iddiayı ciddiye alıp yazmak doğru değil. Öyle birşey olduğunu sanmıyorum. Eski taşlara dikkat ediliyor. Kırıldığını sanmıyorum. Maddiyattan kaynaklı aşamadığımız sorunlar olabiliyor. Azami çalışmaya dikkat ediyoruz. Ama bazen takıldığımız yerler oluyor. Bürokrasi de süreci biraz geciktiriyor".

İlgili haberler >>>>

Girne Kalesi'nde kameralar çalışmıyor, tuvaletler bozuk, eserler çürüyor

Dedekorkut: "Aşıkoğlu icraat için kalenin yıkılmasını mı bekliyor?"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.