TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Yunanistan darbeci askerlerin iadesini reddetti

Yunanistan darbeci askerlerin iadesini reddetti

Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 askerden üçü hakkındaki Türkiye'nin iade talebi Yunan mahkemesi tarafından reddedildi.

Yayın Tarihi: 06/12/16 09:31
okuma süresi: 5 dak.
Yunanistan darbeci askerlerin iadesini reddetti
A- A A+
Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 askerden üçü hakkındaki Türkiye'nin iade talebi Yunan mahkemesi tarafından reddedildi.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 askerden üçü hakkındaki Türkiye'nin iade talebi Yunan mahkemesi tarafından reddedildi.

Atina'daki temyiz mahkemesinde bugün tekrar duruşmaya çıkan üç asker ve avukatları savunmalarını verdi.

Mahkemenin kararına göre, darbeci askerlerden Binbaşı Ahmet Güzel, Binbaşı Gencay Büyük ve Başçavuş Bilal Kurugül, "hayatlarının tehlikede olduğu ve adil yargılamaya tabi tutulmayacakları" gerekçesiyle Türkiye'ye iade edilmeyecek.

KARAR YUNANİSTAN YÜKSEK MAHKEMESİNE GÖTÜRÜLEBİLİR

Yunan yargı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kararın savcı tarafından temyiz talebiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesine (Areios Pagos) götürülmesi ihtimali var.

Diğer darbeci askerler ise bu hafta içinde hakim karşısına çıkarılacaklar.

Darbe girişimi sonrası Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerler, sığınma talebinde bulunmuşlardı. Askerlerin 7'sinin sığınma talepleri Yunan iltica makamları tarafından reddedilirken, biri hakkında ise henüz açıklanan bir karar yok.

Kararı temyiz etmek amacıyla iltica ofisine bağlı ikinci derece komisyona götüren askerlerin başvurusu ise henüz neticelenmedi.

"YUNANİSTAN'DAN BEKLENTİMİZ FETÖ'CÜLERİN İADESİYLE İLGİLİ GAYRET GÖSTERMESİDİR"

Milli Savunma Bakanı Işık, Atina'daki temyiz mahkemesinin üç darbeci askeri iade etmeme kararı hakkında, "Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir." dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Atina'daki temyiz mahkemesinin üç darbeci askeri iade etmeme kararı hakkında, "Yunanistan, Türkiye ile NATO'da ittifak içerisindedir, NATO müttefikimizdir. Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir." dedi.

Işık, TUSAŞ'taki Göktürk-1 Uydu Fırlatma Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan Fetullahçı Terör Örgütü üyesi askerlerden üçünün iade edilmemesine yönelik mahkeme kararına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Işık, "Bizim müttefiklerimizden beklentimiz bu hain terör örgütünün, FETÖ'nün elemanlarının Türkiye'ye kesinlikle iadesidir. Bu bir terör örgütüdür, bir terör örgütü üyesine yapılması gereken muamele neyse mahkemelerin de yönetimlerin de hükümetlerin de bu muamelede bir ayrım veya ayrıcalık yapmaması önemlidir" diye konuştu.

Bakan Işık, terörün her türlüsüne gösterilmesi gereken tavrın aynı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Terör, terördür, bunun arasında ayrım yapmamak gerekiyor. Bir de mahkemelerin terör örgütleriyle ilgili çok daha hassas ve dikkatli karar vermeleri gerekiyor. Hükümetlerin de müttefik dayanışmasının örneğini göstermeleri gerekiyor. Yunanistan, Türkiye ile NATO'da ittifak içerisindedir, NATO müttefikimizdir. Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir."

"BUNDAN HERKES ZARAR GÖRÜR"

Söz konusu FETÖ üyelerinin iade edilmemesi durumunda Türkiye'nin bir hamlesinin olup olmayacağı sorulan Işık, "Bunların hepsi gerekli birimlerimizde değerlendirilir, gereken adımlar atılır. Burada teenniyle ama kararlılıkla hareket etmek durumundayız." dedi.

Işık, FETÖ üyesi 8 askerin iade edileceğine yönelik daha önceki açıklamalar hatırlatılarak, Yunanistan'daki fikir değişikliğinin sebebinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"ABD'de bu FETÖ liderinin konumundaki kişiyle ilgili de öne sürülen gerekçe aynı, yargı kararı, mahkeme kararı. Biz bu noktada özellikle ülkelerin çok daha yakın işbirliği yapmasının gerekli olduğunu ve mutlaka yapılması gerektiğini söylüyoruz. Burada eğer terör örgütleri arasında ayrım yapmaya giderse ülkeler, bundan herkes zarar görür. Çünkü terör, insanlığın ortak düşmanıdır. Burada terör örgütünün adının 'A', 'B', 'C' olması hiç değişmez. Terör örgütü terör örgütüdür, terörü bulaşan da bunun mutlaka bedelini ödemelidir. Dünyanın hiçbir yeri terör örgütü mensubu için rahat bir yer olmamalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.