İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Yorgancıoğlu'ndan LTB açıklaması: "İrsen Küçük hesap vermek zorundadır"

Yorgancıoğlu'ndan LTB açıklaması: "İrsen Küçük hesap vermek zorundadır"

CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi'nde yaşanan süreç ve Başbakan İrsen Küçük'ün açıklamalarını değerlendirdi. Yorgancıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Yayın Tarihi: 18/05/12 17:09
okuma süresi: 10 dak.
Yorgancıoğlu'ndan LTB açıklaması: "İrsen Küçük hesap vermek zorundadır"
A- A A+

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi'nde gelerek alınan krediler gerekse personel istihdamı konusunda yasal sınırlar aşılırken Başbakan'ın uyarması bir yanda UBP'den istihdam için insan gönderildiği, yasalar hilafında alınan kredilere Bakanlar Kurulu onayı verildiğini hatırlatarak "Sayın İrsen Küçük tüm bunların hesabını vermelidir" diye konuştu.

Yorgancıoğlu bugün BRT Haber kanalında yayınlanan Öğle Ajansı adlı programda başta Lefkoşa Türk Belediyesi'nde (LTB) yaşanan sorunlar olmak üzere gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

LTB çalışanları 80 gündür maaş alamazken ortada sorunlara çare üretmekten aciz bir hükümet olduğuna işaret eden CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan İrsen Küçük'ün kriz boyunca çalışanlara 3 kez söz verdiğini verilen sözlerin üçünün de tutulmadığın, yalan çıktığını vurguladı. Tüm yaşananların ortada bir karmaşa ve yönetme yetisi eksikliği olduğu gerçeğini doğruladığını kaydeden CTP-BG Genel Başkanı, Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında LTB ile ilgili kararı da eleştirerek, Sayın Başbakan, Bakanlar Kurulu'nda Lefkoşa Belediye Başkanı'na 'izne çık' önerisinde bulunmuş. Hangi yetkiyle? Sayın Küçük parti başkanı, Bulutoğluları da parti üyesi olabilir ama böyle bir yetkisi var mı? İşin köküne inmek gerek" diye konuştu.

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin mali yapısının bu noktaya gelmesinde Sayın küçük ya da bir önceki Başbakan Sayın Eroğlu'nun hiç mi sorumluluğu yok?" diye soran Yorgancıoğlu, belediyelerin bir yıllık bütçesinin %20'sinden fazlasını borçlanmayacağı, borçlanmanın ya devlete ait ya da hesabının olduğu bir bankadan yapılabileceği kuralının; personel için yasa tarafından öngörülen sayının dışına çıkıldığını hatırlattı.

Yorgancıoğlu, "Belli ki Sayın Bulutoğluları bunları yaparken UBP'ye de bir şey sağlıyordu ki ses çıkarılmadı ama bıçak kemiğe dayanınca herkes birbirini suçlamaya başladı. Sayın Eroğlu hükümetle belediyeyi karşı karşıya koyarken arada çalışanlar ezilmeye devam etti. Şu anda yapılması gerekenler iki başlık altında özetlenebilir. Birinci olarak maaşlar ödenmeli ve insanların normal hayatlarına dönmeleri sağlanmalı, ikinci olarak da belediyenin ekonomik yapısının rayına oturabilmesi için önlemler alınmalı. İş sadece maaş ödemekle kalırsa gelecek ay yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalınır. Hükümet, maaş ödenecek diyor ama sonrası için öngörüsü yok" diye konuştu.

