DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

AB, Rusya'ya yeni yaptırımları bugün devreye koyuyor

AB, Rusya'ya yeni yaptırımları bugün devreye koyuyor

AB, Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'ya yönelik yeni yaptırımları cuma günü yürürlüğe koyma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 12/09/14 08:23
okuma süresi: 5 dak.
AB, Rusya'ya yeni yaptırımları bugün devreye koyuyor
A- A A+

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nin cuma günü yürürlüğe girmesine karar verdiği yaptırımlar kapsamında Rosneft, Transneft ve Gazprom gibi firmaların Avrupa sermaye piyasalarına erişimine kısıtlama getirilmesi kararı alındı.

Ayrıca 24 kişiye ilişkin seyahat yasağı ve malvarlıklarının dondurulması uygulamalarının da devreye sokulması öngörülüyor.

NATO, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusunda bin kadar asker konuşlandırmakla suçluyor. AB üyesi devletler pazartesi günü Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda uzlaşmıştı. Ancak Ukrayna'nın doğusunda varılan ateşkes nedeniyle yürürlüğe girmesi ertelenmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel çarşamba günü Federal Meclis'te yaptığı açıklamada, yaptırımların bir an önce yürürlüğe girmesinde yana olduğunu bildirmişti.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yaptırım listesinin genişletilmesine karar verilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "AB, alandaki duruma göre üzerinde anlaşılan yaptırımları tümden ya da kısmi olarak gözden geçirmeye hazırdır" ifadelerini kullanmıştı.

——————–

AB, Rusya'ya karşı yeni yaptırımları devreye sokuyor

Avrupa Birliği'nin, 'Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle' Rusya'ya karşı hazırladığı yeni yaptırımları Cuma günü yürürlüğe sokması bekleniyor.

Ancak Ukrayna'daki ateşkese bağlı olarak yaptırımların hafifletilebileceği veya kaldırabileceği belirtiliyor.

Yaptırımlar kapsamında bankacılık, enerji ve savunma alanında kısıtlamalara gidileceği aktarılıyor.

Önde gelen Rus firmalarının Avrupa sermaye piyasalarına erişimine kısıtlama getirileceği belirtiliyor.

Ayrıca yeni yaptırımların 24 Rus yetkili ve isyancı lideri kara listeyi almayı ve onlara seyahat yasağı getirilmesi ve mal varlıklarının dondurulmasını da içerdiği belirtiliyor.

AB üyesi devletler hafta başında yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmış ancak Ukrayna'daki ateşkes nedenğiyle bunların yürürlüğe girmesi ertelenmişti.

Rusya ise yaptırımlara karşı bir cevap hazırladığını söyledi.

Üst düzey bir Rus yetkili 'Avrupa Birliği'nden ithal edilen arabaların hedef alınabileceğini' söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da ülkesinin daha sert yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Obama yeni yaptırımları Cuma günü açıklayacağını belirtti.

Ukrayna'da ordu ile ayrılıkçılar arasında Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2 bin 600 kişi öldü, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bir milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Geçen Cuma Ukrayna'da imzalanan ateşkes sürüyor.

————

AB'nin yeni yaptırım listesi

Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım listesine Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin mevcut liderleri, Kırım hükümet üyeleri, Rusyalı yöneticiler ve işadamları dahil 24 kişi dahil edilecek.

AB'nin yaptığı açıklamada, "Listeye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı eylemlere katılan kişiler dahil edilecek" denildi.

————–

AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları yürürlüğe giriyor

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, yeni yaptırımların yarın yürürlüğe gireceğini, ay sonundan önce de kapsamlı değerlendirme yapılacağını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Rusya'ya karşı pazartesi alınan yaptırım kararlarının yarın uygulamaya gireceğini belirterek, "AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), ay sonundan önce (Ukrayna'daki) barış planının uygulanması hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapacak" dedi.

Yaptırımların geri çevrilebilir olduğuna ve ölçeğinin değişebileceğine sürekli vurgu yaptıklarını hatırlatan Van Rompuy, "Yapılacak değerlendirme ışığında ve alandaki durumun gerektirmesi halinde AB Komisyonu ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS), yürürlükte olan yaptırımlar dizisini değiştirme, askıya alma ya da iptal etmeye yönelik öneriler sunacak" ifadelerini kullandı.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada da yaptırımlarının yarın AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanacağı belirtilirken, odaklanılan alanların finans sektörü ve sermaye piyasalarına erişim, çift kullanımlı ürünler ile enerji olduğu vurgulandı.

AB, birlik ülkelerine seyahat ve mal varlıklarının dondurulması önlemlerini de 24 kişi için daha devreye sokacak. Yapılacak son eklemelerle yaptırım uygulanan birey sayısı 119'a ulaşacak.

Yaptırımların uygulamaya sokulmasına, Van Rompuy'un, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile gerçekleştirdiği temaslar sonrasında karar verildiği kaydediliyor.

Dw-Bbc

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.