İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Vehbi: "Üniversitelerde düşüş değil artış vardır"

Vehbi: "Üniversitelerde düşüş değil artış vardır"

Girne Amerikan Üniversitesi CEO'su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, üniversitelerin kontejanlarını değerlendirdi. Vehbi: "Yazılanların aksine düşüş değil artış vardır. Çok başarılıyız diyemeyiz ama başarısız da değiliz" dedi.

Yayın Tarihi: 28/08/12 09:00
okuma süresi: 10 dak.
Vehbi: "Üniversitelerde düşüş değil artış vardır"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Son günlerde hem Türkiye basınında hem de KKTC basınında konuşulan ve toplumda olumsuzluk yaratan üniversitelerin kontenjanlarının boş kalması konusunda Girne Amerikan Üniversitesi CEO'su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulundu.

Vehbi, üzülerek karşıladıkları bu tartışmalar içerisinde genel bir değerlendirme yaparak aslında ülkenin tek lokomotif sektörünün üniversiteler olduğunu turizmde ne kadar "patladı" denilse de ana lokomotif sektörün eğitim turizmi ile üniversiteler olduğuna değindi.

Vehbi, iktidarın da muhalefetin de üniversiteler konusunda yanlış açıklamalar yaptığına değinerek "her iki tarafta kendi çıkarına gelecek şekilde konuyu değerlendiriyor. İktidar başarı varsa kendi başarısıdır diyor. Başarısızlık varsa rektörleri toplayıp "kriz masası" oluşturuyor. Ama bunu ertesi gün herkes unutuyor. Muhalefet ise başarısızlık üzerinden hükümete yükleniyor. Ama iktidar da muhalefetteki partilerde hep ayni yollardan geçti. Ve hepsini de bu anlamda denedik. Ama muhalefetin tek yaptığı şimdi bardağa boş tarafından bakmak."

VEHBİ: "BİR BAŞARI VARSA BU ÜNİVERSİTELERİN BİR BAŞARISI"

Bazı çevreler tarafından KKTC üniversitelerinde her şey çok kötüymüş gibi lanse edildiğine işaret eden Vehbi, böyle bir durumun söz konusu olmadığına değinerek "ortada bir başarı var ama bu başarı üniversitelerin başarısıdır" şeklinde konuştu.

"Üniversitelerin partiler üstü devlet politikası ile birlikte ortak akıl, ortak vizyon, ortak harekete ihtiyacı vardır" diyen Vehbi, bu konuda üniversiteler yanında hükümetlere büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.

"KONTENJANLARIN BOŞ KALDIĞI DOĞRU DEĞİLDİR"

Kontenjanlar konusuna değinen Vehbi, "ülkede öğrenci sayısının 50- 60 bine çıkarılması hedefi ile ilgili politika ve yol haritasının oluşturulması gerekmektedir. Üniversiteler bunu yapabilecek kapasitedir ancak hedef ilgili bugün itibariyle yol haritasının bulunmaması 50 – 60 bin öğrenci hedefini uzaklaştırmaktadır . Örneğin geçen yılara göre üniversite kontenjanlarını tercih eden öğrenci sayısında artış vardır. Geçen yıl KKTC üniversiteleri tercih eden öğrenci sayısı 5 bin civarında iken bu yıl öğrenci sayıları 5800'ü aşmıştır. Olumlu bakış açısından bakarsak 2 yılda 4 binden 6 bine doğru bir çıkış vardır. Bu da üniversitelerin bireysel çabalarıyla olmuştur." dedi.

Hedefin de sistem çerçevesinde yol haritası ile ortaya konulması gerektiğine işaret eden Vehbi, "devlet politikası ve üniversiteler arası ortak akıl ve vizyon olmadan 50 - 60 binli rakamları hedeflemek doğru olmaz. Bizim yapılan hesaplamalara göre içinde bulunduğumuz koşullarda üniversiteler kendi çabaları ile ancak 40 - 45 bine ulaşmamız mümkün olur" dedi.

