TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Rıza Sarraf mahkemeye çıkıyor

Rıza Sarraf mahkemeye çıkıyor

İran'a yönelik ABD ambargosunu delme, banka sahteciliği yapma ve kara para aklama gibi suçlardan ABD'de tutuklanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf bugün hakim karşısına çıkıyor.

Yayın Tarihi: 27/04/16 08:02
okuma süresi: 3 dak.
Rıza Sarraf mahkemeye çıkıyor
A- A A+

Sarraf'ın hakim karşısına çıkacağını, savcı Preet Bharara, Twitter hesabından duyurdu. Bharara, "Sanık Rıza Sarraf, saat 10'da hakim J. Richard Berman'ın karşısına çıkacak" dedi.

Yani Rıza Sarraf, Türkiye saati ile 17'de ilk duruşmasına çıkacak. Sarraf 21 Mart'ta Miami'de tutuklanmıştı.

İran'a yönelik ABD ambargosunu delmekle suçlanan Sarraf, ABD'ye karşı dolandırıcılık, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek, Bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından yargılanacak.

Sarraf hakkındaki iddianameyi New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara başlattığı için, New York'ta yargı karşısına çıkacak olan Zarrab, ABD'nin Güney ucunda bulunan Miami Federal Cezaevi'nde geçirdiği birkaç günün ardından, Florida'da Tallahassee Federal Cezaevi'ne, oradan da Georgia eyaletinde Atlanta Federal Cezaevi'ne nakledilmiş, burada geçirdiği 6 geceden sonra, Oklahoma City Federal Cezaevi ve Transfer Merkezi'ne götürülmüştü.

Savcı iddianameyi güncelledi

DHA'nın haberine göre, Savcı Preet Bharara, iddianameyi güncelleyerek, "ABD'de yerleşik aracı bir banka" ibaresini de ekledi.

Başsavcı Bharara, 15 Aralık'ta mahkemeye mühürlü olarak sunduğu 21 sayfalık iddianamede bazı değişikliklere giderek yine 21 sayfadan oluşan yeni iddianameyi 30 Mart'ta ABD Federal Adalet Sistemi resmi kayıtlarına sunmuştu. Ancak yeni iddianamede çalışanlar arasında gönderilen e-mailde 76 bin 950 doların Çin'deki bir şirkete transferinin ABD'de bulunan 'bir aracı banka' ile gerçekleştirdiği belirtildi.

Başsavcının yeni iddianamesinde aracı banka için (U.S Bank-2) kodu kullanıldı.

Başsavcılık yetkilileri, 'U.S Bank-2' kodu ile yazılan banka hakkında şu an için daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi.

17-25 Aralık operasyonunda tutuklandı

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında gözaltına alınarak 21 Aralık 2013'te tutuklanmış, 28 Şubat 2014'te serbest bırakılmıştı.

İddianamede, Sarraf'ın "bürokraside 4 bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği" öne sürülmüştü. Hükümet, Gülen Cemaati'nin darbe girişimi olarak nitelendirdiği operasyonun ardından, soruşturmaya bakan savcıları değiştirmişti.

Bu değişikliğin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, "Usûlüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve örgüte rastlanmadığı" gerekçesiyle 17 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı vermişti.

Kaynak: DHA, Al Jazeea

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.