İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Veteriner Hekimler Birliği, Hayvan Refahı Yasası'nı değerlendirdi

Veteriner Hekimler Birliği, Hayvan Refahı Yasası'nı değerlendirdi

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, "Hayvan Refahı Yasası"nın, yapılan eleştirilerin aksine, sokakta refah içerisinde yaşama şansı olmayan hayvanların denetim altına alınıp, çevre sağlığını tehlike altına sokmadan yaşamlarını idame ettirebilmeleri ve kendi refahlarının geliştirilmesine olanak sağlayan bir yasa olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 15/01/13 15:53
okuma süresi: 4 dak.
Veteriner Hekimler Birliği, Hayvan Refahı Yasası'nı değerlendirdi
A- A A+

Veteriner hekimler, yasanın "sokaktaki hayvanların toplatılıp öldürülmesini değil, öncelikle sokaklara bu sevimli canlıları terk eden vicdansız ve bu canlılardan daha zavallı durumda olan sorumsuz kişilerin cezalandırılmasını, bununla birlikte insanların kontrolünde yaşamlarını sürdüren canlıların uygun bakım ve besleme koşullarına kavuşmalarını sağlayacağı" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Hayvan Refahı Yasası ile ilgili açıklamasında, Cumhuriyet Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edilen yasanın "ötanazi yasası" olarak kamuoyuna lanse edilmesinin yanlış ve yersiz bir değerlendirme olduğunu bildirdi.

REFAH KELİMESİNİN ANLAMI...

Açıklamada, "Sokakta yetersiz ve düzensiz beslenmenin, kontrolsüz üremenin, başıboş yaşamanın, insan, diğer hayvan ve çevre sağlığına tehdit oluşturma yanında, kendi sağlıklarının da tehdit altında olmasının, 'refah' kelimesinin tüm anlamlarından çok uzak olduğunu düşünmekteyiz" denildi.

Yasanın, sokakta uygun koşullarda yaşamlarını sürdüremeyen hayvanların toplatılarak, uygun ve sağlıklı koşullara haiz barınaklarda yaşamaları gerektiğini emrettiğine işaret edilen açıklama, "Günümüzdeki barınak koşullarının buna uygun olmadığının farkında olmakla beraber, tüm toplum ve kurumlara düşen görev, en kısa sürede bu barınakları, dostlarımızın yaşayabileceği hale sokmak gerektiği gibi, onlara sağlıklı ve yaşanabilir yeni barınaklar kurulmasını sağlamaktır" şeklinde devam etti.

"20 GÜN SONRA UYUTULACAK HABERLERİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"

Eskiden belediyelerin inisiyatifinde olan başıboş köpeklerin yok edilmesinin, yeni yasa ile resmi veteriner hekim raporu ile mümkün olacağına işaret edilen açıklamada, toplanan köpeklerin 20 gün geçtikten sonra uyutulacağı haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Yasada ötanazinin, toplamda 30 gün sonunda sahiplendirilemeyen sokak hayvanlarının sadece ve sadece gerekli görüldüğü takdirde resmi veteriner hekim raporu ile uygulanabileceği belirtilirken, bu süreçte bu hayvanların yaşayabilecekleri uygun barınakların bulunması durumunda ya da bu hayvanlara bakabilecek kişi, kurum ve kuruluşların ortaya çıkması durumunda, yaşamlarına uygun şartlarda devam edeceklerdir. Bu yasa yapılan eleştirilerin aksine, günümüzde çok kötü olan barınak koşullarının iyileştirilmesini ve yeni barınakların kurulmasını teşvik etmekte ve gerekli kılmaktadır" denildi.

Veteriner Hekimler Birliği'nin açıklamasında, yasanın sadece sokak köpekleri hakkında yaşam koşullarının standartlarını belirlemediği; sahipli tüm ev, çiftlik ve kümes hayvanlarının yaşam koşulları hakkında da uygulama zorunlulukları ve yaptırımlar yanında, hayvan refahının en üst düzeyde sağlanmasına yönelik kurallar içerdiği vurgulandı.

Açıklamada, bunların tamamı dikkate alındığında yasanın temel amacının "sokak hayvanı kavramını mümkün olan en düşük seviyeye çekmek, insana bağımlı hayvanların bakım, besleme koşullarını uygun refah seviyesine yükseltmek, hayvanlara uygulanan eziyet ve zulmü ağır yasal yaptırımlar ile ortadan kaldırmak" olduğu ifade edildi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.