HÜKÜMET HER KONUDA BAŞARISIZ

CTP-BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu Belediye'nin aldığı 10 milyon sterlin kredi ile ilgili iddialara da işaret etiği açıklamalarında, UBP Genel Başkanı, Başbakan Küçük'ün söz konusu para ile ilgili 'parti dışındaki merkezler de harcadı' gibi bir açıklama getirdiğinin de altını çizdi ve "Kimdir bu parti dışındaki merkezler" diye sorarak savcılığın bu konuda soruşturma açması gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet yalnızca bu konuda değil, her konuda çuvalladı. Benzinci eylemi dün bitti; insanlar boşuna gerildi gece yarıları kuyruklar oluştu… Bu ülke böyle mi yönetilecek? Öngörüsüz şekilde insanların aleyhine sonuç alacak kararlar mı üretilecek. Lefkoşa çok önemli, ülke nüfusunun yüzde 40'ını barındıran bir kent ve Başkent olduğu için temiz düzenli olmalı, iyi yönetilmeli. Ama çalışanlar 3 ay maaş almamışsa ve eylem yapıyorsa tabi ki ortalık çöp yığını olur. Önemli olan iş büyümeden sorunu çözmek, geleceği hesaplayıp gelir gider dengesini oluşturmaktır."

Yorgancıoğlu, Sayıştay'ın usulsüz olarak işe alınan personelle ilgili raporuna işaret ettiği açıklamalarında belirli miktarda personelin işten durdurulmasının öngörüldüğüne de dikkat çekerek, bunun yasal açıdan doğru olmakla birlikte pratikte insani açıdan sorun olacağının altını çizdi. "Neden yasal sınırlar içerisinde kalınmadı ve aşıldı; Sayın küçük bunarlın da hesabını vermek zorundadır çünkü istihdam edilmeleri için bu insanların UBP tarafından gönderildiği iddiaları var" diyen Yorgancıoğlu, "yani hem talep edeceksiniz, kadroların şişmesine sorunların yığılmasına neden olacaksınız, sonra da istifa isteyeceksiniz. Aslında her ikisinin de istifa etmesi gerekli" dedi.

LTB Başkanı Bulutoğluları'nın sorumluluğu olmakla birlikte hükümetin de onun kadar hatta ondan fazla sorumluluğu olduğunu ifade eden CTP-BG Genel Başkanı, "çünkü hükümet yasa hilafına aşırı kredi almasına göz yummuştur. Yasa 'sadece yıllık bütçenin en fazla %20'sine kadar demekle kalmıyor, bu borçlanma ya devlete ait ya da hesabının bulunduğu bir bankadan yapılır' diyorken özel bir kuruluştan borçlanıldı. Uyulmayacaksa yasalar neden yapılıyor. Neden bakanlar Kurulu kararı belediye meclis kararından bir buçuk ay önce öncedir alınıyor?" diye sordu.

Sayıştay'ın tüm Belediye Meclisi üyelerine yazdığı detaylı raporda borçlanmadaki iradelerinin sorulduğuna dikkat çeken CTP-BG Genel Başkanı, bunun ortada bir suç olduğu görüşüne işaret ettiğini kaydetti. Yorgancıoğlu, son yerel seçimlerde LTB Meclis üyesi olan CTP-BG adayının daha o zaman Belediye'nin batmaya doğru yol aldığını usulsüz harcama ve borçlanmalar olduğunu söylediğini hatırlatarak, "bunlar için iddia demeyeceğim çünkü hepsi gerçek oldu" dedi.

Yorgancıoğlu, o günden bu yana süren sorumsuzluğun bedelini şimdi hem belediye çalışanları hem de halkın ödeyeceğine dikkat çekerek, "çünkü bankalar bu borcu affetmez. Yani başkalarının kendi amaçları için kullandıkları bu borçları biz, cebimizden ödeyerek kapatacağız" dedi ve bunun cezasız kalması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda savcılığı da eleştiren Yorgancıoğlu, orsadaki tüm raporlar ve iddialara karşın savcılığın hala sessiz kalmasının yanlış bir tutum olduğunu vurguladı.

Yorgancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

LTB'nin bu noktaya gelmesinin sebebi aşırı borçlanma, gereksiz harcama ve istihdamlardır. Baktığınızda- mukayese etmek adına- Gönyeli Belediyesi borçlu devralınmıştı. Görev devralındığında personel sayısı 103'tü bu rakam 107 ya oldu ya olmadı. Değirmenlik belediyesine CTP'li başkan görevi aldıktan sonra 18 köy bağlandı, buna karşın 40 civarında çalışan aldı. 6 milyon borçla devraldı şimdi borcu yok; Gönyeli'nin de yok. Öte yandan bakıyoruz, Lefkoşa'nın surlar içi temizliği bir özel şirkete verilmiştir. Bu yapılırken iki amaç olmalı. Kalite ve daha ucuz hizmet. Oysa belediye bu görevi kendi yaparken yıllık maliyeti 1 milyon 8000 bin TL iken bu özel şirket 6 aylığını 1 milyon 400 bin TL'ye mal ediyor. Yani temizlik hizmeti üstüne 1 milyondan fazla yük bildirilmiştir. Borç faizleri ise ödenecek gibi değil… Bütün bunlar LTB'nin mali yapısının bozulmasına neden oldu. Burada devletin gözetleyici olarak görevi, sınıra yaklaşıldığında

Bulutoğluları durduğu sürece artık hiçbir kurumsal yapı bu ekonominin yeniden ayakta durması için yeniden yapılandırmaya gitmez çünkü sağlanacak kredinin yerinde kullanılmayacağı kaygısı var. AB de elçilik de finansman sağlayan kurumlar olarak kaygılı. Devlete gelince küçük 3 kez yalan söyledi. Bir şey yapmadı".

"ERKEN SEÇİMDE CTP BİRİNCİ PARTİDİR"

LTB ile ilgili konuların ardından CTP-BG'nin geçtiğimiz gün sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı araştırma değerlendirildi. CTP-BG'nin yükselen, UBP'nin ise sürekli düşen bir trendi olduğuna işaret eden Yorgancıoğlu, kamuoyu yoklamasının sonucunun, CTP'yi birinci parti olarak gösterdiğini vurguladı. Yorgancıoğlu, "birinci parti olmamız kesin, Tek başına iktidar ise önümüze koyduğumuz hedef. Bunu seçime yönelik çalışma ve politikalarla gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

UBP'nin ne meclisi ne ülkeyi yönetemediğini ifade eden Yorgancıoğlu, nisap yetersizliği nedeniyle yapılamayan dünkü (17 Mayıs Perşembe) Meclis Genel Kurulu'na 27 milletvekili olan UBP'^den sadece 5 milletvekilinin katıldığının altını çizdi.

UBP'li Meclis Başkanı'nın bir önceki oturumda "bu haliyle bu meclis yürümez" dediğini anımsatan Yorgancıoğlu, "Doğrudur. Onun için de erken seçim lâzım. İnsanlarımız yine UBP'ye oy verirse o zaman UBP'nin meclise katılmaması, yasa hazırlamaması, LTB'yi batırmasının doğru olduğunu düşünüyorlar demektir" dedi.

SEÇİM VE HALK OYLAMASI YASASI İLE ANAYASA DEĞİŞMELİ

Seçim yasasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta ise değişmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancıoğlu "ülke bir liste altında yarışsın. O zaman insanlar daha elit bir aday listesine oy verir, dar bölgede sıkışmazlar" diye konuştu. Yorgancıoğlu, milletvekili transferlerini de sert bir dille eleştirerek, partisinden herhangi bir nedenle istifa eden bir milletvekilinin bir sonraki döneme kadar bağımsız kalması ve hiçbir koalisyonda görev almaması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

CTP-BG Genel Başkanı, "kaçınılmaz" olarak nitelediği anayasa değişikliğiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Bizim için mihenk taşı seçimdir. Seçimde irade oluşuyor. Bu irade, yasalarda da anayasada da kendini yansıtmalı. Oysa düşünün ki bir meclis ülkeyi yönetiyor ama ne acıdır ki polisi, güvenlik kuvvetlerini yönetemiyor. Anayasa, temel insan hak ve özgürlükleri de korunarak geliştirilmeli".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.