Kontenjanların tamamının dolmamasının kamuoyunda geriye gidiş gibi görünen yanlış bir algı doğurduğuna dikkat çeken Vehbi, devletin, hükümetlerin yükseköğretim politikası oluşturması gerektiğine işaret ederek da ortak akılla ortak politikalar üretmede siyasi erk ve üniversitelerin gerekli çabayı göstermediğini vurguladı.

"BU YIL GAÜ'YÜ 1384 ÖĞRENCİ TERCİH ETTİ..."

Girne Amerikan Üniversitesinin bu yılki durumunu da değerlendiren Girne Amerikan Üniversitesi CEO'su ve Yönetici Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, KKTC'yi bu yıl 5800 civarında öğrencinin kazandığına bunların 1384'ünün ise GAÜ'yü tercih ettiğine değindi. Geçtiğimiz yıllara göre GAÜ'nün tercih rakamlarında artış olduğuna dikkat çeken Vehbi "Tercih edilen öğrenci sayısı bakımından bu yıl özel üniversiteler arasında GAÜ'nün ilk sıraya yerleşmesinde yurt dışı kampüsleri ve uluslararasılaşma vizyonu ile eğitimde kalite mükemmeliyet vizyonu olmuştur " dedi.

"4 YILLIK TERCİHLERDE GAÜ BİRİNCİ"

Öte yandan GAÜ'nin KKTC'nin genel perspektifi olan 4 yıllık eğitimde tercih sırasında 1. olduğuna işaret eden Vehbi, geçen yıl 969 kişinin bu yıl ise 1384 kişinin GAÜ'yü tercih ettiğine dikkat çekti ve

" Yükseköğretim'de Lokomotif artık GAÜ" dedi.

Bu artışın yaşanmasına ve özellikle GAÜ'nün tercih edilmesindeki nedenlere de değinen Vehbi, yaptıkları plan ve kendilerine çizdikleri vizyonla hareket ederek ortak bir mantık yürüterek Uluslar arası camiada da yer alma çabasına girdiklerine değindi.

Vehbi, "Uluslararasılaşmada bir çok sıkıntı yaşadık. Bunlar bize direk söylenmedi ama kapalı kapılar ardında, neden ülkeye yatırım yapmak varken yurtdışına yatırım yapıyorsunuz? denildi. Ama biz çalışmalarımıza devam ettik. 120'nin üzerinde üniversite ile yaptığımız anlaşmalarla öğrenci değişim programlarına girdik. Sayılar az da olsa bizden oralara, onlardan bize öğrencilerimiz değiştirdik. Bu birinci adımdı. Yeterli değildi tabi ki. Buna ek olarak kendi kampüslerimizi açmaya karar verdik. Sıkıntılı bir süreçti fakat bir çok kazanımımız oldu. Singapur, İngiltere ve ABD'de kampüslerimiz açtık. Ayni okul harcına sadece öğrencinin yaşamı ve ulaşımı kendine ait olmak üzere 1 yıl veya iki yıl olarak yurtdışında okuma imkanı tanıdık. Bu önemli bir adımdı." şeklinde konuştu.

GAÜ'nün neden tercih edildiği konusunda kampüslerinin özellikle Kıbrıs'ın en güzel bölgelerinden Girne'de yer almasının doğanın güzel hayatın güzel olmasının da büyük bir faktör olduğuna dikkat çeken Vehbi, "bunlar ve daha fazlası bizi tercih etmede tabi ki faktör oluyor" dedi.

"GAÜ, ÜLKE YÜKSEKÖĞRETİMİNİN GELİŞİMİ İÇİN YAPTIĞI YATIRIMLARININ MEYVESİNİ LYS'DE ALMIŞTIR"

GAÜ'nün akademik personel ve altyapı gelişmesine de önem verdiğine dikkat çeken Vehbi, üniversite'nin yaptığı tüm çalışmaların meyvesini LYS'de aldığına dikkat çekti.

