İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Talat: "Ekonomimizi Türkiyeli bürokratlar yönetiyor"

Talat: "Ekonomimizi Türkiyeli bürokratlar yönetiyor"

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ülkenin kriz döneminden geçtiğine işaret ederek, kriz dönemlerinde yapılması gerekenin bugünkü Hükümet'in yaptıklarının tersi olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 08/06/12 14:29
okuma süresi: 6 dak.
Talat: "Ekonomimizi Türkiyeli bürokratlar yönetiyor"
A- A A+

Talat, kriz dönemlerinde piyasaya (sıcak) para aktarılması gerektiğini anlatarak, Hükümet'in ise tam tersine piyasaya para enjekte etmek yerine, aldığını önlemlerle piyasaya para çıkmamasını sağladığını ifade etti.

Mehmet Ali Talat, bugün, Lefkoşa'daki çalışma ofisinde Cafer Gürcafer başkanlığındaki Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği yöneticilerine kabul etti.

Talat, Hükümet'in kriz döneminde uygulamakta ısrara ettiği piyasaya para çıkmasını engelleyen politikalara eşel-mobil uygulamasını dondurmakla başladığını, bunu maaş artışı yapmamak ve vergileri artırmanın takip ettiğini söyledi.

Talat, piyasayı daraltıcı etki yapan para politikaları yanında Hükümet'in istihdamın (daha ucuza) devam edeceğini açıklamasının anlaşılır olmadığına işaret ederek, son yapılan istihdamların açlık sınırının biraz üstünde maaşla yapıldığını hatırlattı.

"SANKİ PROTOKOLÜ KENDİSİ İMZALAMAMIŞ"

Hükümet'i kriz döneminde piyasadan para çekerek sorunu daha da büyütmekle suçlayan Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun tüm bunlardan sonra çıkıp "ekonomik tedbirler insanları rahtsız etmeden alınmalıdır" demesini eleştirerek, "Sanki bu protokolü Türkiye ile kendisi imzalamamış. Küçük protokolü kucağından bulmamış" ifadesini kullandı.

2. Cumhurbaşkanı Talat, "Bizim ekonomiyi Türkiyeli bürokratlar yönetiyor" diyerek devam ettiği konuşmasında, bürokrat için halkın sıkıntısının değil, programın gereğinin yapılması olduğunu söyledi.

Talat, görüşmeye gelmeden önce Girne Belediyesi'ni ziyaret ettiğini anlatarak, orada kat sınırlaması emirnamesinin kaldırılarak Girne'de kalan birkaç arsaya 10 katı geçmemek kaydıyla yüksek bina yapılması uygulamasının başladığını öğrenmenin kendisini üzdüğünü belirtti.

Mehmet Ali Talat, ülke fiziki planı ve buna bağlı imar planları olmadan planlı yaşamın mümkün olmayacağını işaret ederek, "Hükümet'te ben olsam derhal uygulamayı sonlandırırdım" dedi.

İnşaat sektörünün ülkenin önemli sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Talat, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği'nin önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu, onun için bu görüşlerini kendileriyle paylaşmak isteğini söyledi.

Talat, son zamanlarda yaşanan ciddi sıkıntıların inşaat sektörünü vurduğunu, bununla da kalmayarak ekonomiyi yerle yeksan ettiğini belirterek, yaşananların tipik kriz olduğunu kaydetti.

ERGENEKON... "ÖNEMLİ KISMI KIBRIS'TAN GEÇTİ"

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bir gazetecinin "Ergenekon soruşturması Kıbrıs'a da uzanmalı" açıklamasına daha fazla açıklık getirmesine yönelik sorusunu, önceki açıklamasının bilinçli olarak çaptırıldığını söyleyerek yanıtlamaya başladı.

Talat, bugün Ergenekon'dan yargılananların önemli bir kısmının Kıbrıs'tan geçtiğini, bunların Denktaş-Eroğlu ikilisi tarafından vatandaş yapıldığını hatırlatarak, bu nedenle soruşturmanın Kıbrıs'a kadar uzanmasının yararlı olduğu görüşünü yineledi.

Mehmet Ali Talat, ülkede pek çok faili meçhul cinayet, saldırı, bombalama olduğunu ifade ederek, tüm bunların aydınlatılması gerekliliği üzerinde durdu.

Kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde Başsavcılığın Türkiye Adalet Bakanlığı'na bu konuda talepte bulunduğunu ancak bir tek ifade dışında bilgi gelmediğini anlatan Talat, darbecilerin yargılandığı bir süreçte soruşturmanın Kıbrıs'a kadar getirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Talat, 1980'lerden beri devam eden sıkı para politikası, denk bütçe söylemlerine bugünkü açıklamalarıyla son verip vermediği yönündeki bir soruya karşılık ise, denk bütçenin bir hedef olduğunu bununla şu an piyasaya para enjekte etmeyen politikaların aynı olmadığını belirtti.

2. Cumhurbaşkanı Talat, kriz dönemlerinde piyasaya para enjektenin önemli olduğunu, tüm dünyada kriz dönemlerinde aynı şeyin yapıldığını hatırlattı.

Mehmet Ali Talat, geçmişte savunduğu hedef olarak gördüğü denk bütçe ile amacın fuzuli harcamaları azaltarak devlet giderlerini daraltmak olduğunu; Türkiye'den başkan hiçbir yerden borç alamayan KKTC'nin önlemlerini elbette Türkiye ile birlikte alacağını ancak bunlar alınırken, ülke gerçekliğinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini söyledi.

Talat, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY)'nin KKTC Başbakanı tarafından aldatılan Türkiye Sivil Havacılığı'nın karşı hamlesiyle batırıldığını ifade ederek, bunu yapanların hesap vermesinin şart olduğunu kaydetti.

"PARAMIZ PUL OLURDU"

Talat, KKTC'nin kendi parasını basmamasının ve uluslararası alanda borçlanamamasının her şeye karşın iyi olduğunu ifade ederek, "Para bassaydık herhalde paramız pul olurdu" dedi

GÜRCAFER: "TOPLUMSAL VARLIK DA, EKONOMİ DE YOK OLMA NOKTASINDA"

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise ziyarette yaptığı konuşmada, Talat'ın Kıbrıs konusunda engin deneyime sahip olduğunu, bu nedenle ziyaretin nereden nereye gidildiği konusunda kendisiyle görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Gürcafer, gelinen aşamada Kıbrıs Türk toplumunun toplumsal varlığı yanında ekonomisinin de yok olma noktasında bulunduğuna işaret ederek, Kıbrıs müzakerelerinde olumlu gelişmelerin ülkedeki yatırım iklimini geliştirdiğini hatırlattı.

Bugün durumun ne olduğunu görmek istediklerini anlatan Gürcafer, "Gelinen noktada ciddi endişelerimiz" var dedi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.