DÜNYA
okuma süresi: 7 dak.

Dünyadan haberler...

Dünyadan haberler...

İsrail, "Suriye'den gelerek hava sahasını ihlal ettiğini" öne sürdüğü bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurdu.

Yayın Tarihi: 31/08/14 18:21
okuma süresi: 7 dak.
Dünyadan haberler...
A- A A+

İsrail ordusunun sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Hava kuvvetleri, İsrail-Suriye sınırındaki Kuneytra yakınlarında Suriye'den gelerek İsrail hava sahasını ihlal eden bir İHA'yı Patriot füzeleriyle vurarak düşürdü" denildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir ordu yetkilisi ise söz konusu İHA'nın "Suriye rejimine mi yoksa muhaliflere mi ait olduğunu bilmediklerini" söyledi.

Suriye tarafından ise konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

SURİYE'DE DÜZENLENEN "VARİL BOMBALI" SALDIRIDA EN AZ 30 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye ordusunun kuzeydeki İdlib vilayetinin bazı bölgelerine düzenlediği saldırıda, ilk belirlemelere göre 30 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütünden (SNHR) yapılan açıklamaya göre, orduya ait helikopterler muhaliflerin kontrolündeki Habiyt ve Han Şeyhun beldesine "varil bombalı" saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 30 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Yaralıların beldelerdeki sahra hastanelere kaldırıldığı aktarılan açıklamada saldırılar nedeniyle çok sayıda evin yıkıldığı veya hasar gördüğü, halkın yıkılan evlerin enkazında ölü ve yaralıları kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalıştığı kaydedildi.

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ile Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de Habyit ile Han Şeyhun beldelerine düzenlenen hava saldırılarını doğruladı.

"COBAR'A 60'TAN FAZLA VAKUM BOMBASI"

Öte yandan LCC'den yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu kesimlerindeki muhaliflerin kontrolündeki Cobar bölgesine "60'tan fazla vakum bombası attığı" belirtildi.

Vurulan bölgeden dumanların yükseldiği aktarılan açıklamada, rejimin birkaç günden bu yana bölgeye saldırılarını yoğunlaştırdığı, bu nedenle halkın Cobarı terk etmeye başladığı kaydedildi.

Söz konusu bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığı da bildirilen açıklamada, muhaliflerin de Cobar bölgesine yakın yerlerde rejim askerlerinin kaldığı binalara havan topu ve roketlerle saldırarak zayiat verdirdiği iddia edildi. Bu çerçevede Özgür Suriye Ordusu'nun Cobar'da rejime ait 3 tank ile bir zırhlı aracı imha ettiği ve bölgeye sızmaya çalışan çok sayıda rejim askerini etkisiz hale getirdiği öne sürüldü.

Bu arada muhaliflerin Cobar'da Esed güçlerinin karargah olarak kullandığı binalara tünellerle ulaşarak, patlatmasından dolayı rejim birliklerinin birkaç günden bu yana Cobar'a ağır silahlarla saldırdığı ifade ediliyor.

MISIR'DA İHVAN LİDERİ BEDİİ 37 DAVANIN 4'ÜNDE 1 İDAM, 2 MÜEBBET VE 1 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Bedii (71), hakkındaki yaklaşık 37 davanın 4'ünden 1 idam, 2 müebbet ve 1 yıl hapis cezası aldı.

Bedii'nin yargılandığı davalar hakkında bilgi veren İhvan Hukuk Komisyonu üyesi Hasan Salih, "Bedii, şu anda 5 ayrı ilde 37 davadan yargılanıyor. Hala mahkeme heyeti önüne çıkmadığı davalar var" dedi. Salih, Bedii'nin hakkında en çok dava açılan darbe karşıtı olduğunu söyledi.

BEDİİ HAKKINDAKİ MAHKEME KARARLARI

İhvan lideri Bedii, dün Giza Ceza Mahkemesince yargılandığı basında "İstikame Camisi olayları" olarak bilinen dava 8 kişiyle beraber müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada gıyaplarında yargılanan 6 kişi ise idama mahkum edildi.

Şibra el-Hayme Ceza Mahkemesi 5 Temmuz'da "şiddete teşvik, yol kesmek ve kalabalığa ateş açarak korku yaratma" gibi suçlamalarla 10 darbe karşıtı hakkındaki idam kararını onarken, Bedii'nin de aralarında bulunduğu 37 kişiye müebbet hapis cezası verdi.

Minya Ceza Mahkemes 21 Temmuz'da, "Udva bölgesindeki emniyet merkezini yakmaya teşebbüs ve baskın düzenleme, polis memurunu öldürme" gibi suçlamalarla Bedii'nin de aralarında bulunduğu 183 kişi hakkında idam kararı verdi.

Bedii, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de yargılandığı "hapishaneler baskını" olarak bilinen ve henüz sonuçlanmayan davanın bir duruşmasında yargı "makamına hakaret" suçlamasıyla 1 yıl hapisle beraber toplum yararına çalışma cezası verildi.

Beni Suveyf Üniversitesi Veteriner Fakültesinde patoloji dersleri verirken, 2010 yılında Rehberlik Konseyi başkanlığı görevini Mehdi Akif'ten devralan Bedii, geçen yıl darbenin ardından gelişen süreçte, ağustos ayında gözaltına alınmıştı.

IRAK'TA HÜKÜMET KURMA ÇALIŞMALARI

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı ve Muvatın Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim, Sünni kesimin temsilcisi olarak görülen Milli Güçler Koalisyonu ve Şii politikacıların yoğunlukta olduğu Ulusal İttifak'ın anlaşmaya vardığını açıkladı.

Muvatın Koalisyonu genel merkezinde, Irak Dışişleri Bakanı ve Kürt müzakere heyetinin başkanı Hoşyar Zebari ile ortak basın toplantısı düzenleyen Hakim, "Milli Güçler Koalisyonu ve Ulusal İttifak arasındaki müzakereler dün tökezledi. Ancak yine gece geç saatlerde düzenlenen toplantıda iki taraf arasında tam anlaşma sağlandı" dedi. Hakim, taraflar arasında bugün ilerleyen saatlerde anlaşmanın imzalanacağını söyledi.

Ulusal İttifak ve Kürt heyeti arasında müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Hakim, hükümetin kurulmasın ilişkin askıda kalan konuların çözülmesini umut ettiğini ifade etti. Hakim, bu hafta kabinenin oluşturulacağını ve meclise sunulacağını tahmin ettiğini belirtti.

Zebari ise, Kürt bloklar ve Ulusal İttifak arasındaki müzakerelerin ileri aşamalara ulaştığı bilgisini verdi.

Ulusal İttifaka görüşlerini aktardıklarını söyleyen Zebari, "Yakında, makul ortak bir formüle ulaşacağız. Şu anda müzakere atmosferi olumlu" diye konuştu.

Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerde 92 sandalye çıkarmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Ulusal Şii İttifakı'nın aday olarak gösterdiği Parlamento Başkan Yardımcısı Haydar el-İbadi'yi görevlendirmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.