TÜRKİYE
okuma süresi: 2 dak.

Vizesiz Avrupa için bugün kritik gün

Vizesiz Avrupa için bugün kritik gün

AB Komisyonu üyeleri bugün Türkiye'ye vize muafiyeti tanınması konusunu görüşecek ve bir değerlendirme raporu açıklayacaklar.

Yayın Tarihi: 04/05/16 08:58
okuma süresi: 2 dak.
Vizesiz Avrupa için bugün kritik gün
A- A A+
AB Komisyonu üyeleri bugün Türkiye'ye vize muafiyeti tanınması konusunu görüşecek ve bir değerlendirme raporu açıklayacaklar.

Bu raporda Türkiye'ye vize muafiyeti verilmesi için Ankara'nın yerine getirmesi talep edilen 72 kriterin tamamlanıp tamamlanmadığına bakılacak ve bir tavsiyede bulunulacak.

Salı akşamı Meclis'te bu 72 kriter arasında yer alan bazı düzenlemeler yapıldı. Bunlardan biri "Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin tasarı, diğeri ise "Kolluk Gözetim Komisyonu" kurulmasına ilişkin düzenlemeydi.

Kıbrıslı Rumlar için vize zorunluluğu kalktı

72 kriter arasında yer alan ve tamamlanan bir diğer madde de aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 11 AB üyesi için vize zorunluluğunun kaldırılması oldu. Karar salı günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Brüksel'e göre bu karar Türkiye için bir dönüm noktası niteliğinde. Zira AB ile üyelik müzakerelerinde Kıbrıs en zorlu konuların başında geliyor.

Ancak Reuters'a konuşan bir hükümet yetkilisi, Kıbrıslı Rumlara vize zorunluğunun kaldırılmasının Kıbrıs'ın devlet hukuku açısından tanındığı anlamına gelmediğini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır geçen hafta yaptığı açıklamada kriterlerden biri olan Kolluk Gözetim Yasası'nın 2 Mayıs Pazartesi günü TBMM'de kabul edilmesini beklediklerini, bu yasanın da çıkartılmasıyla Türkiye'nin bütün kriterleri yerine getirmiş olacağını söylemişti.

Bozkır, "Ondan sonra bizim bakımımızdan 72 beklenti karşılanmış oluyor" demişti.

Ancak AB bakımından 72 beklentinin karşılanıp karşılanmadığını AB Komisyonu'nun bugün açıklayacağı rapor ortaya koyacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.