TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıs gazisi Murat Mihran İşler, ölmeden bir gün önce 'beni gazi olarak gömün' dedi

Kıbrıs gazisi Murat Mihran İşler, ölmeden bir gün önce 'beni gazi olarak gömün' dedi

Kapalıçarşı'nın ünlü isimlerinden Kıbrıs gazisi Murat Mihran İşler'in kiliseden kalkan cenazesi Türkiye'de gündem oldu.

Yayın Tarihi: 24/08/17 08:53
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıs gazisi Murat Mihran İşler, ölmeden bir gün önce 'beni gazi olarak gömün' dedi
A- A A+
Kapalıçarşı'nın ünlü isimlerinden Kıbrıs gazisi Murat Mihran İşler'in kiliseden kalkan cenazesi Türkiye'de gündem oldu. İşler ölmeden bir gün önce gelinine 'beni gazi olarak gömün kızım' diyor. Ülkesine öyle sevdalı ki komando olarak askere yazılmak için boyunu birkaç santim fazla yazdırmış.

O gün son derece normal başlamıştı… 65 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Murat Mihran İşler son bir kaç senedir hayatının neşe kaynağı olan torununu görmek için Bakırköy'e geldi. Torunu ile oynarken bir an sanki hayatın sonunun geldiğini hisseder gibi oldu. Gelinine dönerek, 'Kızım sana vasiyet ediyorum. Ben gidersem Patrikhane'ye haber verin beni gazi olarak gömsünler' dedi.

Bu sözler ağzından çıktıktan bir kaç gün sonra vasiyeti yerine geldi. Kapalıçarşı'nın efsane döküm ustalarından Murat Mihran İşler uğruna mermilerin üzerine koştuğu Türk bayrağına sarılı tabutu ile önceki gün Beşiktaş'taki Meryem Ana Kilisesi'ne getirildi.

Sivas Suşehri'nde 1951 yılında doğan Murat Mihran İşler çocukluğudan beri el sanatlarına düşkündü. Türkiye Cumhuriyeti sevdalısı olan işler 1974 Kıbrıs Barış Harekatı başlayacağı zaman askere komando olarak yazılmaya karar verdi. Öyle ki komando olmak için boyu yeterli olmamasına rağmen askeri tabibe yaptığı nazla boyunu birkaç santim daha uzun yazdırmayı başardı.

Üç evladı ve yeğenlerine sık sık Kıbrıs'ta yaşadığı günleri anlatırdı Mihran Usta. 'Bir gün cephede Rum kuvvetleri ile karşı karşıya geldik. Rum tarafından aşırı bir taramalı tüfek taaruzu vardı. Komutan bize susturun şu tüfeği diye talimat verdi. Koşarak taaruza geçtim. Karşı sipere daldıktan sonra gördüm ki Rum tarafı makinalı tüfeke bir ip bağlamış. Siperin içinde hiç kimse yok…'

GAZİLİK PARASINI UZUN SÜRE ALMADI

Kıbrıs gazileri için devletin verdiği parayı da çok uzun süre almamış. Yakınlarının anlattığına göre eli gitmemiş. Bir süre sonra çevresinin 'bu sana verilmiş bir haktır' sözlerinin tesiriyle parayı almış.

'ÜLKEMİZ İÇİN BUNA DA KATLANIRIZ'

Yeğenleri ve çocukları söz konusu vatan olunca Mihran Usta için hayatta herşeyin durduğunu anlatıyor. Daha askerde iken döndüğünde evlenmeyi gündemine almış İşler, ablasının askerdeyken kendisine gösterdiği gelin adayları yerine Sivas'ta tanıştığı Maryam adlı genç kıza gönlünü kaptırmış. Anne ve babasını erken yaşta kaybeden ve yetimhanede büyüyen Maryam'a kol kanat germiş Mihran Usta. Sonra herkes gibi ver elini İstanbul… Döküm ustası olarak Kapalıçarşı'ya girmiş. Vefat etmeden önce de Kapalıçarşı'nın son dönemdeki hali epeyce bir üzermiş rahmetliyi. Vefat etmeden önce yakınlarına: Çarşının haline üzülüyorum. Fakat bazı şeyler gelip geçicidir. Ülkemiz için buna da katlanırız diyor.

TOPKAPI VE SAMATYA KİLİSELERİNDE GÖREV ALDI

İstanbul'da Topkapı ve Samatya Kiliseleri'nde görev yapmış. Patrikhane tarafından bilinen biri haline gelmiş Mihran Usta. Öyle ki cenaze töreninde Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başpsikopos Aram Ateşyan da hazır bulundu. Yakınları cenazede yağmura rağmen muazzam bir kalabalık olduğunu belirtiyor. Asker gaziyi uğurlamak için cezaneye tuğgeneral rütbesinde katılmış. Kıbrıs gazileri de cenazede hazır bulundu.

İşler'in spora ilgisi hep olmuş. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler amcası Murat Mihran İşler'in spora karşı olan ilgisini şu sözlerle anlatıyor: Türkiye'de ilk bowling oynayan insanlardan biridir. Bu sporun yaygınlaşması için elinden geleni yaptı. Oğlu ABD'ye bowling konusunda kendini geliştirmeye gitti.

'HERKES DİNİNİ İSTEDİĞİ GİBİ YAŞAMALI ÜLKE BİR TANE'

Norayr İşler amcasının toplumda ayrıştırıcı söylemler kullanılmasına çok içerlediğini şu sözlerle ifade ediyor: Ayrıştırıcı söylemleri kesinlikle kabul etmezdi. Ülke olarak bir arada yaşamanın değerini anlatırdı. Müslümanmış, Hıristiyanmış asla bu ayrımları yapmazdı. Herkes dinin istediği gibi yaşamalı ama ülke bir tane derdi. Ülke tek derdi. Amcamın cenazesi Ermenilerin ülkesine karşı sevgisini düşüncelerini ortaya koyan bir cenazedir.

(Kaynak: Sözcü)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.