TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Mira: "Müzakere sürecinin karmaşıklaştırılması jeopolitik bir hesaptır"

Mira: "Müzakere sürecinin karmaşıklaştırılması jeopolitik bir hesaptır"

Avrupa Parlamentosu AP Yeşiller Grubu üyesi Ernest Maragall I Mira, Türkiye-AB müzakere sürecinin karmaşıklaştırılması jeopolitik bir hesaptır dedi.ABHaber'in Türkiye'nin AB ile müzakerelere başladığı sırada müzakere sürecindeki kuralların karmaşıklaştırılmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz sorusunu yanıtlayan Mira,"burada bazı jeopolitik hesaplar var'' dedi.

Yayın Tarihi: 20/11/14 08:14
okuma süresi: 3 dak.
Mira: "Müzakere sürecinin karmaşıklaştırılması jeopolitik bir hesaptır"
A- A A+

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyeside olan Ernest Maragall I Mira,ABHaber'e şunları kaydetti:

''Türkiye AB müzakerelerinde her üye ülkenin başlıkların açılması ve kapanmasına onay vermesi geostratejik bir konudur.Müzakere prosedürünün bu kadar karmaşık olmasının arkasında yatan birçok nedenler vardır.Müzakererin böyle karmaşık olması her başlık için AB üyelerinin onayı jeostratejik bir konu. Türkiye için AB mevzuatına uyum öncelik olmalı.Fransa ve Almanya gibi Türkiye'nin AB üyeliğine kuşkuyla yaklaşan ülkeleri bir kenara bırakalım.

Herşeye rağmen Türkiye AB müzakere sürecinde yeni başlık açmak lazım. Türkiye-AB süreci tarihi daha açıkcası çok eski bir süreç. Türk toplumundaki dinamizm ve ekonomik gelişim Avrupa ile ilişkilerinde yeni fırsatlar sunuyor

Ortadoğu'dak çatışmalarda Türkiye'nin rolü önemli.AB bu konuda Türkiye'yle yakın işbirlğine gitmeli.AB Türkiye'yi bir partneri olarak görmeli. Mülteciler sorunu mevcut savaşlara karşı işbirliği güçlendirilmelidir.Aslında çatışmalar mevcut sorunlar (Türkiye-AB) ayrıştırmamalı aksine birleştirmelidir.Paylaşacağımız konuları bulmalıyız.

Niçin Türkiye-AB beraber olmasın.Tarafları birleştirici konuları daha önce ele almak lazım. Bu ortak mücadelede Türkiye bir yandan reformlar yaparken hukuki, temel haklar….vs AB mezvuzatını Türkiye'nin kendisini uyarlaması için AB'de yardım etmelidir.Tabi bu çerçevede Türkiye ilk önce kendisine yardımcı olmalıdır.

AB, Türkiye'ye açık olmalı ve sorunları siyah beyaz olarak görememeliyiz.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı statükoyu korumak yerine ,Türkiye'yle gelecek için paylaşıma odaklanmalıyız ve bu anlamda işbirliği daha yakın arkadaşlık kurulmalıdır.Mülteciler krizi ….vs gibi alanlarda neler yapabiliriz bunlar birlikte ele almalıyız.

Pratikte kazanım sağlanılmalı ekonominin daha da gelişmesi Anayasa reformlarında ilerleme sağlanabilir.

Türkiye'nin AB üyeliği sorunu uygarlık,kültür ,din bunlarıda dikkate almak gerekir.Türkiye'nin AB üyeliğinde bunları gözardı edemeyiz.Türkiye Hıristiyan bir Avrupa'ya üye olacak. Hıristiyan Avrupa değerleri başka bir konu. Olumsuzluğa yer vermemeliyiz Türkiye'ye Avrupa'da yer vardır."

ABHaber

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.