"5 YIL ÖNCE TÜRKİYE'DEN 60 ÜNİVERSİTE İLE REKABET EDERKEN BU SAYI ŞİMDİ 180'E YÜKSELDİ"

KKTC üniversitelerinin tercihi konusuna da değinen Vehbi, konuyu şöyle açıkladı: "Aslında önce kontenjanların nasıl oluştuğuna bakmamız lazım. Biz her yıl YÖK'e bölümler bazında kontenjanlarımızı bildiriyoruz. Bu da ona göre belirleniyor. Fakat bir yıl rağbet gören bir bölüm bir diğer yıl rağbet göremeye bilir. Fakat siz o rağbet görmeyen bölüm için kontenjanınızı düşüremiyorsunuz. Çünkü düşürdüğünüz zaman bir sonraki yıl o bölüme ilgi artar ve siz YÖK'ten daha önce düşürttüğünüz kontenjanı yükselmesini istediğinizde sorun çıkıyor. Konu bundan ibarettir."

"GAÜ 4 YILDA %100 ARTIŞ GÖSTERMİŞTİR"

Rakamlarla GAÜ'nün başarısını ortaya koyan Vehbi, " 2009 yılında 680 tercih, 2010 yılında 942 tercih, 2011 yılında 962 tercih ve 2012 yılında ise 1384 kişi GAÜ'yü tercih etmiştir. Bu da 4 yılda %100 büyümeyi gösteriyor." dedi.

Gelecekteki hedeflerinden de bahseden Vehbi, "bu yıl 10 yeni programla başladık. Bunların başta gelenleri özellikle Denizcilik, Havacılık, Sağlık Bilimleri Fakültesi , Çevre ve Enerji Sistemleri Mühendisliği, Çin Dili ve Edebiyatı gibi bölümler çok rağbet gördü. Bu anlamda çeşitli anlaşmalar yaptık. Alt yapıyı yeniledik. Vizyonumuz 7 binli rakamlara ulaşmaktı buna ulaştık. Beş yıl içinde 10 binli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz " şeklinde konuştu.

"ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI YOK AMA BAŞARISIZLIK DA YOKTUR"

Genel anlamda KKTC üniversitelerinin başarısız olmadığına değinen Vehbi, "Ortak akıl ve ortak vizyon bizim hep söylediğimiz bir olgudur. Atılan küçük adımlar vardır. Ama yeterli değildir. Devletin, hükümetin bu anlamda oluşturulması gereken vizyona liderlik etmesi gerek. Yatırım yaparken bizler de örneğin hep ayni alanlara değil farklı farklı alanlara yatırım yapmalı ve bunu paylaşmalıyız diye düşünüyoruz. Bu çok önemli bir noktadır. Bu adımda kararlılık çok önemli. Yükseköğretim sistemi ve yapılarımızın küresel dünya ile rekabette ve eğitimde kalitede ortak akıl ve vizyonun oluşturulması ile ilgili çağrımızı tüm kesimlere yineliyoruz. " dedi.

"GAÜ, KKTC YÜKSEKÖĞRETİMİNİN YÜKSELEN DEĞERİ"

Öte yandan basında belli amaçlar için çıkan "KKTC'deki üniversitelerin durumu kötüdür" söylentilerinin doğru olmadığına da değinen Vehbi, "toplam sayılara bakıldığında geriye gidiş değil ileriye gidiş vardır, bu da üniversitelerin başarısıdır." dedi.

Vehbi ayrıca GAÜ'nün rakamlarına bakıldığında ise GAÜ'nün uluslar arası kampüsleri İngiltere, Singapur, ABD ve Türkiye yerleşkeleri ile KKTC yükseköğretiminin yükselen değeri olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.